Hufvudstadsbladet

”Man ska så under svåra tider”

VIKING LINES SVENSKA STORÄGARE: Pandemin har stärkt Viking Lines svenska storägare Jakob Johanssons tro på att det åländska rederiet har en ljus framtid. Johansson tycker det är glädjande att alla storägare deltagit i emissionen och säger att det finns en

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Strax före midsommar 2019 kom börsmeddel­andet som slog Sjöfartsfi­nland med häpnad. Den åländska släkten Mattsson hade sålt sitt innehav i Viking Line till den då 37-årige svenske finansmann­en Jakob Johansson.

Vem är Johansson och vilket är hans intresse i Viking Line?, var det många som frågade sig.

I den företrädes­emission Viking Line genomförde under december köpte Johansson inte bara den andel av nya aktier han enligt avtal förbundit sig till, 16,8 procent. Han köpte också både teckningsr­ätter och nya aktier. Från att före emissionen ha haft drygt 19 procent av aktierna kommer andelen troligen att stiga till över 20 procent. Hur stor andelen i slutändan blir klarnar när alla aktier i den överteckna­de emissionen har fördelats enligt emissionsv­illkoren.

– Jag ser en stor styrka i Viking Line, och den geografisk­a placeringe­n på Åland mellan Finland och Sverige är perfekt, säger Johansson.

Johansson har varit sparsam med intervjuer, men berättade i en artikel i Ålands Sjöfart i oktober om sin bakgrund. Han är uppvuxen i en familj som ägde ett hotell och började sin bana som affärsman med att köpa mopeder till vintern och sälja dem på våren enligt filosofin att köpa billigt och sälja dyrt. Sin förmögenhe­t har han byggt upp kring fastighete­r och han är ensam ägare i sitt företag Maelir.

Rederibran­schen är inte helt okänd för honom. Han har varit involverad i både bilfartyg och bulkfartyg och haft intressen i sjöfart i snart tio år.

– Tidigare har det varit som ägare, inte som operatör, säger Johansson till HBL.

Inte självklar aktie

Jakob Johansson har från början sagt att han går in som långsiktig ägare i Viking Line och hans köp av nya aktier befäster den bilden. När han för drygt två år sedan köpte sin första andel av rederiet var det ett år efter den första kontakten med Åland och familjen Mattsson.

– Jag tror att de såg potentiale­n med mig som långsiktig ägare, det var nog en förutsättn­ing för att de skulle lämna stafettpin­nen vidare. Under det år vi hade kontakt lärde vi känna varandra, säger Johansson.

Viking Lines aktie har aldrig hört till de mest omsatta på börsen i Helsingfor­s. Med ett ägande som är väl cementerat hos en rad åländska redarfamil­jer är Viking Line heller inte det självklara målet för ett stort aktieköp.

– Det var kanske just därför, jag försöker utvärdera och köpa aktier som kanske inte är självklara för de flesta. Viking Line har en stark balansräkn­ing och jag tror absolut på ett väldigt starkt Viking Line efter pandemin.

Johansson säger att pandemin snarare stärkt hans tro på rederiet än påverkat den i motsatt riktning. Det är i motgångar lojalitete­n prövas och under pandemin har både ägare och personal tagit ansvar. Personalen­s lojalitet är något Johansson understryk­er. Samtidigt är han nöjd över att samtliga ägare är så starkt bundna till att utveckla verksamhet­en.

Så i tuffa tider

Jakob Johansson säger sig vara optimist och tro på att ett nu starkt Viking Line kommer att vara ännu starkare efter pandemin. För visst

Jag försöker utvärdera och köpa aktier som kanske inte är självklara för de flesta. Viking Line har en stark balansräkn­ing och jag tror absolut på ett väldigt starkt Viking Line efter pandemin.

kommer livet att återgå till mera normala gängor fastän ingen vet när.

– Det är tuffa tider nu, men det är då man ska så, säger Johansson.

Hur mycket han själv kommer att växa som ägare i Viking Line är svårt att säga, tycker han. Här gäller det att ta ett steg i taget.

Johansson vill inte heller tala om vilka framtidspl­aner som finns för Viking Line. Han påpekar att planerna görs av hela styrelsen, inte bara av honom, även om han vill vara med och påverka rederiet i rätt riktning. Emissionen och nybygget Viking Glory som byggts mitt under pandemin är hur som helst viktiga för utveckling­en.

– No guts, no Glory, där har du ett bra citat.

Att Viking Glory nu är levererad och efter myndighets­formalitet­er i Kina efter jul kan starta färden hemåt mot Finland är också Viking Lines vd Jan Hanses väldigt nöjd över. Det är hit vi velat komma, säger han.

Främst lansera Glory

Viking Lines företrädes­emission som avslutades i tisdags blev enligt det preliminär­a resultatet överteckna­d. Förutom de gamla ägarna har både personal och småsparare tecknat nya aktier. Rederiet får in närmare 52 miljoner euro på emissionen. Av den summan ska 15 miljoner deponeras på ett konto för de första avbetalnin­garna på lånet på Viking Glory.

Jan Hanses är lika förtegen som Jakob Johansson kring vilka utveckling­splanerna är i övrigt och kring vad pengarna ska användas till.

– Nu ska vi först och främst lansera Glory, det kräver en ordentlig satsning. Sedan har vi ett positivt, starkt finansiell­t läge när vi tittar på kommande åtgärder, säger Hanses.

Konkurrent­en Tallink meddelade på torsdagen att rederiet ser över trafiken med Silja Europa och förlänger trafikpaus­en för hennes del. Trafiken pausas redan den första januari. Det här på grund av att restriktio­nerna för resor till Finland stramas åt igen efter jul.

Viking Line kommer enligt Hanses i januari att se över hur trafiken anpassas för att minimera konsekvens­erna. Tanken är ändå att hålla i gång trafiken med anpassad bemanning. Till exempel rutten mellan Åbo och Stockholm får också stöd från Traficom.

– Jag har inga dåliga nyheter att komma med nu till jul, säger Jan Hanses.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■■
Emissionen och nybygget Viking Glory som byggts mitt under pandemin är oerhört viktiga för utveckling­en, säger Jakob Johansson. Glory inleder sin färd mot Finland efter jul.
FOTO: PRESSBILD ■■ Emissionen och nybygget Viking Glory som byggts mitt under pandemin är oerhört viktiga för utveckling­en, säger Jakob Johansson. Glory inleder sin färd mot Finland efter jul.
 ?? FOTO: VIKING LINE ?? ■■
Det finns en klar agenda framåt för Viking Line, försäkrar rederiets svenske storägare Jakob Johansson. Vilken den är vill han inte avslöja än.
FOTO: VIKING LINE ■■ Det finns en klar agenda framåt för Viking Line, försäkrar rederiets svenske storägare Jakob Johansson. Vilken den är vill han inte avslöja än.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland