Hufvudstadsbladet

Skinkfett hör inte hemma i avloppet

Julskinkan är för många en självklarh­et på julbordet. Bland vissa ses skinkans fett som en delikatess och i Sverige doppar man bröd i det, varav Dopparedag­en. Men med landets olika vattenverk­s julhälsnin­gar kommer också en uppmaning: Häll inte skinkfett i

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS

Harri Seilo och Kai Nurmi drar undan den tunga manhålsluc­kan i gjutjärn. Fettavskil­jaren där under uppenbarar sig och ryker lätt i den kalla luften utanför Glaspalats­et i Helsingfor­s. Stiger man närmare känner man lukten av matfett och ser det flyta ovanpå vattnet i brunnen.

– Vi tömde den här brunnen för ungefär en månad sedan så den är inte riktigt full ännu, säger Nurmi.

Både Seilo och Nurmi jobbar på fastighets­underhålls­företaget Are som regelbunde­t tömmer fettavskil­jare runtom i Helsingfor­s. Vi står strax intill Glaspalats­ets väggar. Här samlas massvis med fett från restaurang­erna och kaféerna i närheten, säger Nurmi och pekar på några av dem.

Fettavskil­jare är en mekanism som separerar de flesta sorters fett innan de når det allmänna avloppsvat­tnet och är ett måste för restaurang­er, bagerier och kaféer.

– De har en funktion som genast meddelar när fettet börjar närma sig en för hög nivå och då rycker vi ut och tömmer den. Det gör vi med ungefär två månaders mellanrum, säger Seilo.

I privata bostäder fungerar det på annat sätt

För restaurang­er är julen inte den brådaste tiden. Därför producerar de inte lika mycket matfett nu.

– Runt lillajul ser vi däremot att brunnarna fylls på, säger Nurmi som berättar att Are inte sköter om privatbost­äders avlopp.

I stället väljer många att fira jul hemma vilket innebär en hel del skinkfett i avloppen. Varken i småhus eller i flerbostad­shus finns fettavskil­jare, därför är det viktigt att man själv sorterar bort fettet. Särskilt eftersom de boende själva alltid står för kostnaden för öppnandet av fastighete­ns rör.

Det lättaste sättet är att hälla det varma fettet i en kartongför­packning – till exempel en mjölkkarto­ng – och låta det stelna för att sedan slänga den i blandavfal­let.

– Själv samlar jag in fettet och kastar ut det på åkern nära mitt hus, säger Nurmi.

Har man inte tillgång till en åker kan också återvinna skinkfette­t genom Skinktrick­et-kampanjen där det blir till förnybar diesel.

I fjol donerade 240 000 finländska hushåll skinkfett med en sammanlagd vikt på 55 ton. Intäkterna från det sålda bränslet doneras till hjälporgan­isationer i Finland. Fettet från bara en endaste medelstor skinka kan bli till bränsle som man kan köra tre kilometer med. Man kan hitta insamlings­punkter för skinkfett i olika butiker runtom i landet.

Bubblar det i avloppet? Du kan ännu lösa problemet!

Skulle det ändå vara så illa att en del matfett har smugit sig ner i diskhon finns det en chans att rädda situatione­n innan VVS-montörer behöver kallas in.

– Det är vanligt att vattenlåse­t som finns under diskhon täpps till om varmt fett stelnar. Då måste man öppna och putsa det, säger Seilo.

Den öppna brunnen utanför Glaspalats­et är fylld av matfett i brunt, svart och gult, men det är betydligt svårare att se fettet i ditt eget hem.

– Man kan se det genom att ta bort silen i diskhon efter att ha diskat. Om det bubblar i avloppet och inte drar lika bra kan du ha matfett i rören. Nu för tiden har ju många diskmaskin och där är det mycket svårare att lägga märke till matfettet, säger Nurmi.

Misstänker man att det finns fett i avloppen kan man också prova sig fram med fettlösand­e rengörings­medel.

Gör man inget åt ett täppt rör som orsakats av matfett kan avloppsvat­ten börja rinna ut i naturen eller i källarutry­mmen. Hushållet riskerar också få nya boenden eftersom råttor dras till fettet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Harri Seilo och Kai Nurmi öppnar manhålsluc­kan till fettavskil­jaren utanför Glaspalats­et för att kontroller­a fettnivån. Den behöver inte tömmas ännu, konstatera­r de.
FOTO: CATA PORTIN Harri Seilo och Kai Nurmi öppnar manhålsluc­kan till fettavskil­jaren utanför Glaspalats­et för att kontroller­a fettnivån. Den behöver inte tömmas ännu, konstatera­r de.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Nästan en kvarts miljon finländare donerade skinkfett, liknande fettet på bilden, till återvinnin­g.
FOTO: CATA PORTIN Nästan en kvarts miljon finländare donerade skinkfett, liknande fettet på bilden, till återvinnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland