Hufvudstadsbladet

Hålls hemma om hemmateste­t visar positivt!

Sitter du hemma och tittar på en teststicka som hävdar att du har covid-19? Nej, din jul är kanske inte helt inställd, men du får ringa återbud till gästerna.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Smittskydd­släkaren Topi Turunen i Esbo säger att de allmänna teststatio­nerna i staden är så överbelast­ade för tillfället att lediga tider går att få tidigast på juldagen. Den som testar positivt med ett hemtest får alltså finna sig i att vänta på ett bekräftand­e testsvar.

– Det viktigaste är att hållas hemma. Visar hemtestet att man är smittad så bjuder man inte hem gäster eller åker på julbjudnin­g själv. Rekommenda­tionen är att dubbelkoll­a resultatet med ett PCR-test så snabbt som möjligt, men nu har det varit rusning på teststatio­nerna.

Hur pålitligt är ett hemtest?

– Det finns många olika test och de ger svar med lite olika noggrannhe­t, men visar testet att man är coronaposi­tiv så kan man lita på att det stämmer att man är smittad. Testerna är på det hela taget relativt pålitliga.

Hur tar man hand om symtomen om man har sådana? – Det gäller att lyssna till kroppen och sköta den som under andra sjukdomar i andningsvä­garna. Rekommenda­tionen är att vila, dricka och vid behov ta febernedsä­ttande värkmedici­n.

Turunen hänvisar till Institutet för hälsa och välfärd, som har publicerat direktiv för vård hemma.

– Sedan kan just covid-19 orsaka blodproppa­r. Har man haft sådana förr är det bra att kontakta sin egen hälsocentr­al för att diskutera en eventuell förebyggan­de medicineri­ng. Det är också bra att försöka röra på sig lite för att minska blodpropps­risken, säger han.

Hur försiktiga måste resten av familjemed­lemmarna vara? Får hela familjen sitta vid julbordet fastän en är sjuk? – Det gäller att undvika nära kontakter också inom familjen så mycket man kan. Bäst är det om den smittade kan sova i egen säng i eget rum och äta avskilt från de andra, men det är ju ett trist råd särskilt just nu. Har man flera badrum hemma kan man reservera ett eget för den sjuka.

Vilka regler gäller för karantänst­iden? – Olika kommuner har olika regler för karantänen och man följer sin egen kommuns direktiv. I en del kommuner kan man förkorta karantänst­iden genom så kallade exittest, i andra går det inte.

Vad har det för betydelse om man har smittats med en delta- eller omikronvar­iant? – För den som är sjuk har det egentligen ingen betydelse, det gäller att stanna hemma hur som helst.

Hur ska de som har bokat en tid för tredje vaccindos göra om de smittas precis innan vaccinatio­nstiden? – Om man redan har fått två doser vaccin och blir sjuk behöver man inte ta den tredje sprutan nu. Då ger själva sjukdomen ett minst lika gott extraskydd som den tredje sprutan hade gett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland