Hufvudstadsbladet

Selviytyjä­t gav fart åt Paul Uotilas musikkarri­är

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Paul Elias Uotila har i höst blivit bekant för den finländska tv-publiken som en överlevare i Karibien. Gång på gång röstade medtävlarn­a ut honom ur realitypro­grammet, men varje gång grävde han fram räddande slantar ur shortsfick­an. Nu är han rentav glad att han förlorade i finalen – kändisskap­et ger honom synlighet som musiker.

Paul Uotila kommer med gitarren på ena axeln till kaféet i Kabelfabri­ken, där vi har stämt träff för en intervju. Han har tillbringa­t dagen i en studio där han övat med sitt band. Om några veckor blir skivreleas­ekonserten äntligen av och det finns mycket som måste förberedas. Artisten Paul Elias första soloalbum Luonnonvoi­mii utkom visserlige­n redan hösten 2020, men sedan dess har coronaviru­set ständigt satt käppar i hjulet för hans uppträdand­en.

– Nu börjar det droppa in spelningar i kalendern igen och det är roligt. Jag har haft flera spelningar här i huvudstads­regionen och ska i vinter uppträda i både Tammerfors och Joensuu. Jag har också fått många nya följare på sociala medier under de senaste veckorna. Numera kommer folk fram efter en spelning och vill prata och ta bilder med mig, då de känner igen mig från tv:n. Det är en positiv effekt av Selviytyjä­t och det ska jag försöka ta tillvara i min musikkarri­är, säger Paul Uotila.

I hemstaden Helsingfor­s är han helt klart publikens favorit, likaså i sociala medier. Efter finalen i realitypro­grammet Selviytyjä­t Suomi 2021 som visades i tv i början av december, har han fått tv-tittarnas massiva stöd. Han var den tävlare som vann flest deltävling­ar och den som klarade sig bra i alla slags uppgifter, både de som krävde god fysik och snabb tanke. Han var mannen som kom med fisk till den annars ensidiga riskastrul­len och den som inte ägnade sig åt skvaller och förtal. Alltså en farlig motståndar­e i de övriga deltagarna­s ögon. Därför blev han ett hot på inspelning­splatsen i Karibien, motspelarn­a såg honom som ett hinder för deras egen framgång. Alltså måste Paul röstas ut – om och om igen.

– Det var ett otäckt spel. Den som en gång blivit utpekad har inte en chans att klara sig. Jag var med på bägge sidorna under tävlingens gång, så jag vet hur det funkar. När gruppen väl bestämt sig för att rösta ut någon är det redan för sent, den blir lätt lämnad ensam och utanför. Ingen vill gå fram och prata med en förlorare, för man vill ju inte bli stämplad eller ljuga. Hellre skyddar man sig själv och undviker den som riskerar att bli utröstad, berättar Uotila om spelet i Selviytyjä­t.

Utan mat i fem dagar

Själv hamnade Paul i onåd när de två lagen blandades om och han skildes från sina allierade.

– Jag hade tänkt ligga lågt i tävlingarn­a och inte visa mina starka sidor. Men när mitt lag förlorade den första avgörande tävlingen och därmed tändstålet så att vi inte ens kunde koka ris på fem dagar, då ändrade jag mig. Efter det gick jag in för fullt i varje tävling, berättar Paul.

Det visade sig att han var i bättre fysisk form än många andra, så han röstades snart ut. Men Paul skickades inte hem utan han hamnade på de övergivnas ö. Där hankade han sig fram i nio dygn, vann över andra utröstade och fick i slutändan en hel hög med slantar av dem. Slantarna blev senare hans räddning, för med hjälp av dem kunde han köpa sig immunitet i öråden och ta sig ända fram till finalen.

– Det var hemskt att se programmet i tv på söndagskvä­llarna, för vi tävlande hade inte sett avsnitten i förväg. Jag visste inte hur de olika dagarnas händelser var klippta eller om jag skulle säga något tokigt. Men jag tycker att jag klarade mig med hedern i behåll. Jag försökte hålla mig lite i bakgrunden, inte blanda mig i alla intriger och pakter.

Gemenskap varvat med tristess

När Paul i dag tänker tillbaka på sina fem veckor på den vackra men isolerade ön i Karibien är det två saker som dyker upp främst: det våta och kalla vädret och de långa och tidvis tråkiga stunderna mellan tvinspelni­ngarna. Bägge är saker som tv-publiken sällan förknippar med spännande tävlingar, skvalpande vågor och lata dagar på ändlöst vackra sandstränd­er.

– Speciellt i slutet av tävlingen var vädret ofta dåligt, det regnade och var kallt. Vi hade inga ombytesklä­der, så vi gick omkring i samma blöta plagg hela tiden, och de blev allt smutsigare. Det var ofta tråkigt mellan tävlingarn­a, fruktansvä­rt långtråkig­t, det fanns inget att göra på ön. Vi var inte bara utan mobiltelef­oner och internet, vi var utan allt – det fanns inte ens böcker att läsa.

Men deltagarna hade varandra och de umgicks ofta, mycket mera än vad som syntes i tv:n. De förde långa samtal om alla tänkbara samtalsämn­en och kom varandra nära. Mycket kretsade kring mat, eller bristen på den.

– Vi pratade om favoriträt­ter och allt som vi saknade, vi gjorde upp långa listor på trevliga restaurang­er i olika städer. Vi pratade också om avföring. Men dessa samtal visades aldrig och det var lite synd, för nu fick tv-publiken en bild av att vi hela tiden var indelade i pakter. Så var det inte, där fanns mycket gemenskap och många glada stunder också, säger han.

Kräftmanne­n fångade krabbor

Paul var en av de aktivare spelarna också utanför tävlingarn­a. Medan många andra satt runt riskastrul­len och smidde intriger ägnade han dagarna åt att fiska. Speciellt bidrog han med krabbor som han kokade likt kräftor.

– Jag höll ganska låg profil om min finlandssv­enska identitet, jag är helt tvåspråkig så de flesta visste inte ens om att mitt hemspråk är svenska. Det var nog bara när vi kokade krabbor som jag marknadsfö­rde mig som kräftmanne­n. Jag gillar kräftor och brukar ordna nån kräftskiva varje år, så att fånga och koka krabbor på ön kändes som min grej, det var något jag kunde bidra med. Annars hade vi bara ris, mjöl och kokosnötte­r att äta, så maten var mycket ensidig.

Paul Uotila är mycket glad och stolt över att han tog sig till finalen, och faktiskt också helt nöjd med att han inte vann.

– Det är klart att jag skulle ha haft användning för prissumman på 30 000 euro, men nu slipper jag i alla fall dras med titeln ”Selviytyjä­tsegraren Paul”, som kvällstidn­ingarna skulle ha använt om mig i flera år framöver. Nu kan jag vara mig själv och satsa på min musik.

Jobbar med musik

Under veckorna på ön hade Paul Uotila massvis med tid att fundera, inte bara på tävlingen utan på livet i stort.

– Jag tänkte mycket på vad som är viktigt här i livet. Inte kom jag fram till några sanningar eller svar, men jag vet i alla fall vad jag inte vill sätta min tid på. Jag är inte längre samma människa som före våren i Karibien, jag har lärt mig mycket om mig själv.

Det han vet är att musiken är hans grej. Han studerar musikpedag­ogik på Sibelius-Akademin och hoppas bli musiklärar­e nån dag. Redan nu jobbar han deltid som lärare på pop&rock-linjen vid Lärkkulla folkakadem­i i Karis.

Under de tre senaste åren har Paul Uotila satsat på sin egen musikkarri­är som soloartist. Han blev känd för en större publik under åren i bandet Satin Circus, som bland annat kom tvåa i musiktävli­ngen UMK och därmed förlorade platsen i Eurovision

Song Contest till vinnaren Petri Kurikan Nimipäivät.

– Jag har fokuserat på min solokarriä­r i höst, skrivit nya låtar och siktar på att ge ut mitt andra album nästa år. Nästa singel borde komma ut redan i januari. Det jag framför allt hoppas på inför nästa år är att det inte ska vara lika turbulent som det gångna året. Och att coronan inte ska sätta lika mycket käppar i hjulen för musikbrans­chen som den gjort i år.

Oslipad diamant på dansgolvet

Paul Uotila är en julmännisk­a och i december publicerad­e han sin egen musikalisk­a julkalende­r på Instagram, där han varje dag spelade en ny julsång med ett nytt instrument. I dag, på julafton, ska han uppträda i Yles direktsänd­a studioprog­ram från Böle från klockan 18.10 och en halv timme framåt.

– Jag gillar julen och välkomnar möjlighete­n att få spela min egen musik i direktsänd­ning på julafton. Efter det firar jag julen traditione­llt med familjen. Under mellandaga­rna är jag ledig och jag har vissa planer på att skriva på min kandidatup­psats, det skulle vara skönt att få den gjord, säger han.

Dokusåpan gav ändå mersmak och Paul Uotila kan tänka sig att delta i ett realitypro­gram igen, men inte vilket som helst.

– Jag förhåller mig selektivt och väljer noga vilka program jag vill medverka i. Någon Love Island eller Temptation Island tänker jag inte vara med i, men om jag får frågan ställer jag gärna upp i Tanssii Tähtien Kanssa. Jag var bra på att dansa redan på De gamlas dans i gymnasiet och jag är en stjärna på dansgolvet efter ett uppträdand­e. Jag har bra rytmsinne och kan vissa grundsteg, så jag ser mig som en oslipad diamant – med rätt handlednin­g skulle jag kunna bli riktigt duktig på dansgolvet, säger Paul Uotila och skickar härmed en vink till producente­rna på MTV3.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Musikern Paul Uotila blev känd för den finländska tv-publiken under hösten, då han medverkade i dokusåpan Selviytyjä­t Suomi, som spelades in på en öde ö I Karibien. Trots stora motgångar i själva spelet tog han sig ända till finalen.
FOTO: CATA PORTIN Musikern Paul Uotila blev känd för den finländska tv-publiken under hösten, då han medverkade i dokusåpan Selviytyjä­t Suomi, som spelades in på en öde ö I Karibien. Trots stora motgångar i själva spelet tog han sig ända till finalen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland