Hufvudstadsbladet

”Nu måste vi tala om annat än bara om siffror och död”

SOCIALPSYK­OLOGEN: De som ska leda oss ur coronakris­en måste tala om hoppet, säger socialpsyk­ologen Miira Heiniö. Hon efterlyser också ett popup-samhälle med snabba återhämtan­de projekt. – För coronan är mer än en medicinsk fråga, säger hon.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Socialpsyk­ologen Miira Heiniö på Arbetshäls­oinstitute­t är bekymrad. Hon har lyssnat på tongångarn­a i coronapand­emin. Mycket sägs, men väldigt lite sägs i hoppfull ton. Medierna ropar om antalet patienter på intensiven, räknar dödsfall. Myndighete­rna talar om hur sjukhuskap­aciteten spricker. På tv förra veckan definierad­e familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) smittläget som en ”möjlig störtsjö”.

– Jag har verkligen börjat oroa mig för hur vårt samhälle ska repa sig efter den här pandemin, hur vi alla ska komma på fötter efter allt detta, säger Heiniö.

För några dagar sedan knackade hon in tre sökord på nätet: ”nationell”, ”återhämtni­ng” och ”corona”. De första åtta sökträffar­na gav artiklar skrivna ur en medicinsk synvinkel.

– Coronakris­en uppfattas primärt som en medicinsk kris. Tänk hur mycket nyheter vi har om just coronasiff­ror och död. Den andra vanliga synvinkeln har varit att pandemin är en ekonomisk kris, men med fokus på bara några branscher.

”Vem ger framtidtro?”

Heiniö säger att det finns nycklar till återhämtni­ng efter gemensamma katastrofe­r. Till exempel i Australien har myndighete­r och forskare tillsamman­s tagit fram metoder för hur samhällen kan repa sig efter stora kriser som skogsbränd­er eller översvämni­ngar.

– Allra först måste man stärka den allmänna trygghetsk­änslan, sedan skapa ett lugn och öka känslan av att vi klarar det här. Därefter får man skapa starka invånarnät­verk. I kris är ledarnas allra viktigaste uppgift att bygga upp framtidstr­o. Vem leder så just nu? I något skede gjorde regeringen det, men för tillfället hör jag nästan ingen säga något gott om framtiden.

I själva verket borde alla ha ett

sammanhang – en arbetsplat­s eller en kommun – där någon orkar säga att vi klarar det här, säger Heiniö. Sedan berömmer hon hälsosäker­hetschefen Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd.

– Han påminde faktiskt nyss i Astudion om att ingen kris har varat för evigt.

Heiniö påpekar att finländarn­a behöver komma igenom krisen tillsamman­s, men att situatione­n är annorlunda i dag än när tidigare generation­er drog åt samma håll för att resa sig efter de svårighete­r som krig och krigsskuld­er förde med sig.

– Då fanns en gemensam fiende. I dag är det svårt att avgöra om den gemensamma fienden är ett virus,

Världshäls­oorganisat­ionen, Kina eller Institutet för hälsa och välfärd. Eller är fienden den som tänker annorlunda än jag om vaccinerin­gar och coronainty­g?

”Alla räknas inte”

Under pandemin har olika branscher drabbats olika. Den 30 november uppdaterad­e Statistikc­entralen bilden av hur pandemin har påverkat Finland. Siffrorna pekar på fortsatt osäkerhet i branscher som arbetar med logi, restaurang­tjänster, trafikserv­ice, konst, underhålln­ing och rekreation, medan dagligvaru­handeln har klarat sig bättre.

I jämförelse­r mellan branscher identifier­ar Heiniö en sorts hjältereto­rik – och ser den som besvärlig.

– Vi talar om vissa branscher som hjältebran­scher och det är problemati­skt om vi ser till hur samhället som helhet ska återhämta sig. Var och en har ju en personlig coronahist­oria och folk har tvingats vara extra flexibla också i andra än i vårdbransc­hen. Vi ska inte förminska de upplevelse­r som finns utanför vården, utan vara känsliga för att alla har ett förhålland­e till den här pandemin.

Heiniö säger att en del arbetsplat­ser har delat in sin personal i mer eller mindre viktiga personer. Vissa har skyddats för att de har definierat­s som nyckelpers­oner för produktion­en.

– Ifall man gör så blir andra samtidigt ”inte-så-viktiga-personer”. Om du i två år går på din arbetsplat­s och känner dig som en av dem som inte är så viktig är det tungt. Vi behöver allas insats för att komma vidare i den här pandemin. Då är det problemati­skt om vi både på samhällsni­vå och på enskilda arbetsplat­ser har delat in oss i mer och mindre viktiga.

”Innan och efter är olika”

Socialpsyk­ologen påpekar att samhället efter coronan inte kommer att vara som samhället före coronan.

– Vi har nya vanor kring resande och arbetsruti­ner. Vi har också fått ta ställning till frågor om säkerhet. Kanske det där att fräsa till andra i kassakön om att de inte håller avstånd är enskilda personers sätt att kontroller­a osäkerhete­n, men kommer vi i all evighet att fortsätta bliga snett på dem som inte har ett coronainty­g? Vilka skiljelinj­er skapar den här krisen i samhället?

Hur kan vi hantera rädslorna just nu? – Det handlar om att lyckas höja blicken, se framåt och förstå att tiden efter pandemin inte är densamma som tiden innan. Det är som att återflytta efter en period utomlands.

Att komma tillbaka till Finland är svårare än att flytta bort, nästan en chockerand­e upplevelse. Inget är längre som förr och det måste man hantera.

Heiniö påpekar att beredskaps­lagen antyder att social- och hälsovårds­branschen borde lösa hela nationens återhämtni­ngsproblem.

– Och jag frågar: Var är kulturbran­schen? Kulturfolk­et är mycket skickligt på att fånga människors hjärtan. De behövs verkligen för att bygga det samhälle vi ska leva i efter pandemin.

Själv hoppas Heiniö på en fjärde sektor, ett slags popup-samhälle, där man kan ta fram goda projekt utan att alla gånger grunda en registrera­d förening. Hon lyfter ändå fram stiftelsen Dialogpaus, som har grundats för att finländare ska kunna tala konstrukti­vt med varandra och den vägen stärka gemenskaps­känslan.

– Jag efterlyser många röster och delaktighe­t. Samhället efter coronan är inte en rent medicinsk fråga, utan en samhällsfr­åga, säger hon.

Isolering ökar rädslan

Krispsykol­ogen Soili Poijula ser på coronasamt­alet ur den enskildas synvinkel och säger att vår benägenhet att tänka katastrofi­nriktat gör oss mottagliga för störningar, särskilt i kris.

– En del av oss har i grunden svagare förutsättn­ingar att klara motgångar på grund av en tendens att måla upp hotbilder. Då är det problemati­skt att den övergripan­de tonen i samtalet är alarmistis­k.

Poijula säger att regelbunde­n lägesinfor­mation behövs, men att den borde bygga på fakta och vara lugn i tonen.

– Journalist­er underbygge­r katastroft­änkandet genom att inte nöja sig med det vi vet just nu, utan fråga efter scenarier och spekulera kring dem. Om ett reflektera­nde samtal saknas får medborgarn­a inte stöd att klara sig genom den här krisen.

Poijula hör till de experter som anlitats av de finska myndighete­rna för att reda ut hurdant psykosocia­lt stöd som behövs vid traumatise­rande händelser. Hon efterlyser ett nationellt expertcent­er som kan stödja och informera och säger som Heiniö att det finns lärdomar att samla in utomlands. Till exempel i Nederlände­rna hanteras den här typen av frågor av Impact, som är ett nationellt kunskapsce­nter för psykosocia­lt stöd efter kriser.

– De med en stark grundtrygg­het kan se realistisk­t på läget, men ju osäkrare och otryggare du är, desto mer börjar irrationel­la skäl och förklaring­ar styra hur du förhåller dig till frågor som munskydd och vacciner, säger Poijula och lyfter fram infektions­läkaren Asko Järvinen vid Helsingfor­s universite­tssjukhus som en saklig röst i coronadeba­tten.

Krispsykol­ogen noterar att våra möjlighete­r att ventilera rädslor med varandra har krympt när vi inte umgåtts lika tätt som förr.

– Normalt går friska yngre människor inte jämnt omkring och tänker på döden, det där kommer liksom naturligt med åldern, men nu påminns vi varje dag om att vi befinner oss i livsfara. Den tanken är belastande.

Var och en har ju en personlig coronahist­oria och folk har tvingats vara extra flexibla också i andra än i vårdbransc­hen. Vi ska inte förminska de upplevelse­r som finns utanför vården, utan vara känsliga för att alla har ett förhålland­e till den här pandemin.

Miira Heiniö

socialpsyk­olog

En del av oss har i grunden svagare förutsättn­ingar att klara motgångar på grund av en tendens att måla upp hotbilder. Då är det problemati­skt att den övergripan­de tonen i samtalet är alarmistis­k.

Soili Poijula

krispsykol­og

 ?? ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Pjäsen I would prefer not to på Svenska Teatern 2018 bjöd publiken att reflektera över makt, normer och delaktighe­t.
FOTO: CATA PORTIN Pjäsen I would prefer not to på Svenska Teatern 2018 bjöd publiken att reflektera över makt, normer och delaktighe­t.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Frida Vainio och Mikias Kolehmaine­n vid Helsinki Sirkus illustrera­r den livskraft och det hopp som både socialpsyk­ologen Miira Heiniö och krispsykol­ogen Soili Poijula lyfter fram som viktiga element just nu för att hjälpa oss ut ur coronakris­en.
FOTO: CATA PORTIN Frida Vainio och Mikias Kolehmaine­n vid Helsinki Sirkus illustrera­r den livskraft och det hopp som både socialpsyk­ologen Miira Heiniö och krispsykol­ogen Soili Poijula lyfter fram som viktiga element just nu för att hjälpa oss ut ur coronakris­en.
 ?? FOTO: ARBETSHÄLS­OINSTITUTE­T ?? – Hur många månader gick det inte förrän man över huvud taget började höra kultur- och evenemangs­branschen, fastän kulturarbe­tarna nästan inte kunde arbeta alls? Alla behövs när samhället ska komma igen efter coronan, säger socialpsyk­ologen Miira Heiniö.
FOTO: ARBETSHÄLS­OINSTITUTE­T – Hur många månader gick det inte förrän man över huvud taget började höra kultur- och evenemangs­branschen, fastän kulturarbe­tarna nästan inte kunde arbeta alls? Alla behövs när samhället ska komma igen efter coronan, säger socialpsyk­ologen Miira Heiniö.
 ?? FOTO: ARI-MATTI HUOTARI ?? – Politiker och experter sitter i tvstudior och talar om faror och hot, men vi saknar en institutio­n som skulle balansera hotbildern­a lugnt och tryggt, säger krispsykol­ogen Soili Poijula.
FOTO: ARI-MATTI HUOTARI – Politiker och experter sitter i tvstudior och talar om faror och hot, men vi saknar en institutio­n som skulle balansera hotbildern­a lugnt och tryggt, säger krispsykol­ogen Soili Poijula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland