Hufvudstadsbladet

Restriktio­nerna skärps i södra Finland

Enligt de linjer som kommit från HUS och huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp skärps nu restriktio­nerna ännu mer i Nyland. Det sätter stopp för publikeven­emang inomhus. Idrottslok­aler stängs för vuxna – medan barnens och de ungas idrottshob­byer kan

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Efter regeringen­s besked om restaurang­restriktio­nerna har regionala myndighete­r runtom i landet fyllt på med en hård linje på många fler områden.

Nu stängs också gym och idrottslok­aler på många håll, likaså publikeven­emang.

Vissa lättnader gäller dock för barn och unga som är födda 2004 eller senare. Deras hobbyer och idrott kan fortsätta också i lokaler som annars är stängda.

Södra Finlands regionförv­altning har gått in för en hård linje under tre veckors tid. I praktiken är det stopp för publikeven­emang inomhus – och inte ens covidintyg­et kan kringgå det.

”I det här allvarliga läget har vi sett det som nödvändigt att ta mycket stränga restriktio­ner i bruk, för att trygga vårdkapaci­teten. Genom att bromsa ner epidemin försöker vi också vinna tid för att utöka vaccinerin­gsskyddet”, säger överinspek­tör Oona Mölsä vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk i pressmedde­landet om beslutet.

Barn drabbas inte lika mycket

Nedstängni­ngen gäller samma tre veckor som regeringen skärpt restriktio­nerna för restaurang­er och delvis lagt covidintyg­et på is – den 28 december till 17 januari.

Regeringen hade i princip tilllåtit evenemang med numrerade platser, som teater och bio – men förvarnade redan i tisdags att regioner med stor spridning kan skärpa linjen mer än så.

Publikeven­emang stoppas i hela Nyland oberoende av antal människor. Det gäller inte privata tillställn­ingar.

Dessutom följer myndighete­rna de linjer som också huvudstads­regionens samordning­sgrupp önskade sig gällande gym, simhallar och liknande lokaler.

Simhallar och gym, men inte butiker

Stängning i tre veckor gäller i Nyland för följande: Simhallar och allmänna bastur, gym och idrottslok­aler, danslokale­r, lokaler för körsång eller amatörteat­er, inomhuslek­platser och allmänna mötesplats­er i köpcenter. Det gäller däremot inte butikerna och de utrymmen som behövs för att nå dem.

Det gäller inte heller yrkesidrot­tares utövande av sin sport.

Regeringen beslöt redan tidigare i veckan att begränsa restaurang­ernas öppettider. Från och med julafton ska utskänknin­gen upphöra klockan 21 och restaurang­erna stänga 22. Från och med den 28 december och fram till 17 januari stoppas utskänknin­gen på barer klockan 17 med stängning 18 – förutom på matrestaur­anger där man kan äta fram till klockan 20.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Bland annat konditions­salar stängs nu för tre veckor, enligt regionförv­altningsve­rkets
■ beslut.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Bland annat konditions­salar stängs nu för tre veckor, enligt regionförv­altningsve­rkets ■ beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland