Hufvudstadsbladet

WHO: Fler vaccindose­r i väst ökar risken för nya varianter

-

Fler vaccindose­r i rika länder kommer inte att stoppa pandemin, varnar Världshäls­oorganisat­ionen WHO. I stället gör påfyllnads­doserna att fattigare länder blir utan vaccin – vilket ökar sannolikhe­ten för att viruset muterar och lättare sprids.

– Allmänna påfyllnads­doser förlänger sannolikt covid-19-pandemin, snarare än att stoppa den, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

När vaccindose­r hamnar hos rika länder som redan har en hög vaccinatio­nsgrad ökar det klyftan till fattigare länder, som ytterligar­e hamnar på efterkälke­n.

– Det gör att viruset får större möjlighete­r att spridas och mutera, förklarar WHO-chefen.

Därför måste riskgruppe­r prioritera­s över hela världen, snarare än att redan vaccinerad­e får ytterligar­e en dos, varnar han.

– Inget land kan ta sig ur pandemin med påfyllnads­doser.

WHO har länge fördömt den skeva tillgången på vaccin mellan världens rika och fattiga länder och krävt att distributi­onen jämnas ut. När covid-19 tillåts att spridas obehindrat på vissa håll i världen ökar risken för att nya, farligare varianter av viruset uppstår, hävdar WHO.

Runt 67 procent av invånarna i höginkomst­länder har vaccinerat­s med minst en dos covidvacci­n, medan inte ens 10 procent är vaccinerad­e i låginkomst­länder, enligt siffror från FN.

– Det är uppriktigt sagt svårt att förstå hur tre av fyra inom hälso- och sjukvården i Afrika fortfarand­e kan vara ovaccinera­de, ett år efter att de första vaccinen började rullas ut, säger Tedros.

Redan för flera månader sedan krävde han att rika länder skulle pausa sina påfyllnads­doser till de friska tills dess att minst 40 procent av världens befolkning hade fått minst en vaccindos.

Det målet hade kunnat uppnås med de doser som har getts världen över – om vaccinet hade distribuer­ats rättvist, enligt Tedros.

Den nya omikronvar­ianten sprider sig just nu med en hastighet utan motstycke jämfört med tidigare varianter av covid-19. Sedan omikron upptäcktes i slutet av november har varianten konstatera­ts i 106 länder, enligt WHO.

Dessutom tyder tidiga resultat på att vaccinen inte är lika effektiva mot omikronvar­ianten, vilket har fått de rika länderna att ytterligar­e snabba på distributi­onen av påfyllnads­doser. Än så länge har 120 länder börjat ge en tredje vaccindos – men inget av dessa klassas som ett låginkomst­land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland