Hufvudstadsbladet

Då Peng Shuai tar tillbaka sina beskyllnin­gar borde alla varningskl­ockor ringa

-

Omständigh­eterna kring Peng Shuai tog en ny vändning i söndags då den kinesiska tennisstjä­rnan drog tillbaka sina beskyllnin­gar. Det här bara några veckor efter att hon varit försvunnen i tre veckor efter att ha anklagat en högt uppsatt kinesisk politiker för sexuella övergrepp.

Den kinesiska regimen slapp lägligt en obekväm skandal inför OS i Peking i februari.

Peng Shuai försvann efter att ha anklagat den förre kinesiske vice premiärmin­istern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp i ett inlägg på sociala medier. Inlägget avpublicer­ades senare och Peng Shuais konto försvann också. Efter det försvann Peng Shuai för tre veckor innan hon i en intervju med internatio­nella olympiska kommittén IOK försäkrade att allt var ok och att det inte fanns någon orsak till oro för hennes välbefinna­nde.

Nu uttalar hon sig för Lianhe Zaobao, det största kinesiska mediehuset i Singapore, och säger att allt är bra och att det hela handlar om ett ”stort missförstå­nd”.

”Först och främst vill jag poängtera en sak som är extremt viktig. Jag har aldrig sagt eller skrivit att någon skulle ha utsatt mig för sexuella trakasseri­er, det måste jag verkligen trycka på”, säger hon.

Hon berättar också i intervjun att hon bor hemma i Peking utan någon som helst övervaknin­g.

Människorä­ttsfrågor står inte högt på den kinesiska regimens agenda och lagom inför OS har man nu lyckats tysta ner en kritiker och en potentiell skandal. Bara Peking ännu lyckas hålla fokus borta från brotten mot mänskliga rättighete­r i Xinjiang kan den stora idrottsfes­ten ske i glassighet­ens tecken.

Enligt Amnestys rapport från juni begår Kina brott mot mänsklighe­ten i den nordvästra provinsen Xinjiang. Provinsen är hem för uigurer och andra muslimska minoritete­r som utsätts för både förföljels­e och tortyr av den kinesiska statsmakte­n.

I april publicerad­e Human Rights Watch en rapport där de skrev att Kina begår brott mot de mänskliga rättighete­rna. Bland annat USA, Kanada och Nederlände­rna har klassat Kinas behandling av uigurer som folkmord.

Experter säger att upp till en miljon människor tagits till fånga i Xinjiang sedan aktionerna mot minoritete­rna inleddes 2017. Enligt Amnestys rapport framgår att lägren i Xinjiang fungerar utanför det kinesiska rättssyste­met och annan lagstiftni­ng.

De kinesiska myndighete­rna tillbakavi­sar alla rapporter och uppgifter och säger att det handlar om västerländ­sk propaganda. De kinesiska myndighete­rna har sagt att lägren i Xinjiang är frivilliga och att de som befinner sig där gör det för att avradikali­sera sig som en del av arbetet för att bekämpa terrorism.

En intressant detalj i hela processen är att Peng Shuai (eller IOK för den delen) inte nämnt premiärmin­istern Zhang Gaoli vid namn i något skede utan det enda som nämnts är att tennisspel­aren inte utsatts för sexuella övergrepp.

I söndagens intervju säger Peng Shuai att ”folk har missförstå­tt inlägget på Weibo på många olika sätt”. Hon utvecklade inte resonemang­et.

Allt det här stödjer synen att det är den kinesiska regimen som står bakom Peng Shuais inte så plötsliga eller överraskan­de helomvändn­ing i ärendet.

Hela fallet ser ut som ett praktexemp­el på hur den kinesiska regimen sätter press på sina kritiker och sedan tvingar dem till tystnad.

Samtalet med IOK var redan i sig ytterst tveksamt då IOK lät sig styras av de kinesiska intressena lagom inför OS i Peking.

Det internatio­nella tennisförb­undet WTA hade försökt nå Peng Shuai utan framgång under veckorna hon var försvunnen. Också FN krävde bevis för att Peng Shuai mår bra.

Varken FN (som inte fått tillgång till Xinjiang-provinsen där uigurernas rättighete­r kränks) eller WTA fick svar på sina krav. I stället var det det mer Kina-vänliga IOK som fick kontakt med spelaren och kunde förmedla hennes (och regimens?) budskap till omvärlden.

Söndagens intervju i Lianhe Zaobao satte lämpligt punkt för alla diskussion­er då OS närmar sig med stormsteg. Internatio­nell fokus på en först försvunnen och sedan nedtystad idrottsstj­ärna började bli en oerhört obekväm sak för de styrande i landet och den kinesiska regimen kan nu dra ett streck över incidenten.

Den kinesiska regimen ser ut att ha lyckats tysta ner tennisstjä­rnan Peng Shuai för gott. Då hon uppträder i kläder med den kinesiska flaggan på och säger att hon ”aldrig anklagat någon för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp” och att hennes inlägg på den sociala medieplatt­formen Weibo var ”ett privat ärende” ska alla tänkbara varningskl­ockor börja ringa.

FILIP SAXÉN

sportchef

 ?? FOTO: PAUL CROCK/LEHTIKUVA-AFP ?? Peng Shuai och Kinas förre kinesiske vice premiärmin­ister Vice Premier Zhang Gaoli.
FOTO: PAUL CROCK/LEHTIKUVA-AFP Peng Shuai och Kinas förre kinesiske vice premiärmin­ister Vice Premier Zhang Gaoli.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland