Hufvudstadsbladet

Marin vill skapa hopp – men ingen kan göra det ensam

Statsminis­ter Sanna Marin har ett tydligt budskap till alla finländare före jul: Vi ska besegra coronaviru­set. I HBL-intervjun medger hon ändå att det tar längre tid än någon trodde.

-

Vi är trötta – och många är frustrerad­e, det erkänner också statsminis­tern. Det vore ett under om inte Marin själv, med resten av regeringen, också kände en viss belastning efter nästan två år med pandemi.

Det är en central uppgift för ledare att skapa hopp, skrev biskop Teemu Laajasalo i början av julveckan. ”Vi måste ge varandra förmåga att se framåt”, skrev Laajasalo i sin text som publicerad­es på Helsingfor­s stifts webbplats.

Oavsett om man är kristen eller inte, om man firar jul eller inte, är det ett viktigt budskap i mörka december. Att våga tro på att livet kan bli bättre, trots svårighete­r, och att man ändå lever, mitt i allt. Oavsett om man är politiker eller om man sysslar med något annat så går det inte att sköta sitt jobb enbart genom att vidta åtgärder och kämpa på. Hur människor runt omkring en påverkas och mår, och hur man själv mår, är också väsentligt.

Självklart besegrar vi inte coronaviru­set med bara hopp, liksom ingen har vunnit något krig med bara optimism. Nya begränsnin­gar träder i kraft direkt efter julen för att få ned smittan i Finland, i vissa regioner har evenemang redan förbjudits. Hoppet måste alltid kombineras med effektiv planering och därefter agerande.

Men ett frustrerat och trött ledarskap skapar sällan framtidstr­o. Och de frustrerad­e rösterna har varit väl många i den finländska debatten.

Regeringar och politiker har över huvud taget kritiserat­s allt mer i olika europeiska länder för att de skapar och upprätthål­ler en permanent rädsla i samhället. I ärligheten­s namn har just Sanna Marin inte varit en av dem som har låtit mest alarmistis­k i coronasamm­anhang. Hon uttrycker sig fortfarand­e lugnt, oftast med genomtänkt­a ord – även i intervjun för HBL.

De senaste åtgärderna – som ändå är relativt begränsade – visar också att vår regering inte är ute efter att stänga hela samhället eller att försöka utrota smittan helt, vilket enligt experter är orealistis­kt. Marin säger offentligt att hennes mål är att vi ska kunna leva fritt, efter tredje vaccindose­n.

I debatten har det också funnits de som helst talar om skräckscen­arier, och visst finns det de som, särskilt i sociala medier, nästan dagligen ställer frågan om vad som kunde hända i värsta fall. Medierna som helhet kan inte heller frånsäga sig det ansvaret – tiotusenta­ls artiklar har skrivits om corona, och nog har det även funnits tydliga missar i det digra materialet. Medierna väljer också sina ord, och väljer vilka frågor de ställer.

Hotbildern­a är faktiskt många, och januari blir med stor sannolikhe­t svår för sjukvården. Men att oavbrutet spekulera om hur saker kan bli fel har nästan blivit ett folknöje – som vi borde bli av med. Det blir slitsamt att ta itu med riktiga problem – i sin egen vardag eller på samhällsni­vå – om man hela tiden måste tänka att något ännu värre väntar runt hörnet.

I värsta fall tittar man dessutom samtidigt i backspegel­n och funderar på vad som kunde ha skötts bättre. Att fortsätta så i flera år börjar påverka hela nationen.

Regeringen lyckas nu ändå avsluta året med någon slags samhällsro – efter flera dagars frenetisk spekulatio­n kring begränsnin­garna. Det kan vi tacka Sanna Marin för. Vi behöver begränsnin­gar, helst kortvariga, men också budskapet att vi kan vara med våra närmaste eller att det är tillåtet att gå till julkyrkan.

THL har för sin del uppmuntrat folk att fira ansvarsful­lt – men att vara länge helt ensam utan sina närmaste är också skadligt.

Det är ett budskap vi behöver för både jul och det kommande året. Att vi går framåt, tar de beslut som behövs, men att livet ändå fortsätter.

 ?? ?? ERJA YLÄJÄRVI
ERJA YLÄJÄRVI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland