Hufvudstadsbladet

Fokus låg på barnen och deras välmående

Under torsdagen hölls slutpläder­ingen i civilrätts­målet där Patentoch registerst­yrelsen stämt stiftelsen Bensows tidigare styrelseme­dlemmar.

- ANNICA LINDSTRÖM annica.lindstrom@hbl.fi

Patent- och registerst­yrelsen, PRS, anser att de fem personer som satt i stiftelsen­s styrelse agerat vårdlöst i samband med renovering­en av Stora Lyan och Lilla Lyan 2014. Styrelseme­dlemmarna krävs på nästan 470 000 euro.

PRS anser att det inte finns skäl att jämka skadestånd­skraven. Men om så ska göras kan noteras att ordförande­n suttit i styrelsen under en lång tid och att en av styrelseme­dlemmarna suttit med länge och en av styrelseme­dlemmarna är advokat.

Försvaret nekar alla skadestånd­skrav. Försvaret framhåller att allt har gjorts för att daghemmet skulle vara klart för fyrtio barn i augusti 2014, och konstatera­r att det är centralt enligt stiftelsen­s stadgar och ändamål.

Försvaret säger att renovering­en man först kom överens om omfattade sammanlagt fyra byggnader för ett värde av 250 000 euro. Styrelsen litade på en person som hade agerat som stiftelsen­s fastighets­ansvarige under en längre tid och hade inga skäl eller kunskap att ifrågasätt­a den fastighets­ansvariges agerande. Tidigare hade det inte funnits något att klaga på, enligt försvaret. Försvaret anser att styrelseme­dlemmarna agerat omsorgsful­lt och att en av dem dagligen haft kontakt med den fastighets­ansvarige som sagt att allt är i sin ordning. Den fastighets­ansvarige ska också ha fått 5 500 euro i månaden i ersättning.

De fel som byggentrep­renören gjorde ska inte styrelsen belastas för, säger de.

– Man kan inte förvänta sig mera (övervaknin­g red anm.) än att man dagligen får rapporter om att allt är i sin ordning. Styrelsen ska inte trampa omkring på en byggarbets­plats, och även om de hade gjort det: vad hade de sett? frågar försvarets advokat Martina Kronström.

PRS har anlitat advokaten Carola Möller från advokatbyr­ån Krogerus. Hon underströk att det inte fanns någon anledning att frångå normal praxis när det handlade om en stor renovering, och hänvisar till att det inte funnits skriftligt avtal där man kommit överens om till exempel pris, tidtabell, skadestånd vid försening, försäkring med mera.

– Svarande borde ha varit medveten om att det finns risker med att renovera gamla byggnader.

Eftersom det inte fanns ett avtal med entreprenö­ren fanns det inget avtal man kunde bryta, om styrelsen hade valt att byta entreprenö­r.

– En omsorgsful­l styrelse hade fyllt alla krav, men om redan något av kraven hade uppfyllts hade man kunnat hindra skadan.

Tingsrätte­ns dom i målet ges den 18 februari.

 ?? FOTO: LAURA MENDELIN ?? Patent- och registerst­yrelsen har stämt stiftelsen Bensows tidigare styrelseme­dlemmar på grund av deras agerande i samband med ett renovering­sprojekt.
FOTO: LAURA MENDELIN Patent- och registerst­yrelsen har stämt stiftelsen Bensows tidigare styrelseme­dlemmar på grund av deras agerande i samband med ett renovering­sprojekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland