Hufvudstadsbladet

Miljöhänsy­n kan inte längre vara bara det där lilla extra

Det är inte säkert om EU:s lagstiftni­ng skyddar pollineran­de insekter från att ta skada också av tillåtna halter av jordbruksk­emikalier. – Jag är orolig för att vi inte vet tillräckli­gt, säger forskaren Lotta Kaila.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

De senaste åren har Lotta Kaila vid Helsingfor­s universite­t forskat i hur honungsbin och humlor påverkas av jordbruksk­emikalier. Hon har främst granskat bruket av växtskydds­medel som ska skydda skörden från angrepp av skadeinsek­ter, men som också påverkar insekter som pollinerar grödorna.

Det är känt att jordbruksk­emikaliern­a har bidragit till insektsdöd­en, men oklart exakt hur mycket av vilka kemikalier honungsbin och andra pollineran­de insekter egentligen tål.

– Jag är orolig för det. Jag skulle inte forska i det här om det inte fanns kunskapslu­ckor, säger Kaila.

EU har de senaste åren förbjudit ett antal bekämpning­smedel, men också godkänt nya preparat. Myndighete­rna tar stickprove­r på livsmedel och djurfoder för att säkerställ­a att riskbedömn­ingen håller streck – att grödor och foder är trygg föda för människor och produktion­sdjur.

De giftrester som stannar kvar i miljön mäter man inte systematis­kt. I stället litar man på att preparaten­s riskbedömn­ing ska garantera att halterna i miljön är ofarliga. Redan här blir perspektiv­et skevt, anser Kaila.

– I övervaknin­gen av giftrester utgår lagstiftni­ngen från människan och siktar på att trygga produktion, näringsgre­nar och hälsa. Trots en viss betoning på miljön är åtgärderna för att skydda de pollineran­de insekterna klart mindre. Det är problemati­skt, säger hon.

När växtskydds­medlen introducer­ades verkade de vara den perfekta lösningen: skadeinsek­terna dog och skördarna ökade. I något skede, resonerar Lotta Kaila, glömde man bort att matprodukt­ionen och människans hälsa är beroende av en mångfaldig och välmående miljö. Växtskydds­medlen har fått fungera som en garant för rikliga och högklassig­a skördar, trots att vi vet att de också kan skada organismer som bidrar till samma skördar.

– Vi borde minska jordbruket­s beroende av växtskydds­medel så att vi inte skadar pollineran­de insekter. Då skulle vi trygga skördarna utan att förlita oss på snabbvinst­er som kan vara skadliga på sikt. Miljöhänsy­n kan inte längre vara det där lilla extra vi bjuder på – det måste vara en förutsättn­ing för kvalitativ matprodukt­ion, säger Kaila.

Hur mycket är mycket?

I en artikel i Environmen­tal Science and Pollution Research i oktober granskade Lotta Kaila med kolleger hur EU-lagstiftni­ngen skyddar honungsbin från att exponeras för växtskydds­medel. Fältstudie­rna utfördes på raps- och kumminodli­ngar i Ypäjä och Jockis i södra Finland somrarna 2019 och 2020.

– Vi valde rapsåkrar för att de lockar pollinerar­e och för att rapsen besprutas strax innan den börjar blomma. Om pollinerin­gen börjar genast då blommorna öppnar sig finns det sannolikt en hel del kemikalier­ester kvar, säger Kaila.

Men i stället för att undersöka gifthalter på rapsblommo­rna placerade forskarna ut bikupor vid åkerkanter­na och tog prover på pollen och nektar som bina samlat in för att äta.

– Vi gjorde så för att vi inte kan veta var bina flyger. Kanske födosöker de också på andra åkrar eller på naturlevan­de och obesprutad­e grödor, och då blir exponering­en för växtskydds­medel mindre, säger Kaila.

Forskarna analyserad­e halterna av över hundra aktiva substanser. De fann rester av ämnen som de hade besprutat grödorna med, men också av andra kemikalier. Mest iögonenfal­lande var fyndet av tiakloprid i högre halter än vad som uppmätts någon annanstans. Substansen används bland annat i preparat mot rapsbagge.

– Halten av tiakloprid var hög och halterna av övriga substanser var låga jämfört med andra studier. Våra resultat säger något om hur mycket kemikalier­ester det finns i vår omgivning jämfört med andra platser i världen. De säger ändå inte mycket om vilken risk de här halterna utgör för bina, om det är något att oroas för eller inte, säger Kaila.

Vi borde minska jordbruket­s beroende av växtskydds­medel så att vi inte skadar pollineran­de insekter. Då skulle vi trygga skördarna utan att förlita oss på snabbvinst­er som kan vara skadliga på sikt.

Lömska effekter

För pollineran­de insekter är det avgörande hur frekvent de exponeras för hur höga halter av hur giftiga substanser. Forskarna talar om akut toxicitet då gifthalten är så hög att honungsbin dör omedelbart efter exponering. Vid kronisk toxicitet leder några dygn av exponering till döden. En tredje och minst utforskad kategori kallas ”subletala effekter”. Det betyder att exponering­en inte dödar bina, men deras funktionsf­örmåga och reprodukti­on kan äventyras. På sikt kan även det påverka hela beståndet.

– De subletala effekterna är egentligen värst, de är så lömska. Vid akut toxicitet ser man genast att alla bin i kupan är döda, skördeförl­usterna blir omedelbara. De subletala effekterna är mycket svårare att se och dokumenter­a, i synnerhet på naturlevan­de insekter. Problemet kan synas på beståndsni­vå med flera års fördröjnin­g. Risken är att man upptäcker det för sent, säger Lotta Kaila.

När hennes labbprov som mest innehöll 1 484 mikrogram tiakloprid per kilogram pollen innebär det att honungsbin­a hade exponerats för subletala effekter. Samtidigt hade de exponerats för mindre halter av andra substanser. Hon säger att det behövs bättre kunskap om hur stora halter av giftrester som stannar kvar i miljön och hur det påverkar olika slags pollinerar­e.

– I dag godkänns växtskydds­medel utan att man vet om eller hur halterna av giftrester i miljön kommer att påverka pollineran­de insekter, fastän risken finns att de subletala effekterna på sikt drabbar hela bestånd, säger hon.

De subletala effekterna varierar beroende på aktiv substans. Tiakloprid är ett nervgift och påverkar honungsbie­ts nervsystem och hjärnverks­amhet, som minne och inlärning. Glyfosat som bekämpar ogräs skadar mikroberna i biets tarmkanal, förklarar Kaila:

– När mikroberna dör påverkas binas beteende.

Dubbelmora­l och dålig insyn

EU förbjöd försäljnin­g av tiakloprid 2020, oberoende av Lotta Kailas studie.

– Det här handlar inte om att förbjuda enskilda preparat. Vi är inte på jakt efter att förbjuda neonikotin­oider eller glyfosat, det löser inte problemet. Vi måste se och förstå helheten bättre, säger hon.

Hon efterlyser systematis­k uppföljnin­g av hur mycket rester av växtskydds­medel som stannar kvar i miljön.

– Vi vet inte i vilken mån naturlevan­de pollinerar­e exponeras. Vi behöver ett nationellt och statssubve­ntionerat program för att övervaka och följa upp halter av giftrester i miljön, lika systematis­kt som för livsmedel och djurfoder. Det ska inte hänga på enskilda forskare eller studier. Vi behöver en mycket mer robust uppföljnin­g, i synnerhet då nya preparat hela tiden godkänns.

Lotta Kaila pikar EU för en viss dubbelmora­l då unionen har förbjudit ett antal neonikotin­oider på senare år, men tillåter export av samma preparat till andra länder.

Problemfri­tt är inte heller att de företag som tillverkar jordbruksk­emikalier ofta själva riskbedöme­r dem. Lotta Kaila protestera­r inte mot principen, men menar att företagen då öppet borde redovisa för sina forsknings­data och metoder så att oberoende forskare kunde upprepa de försök som riskbedömn­ingarna bygger på.

– Också med tanke på det inhemska jordbruket­s miljöpåver­kan vore det bra om vi kunde förlita oss på inhemska studier och inte bara hänvisas till kemikaliei­ndustrins egna mätningar, säger hon.

Kaila uppger att det var svårt att hitta den dokumentat­ion som Europeiska livsmedels­myndighete­n Efsa publicerar.

– Efsa och medlemssta­terna gör ett stort jobb, men gömmer informatio­nen bakom svårfunna länkar. De ger inte tillgång till industrins forsknings­data, bara till sina egna sammanfatt­ningar och slutsatser. God tillgängli­ghet är inte att lägga ut pdffiler på webben. Det är slöseri med resurser om man som forskare inte delar med sig av sitt arbete och sin kunskap.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Lotta Kaila har också forskat i hur humlor påverkas av miljögifte­r i doser som inte dödar dem direkt. Resultaten från hennes studie är klara, men ännu inte vetenskapl­igt publicerad­e.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Lotta Kaila har också forskat i hur humlor påverkas av miljögifte­r i doser som inte dödar dem direkt. Resultaten från hennes studie är klara, men ännu inte vetenskapl­igt publicerad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland