Hufvudstadsbladet

Putin: Väst kan dra åt skogen med sin oro för Ukraina

– Vad är det ni inte förstår? Ni lovade att inte utvidga Nato. Sedan utvidgade ni. Dra åt skogen med er oro, sade Rysslands president Vladimir Putin till västliga medier på sin årliga presskonfe­rens.

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s medarbetar­e i Ryssland anna-lena.lauren@hbl.fi

När brittiska Sky News ställde frågan om Putin kan garantera att han inte invaderar Ukraina eller något annat land reagerade Putin häftigt. Hans kommentare­r innehöll i sig ingenting nytt. Men att han så tydligt sade att Nato kan ”dra åt skogen” var ändå uppseendev­äckande.

– Ibland är det som att vi bodde i olika världar. Jag har talat om för er något helt uppenbart. Hur kan man inte förstå det? Ni lovade att inte utvidga Nato. Sedan utvidgade ni. Nu säger ni att ni är oroliga. Ni kan dra åt skogen med er oro. Vi gör vad vi betraktar som nödvändigt, sade Putin.

Han uttalade sig på sin årliga presskonfe­rens i Manegen i Moskva. Tidigare har den hållits inne på Kreml för flera tusen journalist­er. I år hade antalet skurits ned till 507, enligt Kreml på grund av covidsitua­tionen.

Den viktigaste frågan ur internatio­nell synvinkel handlade just om Ukraina. Ryssland har mobilisera­t cirka 100 000 soldater vid Ukrainas gräns sedan slutet av november. Dessutom kräver Putin garantier av Nato att Ukraina inte blir medlem i försvarsal­liansen. Ryssland vill också konsultera­s innan militär teknik placeras i före detta sovjetländ­er som är Natomedlem­mar. Nato har avvisat kraven på rak arm, och Putin svarade i dag med aggressiv nonchalans:

– Det är ni som närmar er våra gränser, inte tvärtom. Och ni kräver garantier av mig. Det är ni som ska ge garantier! Ögonaböj!

Putin upprepade också än en gång den uppfattnin­g han många gånger torgfört, nämligen att Ukraina inte är ett riktigt land och Ryssland därför har legitima krav på ukrainskt territoriu­m.

– Lenin grundade Ukraina då han grundade Sovjetunio­nen, ett land som aldrig tidigare existerat. Man lade till historiska ryska områden och ingen frågade folket vad de ansåg. Men vi sade: Okej, hänt är hänt. Och vad hände 2014? Statskupp och blodsutgju­telser.

Putin påstod även att Ukraina vill ”tvinga bort ryskspråki­ga från deras historiska områden”, något som Ukraina aldrig gjort.

– Och nu talas det om krig och igen får vi höra att vi inte ska blanda oss i och vi inte ska skydda de här människorn­a. Annars blir det sanktioner. De vill grunda ett slags antiRyssla­nd på det här området, med nya vapen och hjärntvätt­ad befolkning. Och vi ska hela tiden leva med det här i vårt grannskap, ständigt snegla över axeln. Hur ska Ryssland leva med detta på sikt? undrade Putin.

Formulerin­gen kunde i själva verket ha gjorts av Ukraina. Den situation Putin beskriver ovan beskriver nästan exakt Ukrainas situation med Donbass, ett ukrainskt territoriu­m som till stora delar kontroller­as av ryskstödda separatist­er.

Samtidigt signalerad­e Putin att USA enligt honom har visat kompromiss­vilja.

– Vi ser nu en positiv reaktion. USA har meddelat att de är redo att hålla samtal i Genève.

Att Ryssland vapenskram­lar för att tvinga väst till diskussion­er och skapa en situation där Rysslands åsikt står i centrum har varit uppenbart länge. Det är dock oklart om Putin nu anser att man har uppnått sitt syfte, eller om den spända situatione­n kommer att fortsätta.

 ?? FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP-LEHTIKUVA ?? Rysslands president Vladimir Putin höll sin årliga presskonfe­rens i Manegen i Moskva
FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/AFP-LEHTIKUVA Rysslands president Vladimir Putin höll sin årliga presskonfe­rens i Manegen i Moskva
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland