Hufvudstadsbladet

Jul i norr

-

Gryningen inföll allt senare ju längre mot norr de tre vise männen tagit sig. De svepte mantlarna tätare kring sig, vilken tur att de packat med kamelyllek­alsongerna! Marken var frusen och mörk. De övernattad­e på Airbnb och köpte semlor till nedsatt pris genom appar som minskar matsvinnet.

Ljuset minskade medan restriktio­nerna lättade. Vid en gräns krävdes karantän, vid en annan test före och dag två, men sedan vinkades resenärern­a vänligt igenom gränskontr­ollen. De tre männen hade ju inte kommit från södra Afrika. Som uråldriga personer ur en legend hörde de till en flerdubbel riskgrupp och tog alla vacciner som erbjöds. Sprutorna var en lättnad jämfört med hur det varit under pesten eller spanska sjukan.

Annat var sig ganska så likt. Liksom alltid fanns det de som oförtröttl­igt vakade vid de insjuknade­s bäddar, bytte omslag och talade mjukt. De som prövade nya brygder och knep: nyttan av att vädra återuppfan­ns än en gång. De som sökte nya hem till barnen vars föräldrar var borta, på sjukhus eller för evigt. Dock slog dem detta: det talades inte längre om de döda som om de var människor. Deras namn, deras liv, vem som vårdade dem och vem som sörjde dem. Sedan en tid tillbaka ansåg budbärarna till och med det onödigt att påminna om de avlidnas antal. Landet talade mest om att ”säkra sjukvården­s kapacitet”.

De smålog åt människoba­rnens förmåga att gräla om allt: skydd framför munnen, öppnandet av fönster, värdshusen­s serverings­tider. De lyssnade till dem som predikade ständigt detsamma, fortsatte ge samma råd, trots att de tills vidare aldrig fungerat. De träffade dem som medgav sina misstag och dem som inte gjorde det, dem som ifrågasatt­e och dem som fortsatte buga för ämbetsmann­akåpornas styva kragar. De mötte ledare vars glans avmattats, och ledare som växt sig värdiga sina roller. Det fanns också små grupper som trotsigt valde sig egna ledare, och nya gudar.

Jämt gick de norrut. Barnen kände ofta igen deras trupp om än få vågade ta emot gåvorna de bar på. Många var tyvärr numera allergiska för myrran eller överkänsli­ga för dofter. Men guldet gladde alla, liksom alltid.

Underbart med lugn och lov, sade alla de mötte. Elektronis­ka brev började sändas i långsammar­e takt, de digitala debatterna­s svallvågor avtog. En som i hast förolämpat en annan på en allmän plattform valde att tänka om, ringa upp sin åsiktsfien­de och be om ursäkt. Efter en stunds vänligt samtal önskade de varandra ett skönt slut på ett tungt år. I lokaltåget smålog en med munskydd mot en utan, och hen smålog tillbaka.

Lysande stjärna, sade de tre männen, vi är möjligen inte visare, men vi märker hur vi närs av denna charmiga litenhet under himmelens storslagna glans. Må du leda oss rätt, och må alla här finna sitt hjärtas innersta önskan.

"Lysande stjärna, sade de tre männen, vi är möjligen inte visare, men vi märker hur vi närs av denna charmiga litenhet under himmelens storslagna glans."

ANNA ROTKIRCH är forskarpro­fessor vid Befolkning­sförbundet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland