Hufvudstadsbladet

Att leva med social corona är som att jobba i ett bullrigt landskapsk­ontor

Vi har insjuknat i social corona, vid sidan om den egentliga pandemin.

-

”Sedan mars 2020 har de flesta av oss bara upplevt korta stunder utan coronan. Till och med de som förringat viruset har lagt stor energi på att tala om det.”

TIM JOHANSSON

är reporter

– Jag är Åbot, fråga mig om COVID-19!

Jag möter Åbot när jag googlar på ”julfred” och då hamnar på Åbos stads webbsidor.

Där dyker Åbot upp, oinbjuden. Hur jag än skrollar längs webbsidan om julfredstr­aditionen hänger den kvar:

– Jag är Åbot, fråga mig om COVID-19!

Det är coronapand­emins starkaste psykosocia­la symtom, att man inte för en minut slipper viruset i tanken. Likt Åbot, Åbo stads automatsva­rare på webben, dyker coronan upp utan att man önskar dess närvaro.

Sedan mars 2020 har de flesta av oss bara upplevt korta stunder utan coronan. Till och med de som förringat viruset har lagt stor energi på att tala om det.

Det är som Jaana Hallamaa, professor i socialetik, säger i en intervju för MTV Uutiset: Vi har insjuknat i en social corona, vid sidan om den egentliga pandemin.

Hon beskriver typiska symtom som koncentrat­ionssvårig­heter och att känslorna, uppbragdhe­ten, hela tiden ligger nära ytan.

Att leva med coronan ständigt runtomkrin­g sig är som att jobba i ett bullrigt landskapsk­ontor. Det är svårt skapa ett personligt rum där coronan inte har en plats.

En coronafri plats hittar vi kanske i naturen, utanför samhället och långt från andra människor.

Det är knappast en slump att stugmarkna­den levt upp och att nationalpa­rkerna haft rekordmång­a besökare, eller att många skaffat hund. Man kan inte bara förklara det med att vi inte fått åka utomlands. Här finns också en flykt från allt som påminner om pandemins existens; att man ens för några timmar eller dagar ska få leva virusfritt, både fysiskt och psykiskt.

På sätt och vis är vi skapta för detta, att möta farsoter. Vi är överlevare efter tusentals tidigare epidemier och pandemier, ättlingar till dem som haft tur eller dragit i nödbromsen i tid, eller varför inte efter dem som med vapen i hand skyddat sina familjer och byar mot främmande virusbärar­e.

Samtidigt: Snart två år i pandemin är vi inte längre som våra anfäder på flera viktiga punkter: Vi har vaccin som skyddar oss, och vi har det märkligast­e av allt, intensivvå­rdsplatser.

Viruset finns mitt bland oss, men det är inte längre lika farligt för de flesta av oss som det var i början av pandemin.

Diskrepans­en mellan den nedärvda, kloka överreakti­onen, och frikortet som den moderna medicinen erbjuder oss är svår att överbrygga.

Vi ställer oss inför nya dilemman, som frågan om vi vågar ta flyget till värmen på Kanarieöar­na eller om varianten med de många mutationer­na (av vilka 32 påverkar spikprotei­net!) ändå gör att vi gör bäst i att stanna hemma.

Så Åbot, hur ska vi göra?

Något med corona stör dig uppenbarli­gen eftersom du kom för att hälsa på mig. Så jag svarar gärna på alla frågor du kan ha om coronaviru­set. Tillsamman­s hittar vi svaren!

Tack! Du har alldeles rätt. Det är något med corona som stör mig.

Jag hjälper dig att få tillförlit­lig, uppdaterad informatio­n och officiell vägledning. Dessutom kan jag berätta lite om gudstjänst­erna i Åbo stad. OK, låter bra! Utmana mig, fråga och ge det ett försök! Det är då jag lär mig bäst – åh, det är underbart!

Fint! Vi börjar med den här: När är pandemin över?

Medan jag studerar hela tiden mer och jag är en snabb lärare förstod jag inte helt vad du menar. Kan du ställa frågan på ett annat sätt?

OK ... Jag är trött på coronaviru­set och allt snack om det. Blir det ens jul i år?

Det är viktigt att följa instruktio­nerna också under julen. Tillbringa din semester med din familj och se till att skydda dem som är i riskgruppe­r. Du kan hålla kontakten via telefon och videosamta­l under dessa ovanliga tider.

Jag skulle helst slippa alla instruktio­ner och videosamta­l.

Kan du ställa frågan på ett annat sätt?

Nå, det var egentligen inte en fråga. Men kanske prästerna under julens gudstjänst­er har ett svar? Kyrkan är ju en institutio­n som mött pandemier många gånger tidigare.

Det är viktigt att följa instruktio­nerna också under julen.

JO, HAR FÖRSTÅTT DET. Du sa tidigare att du kan berätta om gudstjänst­erna i Åbo. När är det julbön i Domkyrkan?

Det är viktigt att följa instruktio­nerna också under julen. OK. Tror vi slutar här. God jul! Det är viktigt att följa instruktio­nerna också under julen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland