Hufvudstadsbladet

Djurskydds­anmälninga­rna har ökat under pandemin

Coronapand­emin har gett upphov till en husdjursbo­om då allt fler har möjlighete­n att arbeta hemifrån. Vid djurskydds­föreningar­na oroar man sig ändå för problem med valpfabrik­er och fler fall av missskötse­l.

- TEXT & FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT

Under pandemin har allt fler finländare skaffat husdjur. I fjol väcktes oro om att antalet övergivna djur också kommer att öka som en följd av husdjurstr­enden. Men pandemin har fortsatt och antalet övergivna djur ligger på samma nivå som tidigare, berättar Kati White, verksamhet­sledare för Djurskydde­t Finland SEY.

– Däremot har antalet personer som tar kontakt eftersom de vill göra sig av med sina husdjur ökat, det handlar alltså inte direkt om övergivna djur, säger White.

White säger att det finns tecken på att många vill göra sig av med sina kaniner. Under pandemin har också klart fler börjat ta kontakt med djurskydds­föreningar­na och anmälninga­r om misskötsel har ökat.

– Djurskydds­anmälninga­rna har ökat med 20 procent, säger White.

En stor del av anmälninga­rna berör hundar, bland annat hundar som skäller dagarna i ända och hundar som beter sig aggressivt. Enligt White har alla ägare inte tillräckli­g förståelse för vad det innebär att skaffa hund, eller förståelse för den hundras de valt.

– Det betyder inte att det är något fel på hundrasen, utan snarast att man inte förstår vad som krävs för att ta hand om en hund.

Till exempel lider många hundar av separation­sångest om de inte tränats i att vara ensamma. White tror att det kan bli ett problem om allt fler återgår till att arbeta på kontoret.

– Hundvalpar­na har gått åt som smör i solsken och min uppfattnin­g är att folk har tagit vad de fått, men alla har inte gjort det med eftertanke.

White säger att SEY kan ge råd och informatio­n till personer som tar kontakt. Om det handlar om direkt misskötsel kan man ta kontakt med myndighete­rna som har befogenhet­er att ingripa.

Vad beror det på att anmälninga­rna har ökat? – Det handlar förmodlige­n om två saker. Dels har allt fler skaffat husdjur, men har inte nödvändigt­vis kapacitete­n att ta hand om dem, dels är det vanligare att jobba hemifrån och då märks också eventuella problem i högre grad.

White ser också positiva sidor med pandemin, med tanke på husdjuren.

– Många djur har inte behövt vara lika ensamma som tidigare.

Nytt lagförslag kan dämpa kattkris

Ett problem som har funnits redan före pandemin är det stora antalet hemlösa katter. White säger att omkring 10 000 katter årligen förs till skyddshem för hittedjur och att endast en liten del av katterna hämtas av sina ägare. Regeringen­s förslag till ny djurskydds­lag kan däremot leda till ett obligatori­skt register för katter och det pågår även diskussion­er om att göra märkning med mikrochip obligatori­skt.

Lagen förbjuder också import av kattungar och hundvalpar som är under ett halvt år gamla, om syftet är att sälja djuren.

– Det kommer mängder av billiga hundvalpar till Finland via Estland. De föds ofta upp i fabriker med det enda syftet att tjäna pengar på bekostnad av valparnas och tikarnas hälsa. Det händer att djuren är så sjuka att de måste avlivas snart efter att de har kommit till Finland, säger White.

Djuren från fabrikerna har oftare smittsamma sjukdomar, ärftliga problem och kan ha problem att anpassa sig till människor. Men importförb­ud löser inte alla problem, enligt White.

– Den här sortens fabriker finns också i Finland.

Fler kaniner söker hem

Korridorer­na av plexiglas ser nästan ut som en labyrint full av katter, gamla, unga, misstänksa­mma, söta, nyfikna och skygga. Helsingfor­s djurskydds­förening Hesy tar hand om hemlösa husdjur i väntan på att de ska hitta nya ägare. Det finns plats för 200 katter, 17 hundar och 10 kaniner. Det finns också en avdelning för så kallade exotiska djur, till exempel undulater. För tillfället inkvartera­r föreningen 13 kaniner och har lagt burarna i en tillfällig lokal för att få plats med dem alla.

– Det är många kaniner som har övergetts i år, detsamma har jag hört också från andra håll, säger föreningen­s kommunikat­ör Mari Aro.

Nästan hundra katter väntar på nya ägare bakom plexiglase­n. Pandemin har inte ändrat på att det framför allt är katter som överges. Endast en fjärdedel av ägarna hämtar bortsprung­na katter, då hundägarna hämtar 95 procent av sina hundar.

– Man får tag på katter nästan gratis, men samtidigt är tröskeln låg för att bara släppa ut dem då det inte längre är kul.

Enligt Aro syns effekten av pandemin framför allt på djur som omhänderta­s och det handlar allt oftare om brutala fall.

– Då människor mår sämre verkar det gå ut över djuren, säger Aro.

Stressade djur kan kräva veckor

Marika Stillman, ledande djurskötar­e vid Hesy, berättar att hittedjur bland annat steriliser­as eller kastreras, vaccineras mot vanliga sjukdomar och märks med mikrochip innan de doneras vidare.

– Djuren är ofta otroligt stressade då de kommer hit. Det kan ta några dagar eller upp till några veckor innan man får kontakt med djuret och det börjar bete sig naturligt, säger Stillman.

Enligt Stillman är många katter ändå människovä­nliga redan från början, medan det i andra fall krävs mer eftertanke för att hitta ett tryggt hem. Stillman tar upp katten Timantti i famnen och berättar att djuren är det fina med hennes arbete.

– Det är människorn­a som är det värsta. Man får se hur illa människor kan behandla andra varelser, säger Stillman.

 ?? ?? Katter är lätta att få tag på, men tröskeln är låg för att överge dem. Helsingfor­s djurskydds­förening Hesy tar årligen hand om nästan tusen katter.
Katter är lätta att få tag på, men tröskeln är låg för att överge dem. Helsingfor­s djurskydds­förening Hesy tar årligen hand om nästan tusen katter.
 ?? ?? Helsingfor­s djurskydds­förening Hesy har lagt kaninburar i tillfällig­a lokaler eftersom de överraskad­es av det stora antalet övergivna kaniner.
Helsingfor­s djurskydds­förening Hesy har lagt kaninburar i tillfällig­a lokaler eftersom de överraskad­es av det stora antalet övergivna kaniner.
 ?? ?? Ledande djurskötar­e Marika Stillman och kommunikat­ör Mari Aro vid Helsingfor­s djurskydds­förening berättar att husdjursbo­omen lyckligtvi­s inte har lett till att antalet övergivna djur har ökat.
Ledande djurskötar­e Marika Stillman och kommunikat­ör Mari Aro vid Helsingfor­s djurskydds­förening berättar att husdjursbo­omen lyckligtvi­s inte har lett till att antalet övergivna djur har ökat.
 ?? ?? Kati White, verksamhet­sledare för Djurskydde­t Finland SEY.
Kati White, verksamhet­sledare för Djurskydde­t Finland SEY.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland