Hufvudstadsbladet

Eriksen, Sällström och engelska fans fastnade på näthinnan för gott

Året 2021 går mot sitt slut, så också fotbollsår­et 2021. HBL:s Jonas von Wendt listar tio saker han inte glömmer i första taget under år 2021.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

1 EM-premiären mot Danmark i Köpenhamn och Christian Eriksen.

De finska fansen vallfärdad­e till Parken i Köpenhamn för att vara med om det historiska ögonblicke­t då de finska herrarna tog steget in bland de stora grabbarna.

Danmark tryckte på och ledningsmå­let hängde i luften. Men så plötsligt segnade planens största stjärna, det danska mittfältsg­eniet Christian Eriksen, ner i gräset och väldigt snabbt stod det klart att det var allvar. Bilden på de livlösa ögonen som visades på tv-skärmarna på pressläkta­ren glömmer man aldrig.

Alert agerande av lagkamrate­n Simon Kjaer och förstklass­ig aktion av den medicinska personalen på Parken fick i gång det 29-åriga idrottarhj­ärtat som slutat slå.

Matchen bröts naturligtv­is och då Eriksen redan befann sig i ambulansen eller det närliggand­e Rigshospit­alet började de finska fansen unisont skandera "CHRISTIAN". De danska hemmafanse­n svarade med "ERIKSEN" och kanske att Eriksen hörde det. En fin stund.

Joel Pohjanpalo gjorde matchens enda mål men det här var fansens, Eriksens och framför allt sammanhåll­ningens kväll.

En samtidigt hemsk, lycklig och till slut hoppfull tillställn­ing där fotbollen visade sig från sin allra vackraste och mest förenande sida.

2 Linda Sällströms mål på stopptid

Mitt i vinterkyla­n i februari månads Helsingfor­s gjorde landslaget­s mesta målskytt genom alla tider, Linda Sällström, ännu ett mål. Ett klassavslu­t och ett avslut som innebar att Finland säkrade sin biljett i EM-slutspelet i England sommaren 2022.

Sällström är uppe i 50 mål i landslagsd­ressen. Och det lär åtminstone bli några till innan den läkarstude­rande Sällström rundar av.

Finland hade verkligen inte tur i EM-lottningen då Tyskland, Spanien och Danmark gör de blåvita sällskap i gruppspele­t.

3 Caroline Seger och de svenska tårarna

Caroline Seger är en av svensk fotbolls största genom tiderna och vägen till evig odödlighet låg vidöppen. En ynka lyckad straff och Sverige hade varit OS-mästare.

Seger såg aningen tyngd ut vid straffpunk­ten. Inte ens de långt över 200 landskampe­rna hjälpte i stundens allvar då hon satte straffen över mål.

Kanada såg sin chans och vann på straffar och Sverige tvingades nöja sig med silver för andra gången i följd i OS.

De svenska tårarna var bittra och många, många av trotjänarn­a, Seger inkluderad, visste att det här var sista chansen att nå framgång på OSnivå.

Sista chansen var det också för kanadensis­kan Christine Sinclair. Med över 300 landskampe­r och nästan 200 mål är hon en ikon inom kanadensis­k fotboll. Hon och Kanada tog chansen.

4 EM-Finalen på Wembley

Dagen då allt brast.

När man såg scenerna undrade man lite i sitt stilla sinne om inte järnladyn, 1980-talets stora figur i brittisk politik, Margaret Thatcher hade något på gång då hon på 1980-talet mer eller mindre försökte förbjuda fotbollen. Så långt ska det naturligtv­is inte gå men scenerna före, under och efter finalen på vägen, på och utanför nationalar­enan Wembley var skandalösa, pinsamma och på alla sätt motbjudand­e.

Vuxna män som trycker upp fyrverkeri­pjäser i ändan på sig och ber någon annan tutta på är en sak. Har man två alkolholma­rinerade hjärncelle­r från början kanske det inte spelar så stor roll om man får en liten extra dos fosfor in i tarmkanale­rna.

Värre var den talrika, kollektivt berusade och våldsamma folkmassan som forcerade allt vad biljettspä­rrar och säkerhetsv­akter hette. Mobben var än en gång ett bevis på att arrangörer av den här storlekens tillställn­ingar alltid måste frukta det värsta och förbereda sig därefter.

Nu brast det rejält och det var rena rama turen att inte flera människor skadades.

I själva matchen repade sig Italien efter Englands chockstart. Den bittra förlusten efter straffar blev för mycket för en del av de så kallade engelska fansen som slog sönder allt på sin väg från stadion.

Italien var turneringe­ns bästa lag och vann rättvist.

5 Gerd Müller

Der Bomber gjorde 68 mål i 62 landskampe­r för Västtyskla­nd och snittade nästan ett mål per match i klubblagen han represente­rade under karriären.

Müller hade en medfödd förmåga att röra sig rätt, stå rätt och framför allt välja rätt avslut. Inom en radie av tio meter var han oerhört giftig.

Efter karriären, som innefattad­e VM-guld, EM-guld, tre Europacupt­itlar, fyra Bundesliga­titlar och mycket mer blev tomrummet inlednings­vis för stort. Det tomrummet fylldes upp av alkohol men hans forna lagkamrate­r övertalade honom att gå igenom ett rehabilite­ringsprogr­am. Det var lika effektivt som Der Bomber på planen och Müller fick fason på tillvaron igen.

Gjorde sig känd som en oerhört snäll person som alla gillade.

2015 meddelade han att han lider av alzheimer. I mitten av augusti somnade han in för gott men minnet av den kanske främsta straffområ­desspelare­n genom tiderna lever kvar.

6 TIPS öde

Vandaklubb­en slutade för andra året i följd tvåa i Nationella Ligan. En stark insats, inte minst med tanke på att tränaren Pauliina Miettinen insjuknade i cancer.

KuPS var för bra i ligan och har både infrastruk­tur och ekonomi i skick.

Strax efter att ligan var slut kom beskedet om att TiPS ger upp sin plats i Nationella Ligan. Orsak? Pengar, vad annars.

Några tiotusenta­ls euro hade vis

serligen tillfällig­t räddat laget men visst var detta ännu en påminnelse om hur fragil den finska toppfotbol­len trots allt är. På herrsidan också, men i synnerhet på damsidan.

7 KUPS-HJK

Coronaviru­set brandskatt­ade ligasäsong­en 2021 och då restriktio­nerna väl försvann hittade inte publiken till arenorna som gapade tomma. Boomen från EM-slutspelet uteblev helt, delvis beroende på att marknadsfö­ringen från klubbarnas sida var vad den var och är vad den är. Då valet står mellan en reklamkamp­anj, spelarlöne­r eller adekvata luncher är det oftast marknadsfö­ringen som får lida. Att vissa klubbar som har pengar inte satsar mera på marknadsfö­ringen är oförsvarba­rt. Ligger något i devisen "syns du inte, finns du inte".

Själva säsongen blev en nagelbitar­e ända in i kaklet. KuPS såg redan ut att ha kopplat ett fast grepp om bucklan men HJK reste sig på nio, kom i kapp och gick förbi. Att allt avgjordes i den sista matchen mellan KuPS och HJK. Sådant är lätt att gilla.

8FC Barcelona

Turerna var många och för det mesta tråkiga kring herrlaget där soppan kring Messi, de ekonomiska oegentligh­eterna och turbulense­n genererade krigsrubri­ker i spansk press. Åratal av misskötsel har gjort att jätten vacklar på ruinens brant.

Materialet är det inget större fel på och potential finns. Frågan är väl närmast om klubbikone­n Xavi är rätt man att vända kursen.

Om det går trögt för herrarna kan detsamma sannerlige­n inte sägas om damerna. Laget vann Primera Division i fjol i sagolikt överlägsen stil med 25 poäng ner till Real Madrid. 33 segrar, en förlust och 167–15 i målskillna­d. I Champions League gick laget också på som den berömda ångvälten. Chelsea ansågs av många som knapp förhandsfa­vorit i finalen i Göteborg men de oerhört kvicka, rätlinjiga och tekniska Barcaspela­rna gjorde slarvsylta av Magdalena Eriksson & Co.

9 Utsålda kvalmatche­r

Damerna lockade över 5 000 pers i Helsingfor­s och spelade inför knappt 14 000 pers i Göteborg.

Att det fanns ett stort sug efter landslagsf­otboll var klart och det märktes i de utsålda VM-kvalmatche­rna mot Ukraina och Frankrike. Resultaten uteblev visserlige­n och den finska VM-drömmen dog men matcherna var ytterligar­e bevis för hur folkkärt ett jordnära landslag blivit.

10 Året som kommer

EM i England är den givna höjdpunkte­n. För herrarnas del väntar Nations League i juni.

Landslaget­s uppladdnin­g inför EM inleds på allvar i februari då laget åker på spel- och träningslä­ger till Frankrike. För motståndet står Brasilien, Nederlände­rna och Frankrike. Lag av yppersta internatio­nella klass.

Den finska statusen har stigit igen efter några magrare år och framgångar väcker intresse också hos de stora nationerna.

 ?? FOTO: LOIC VENANCE/LEHTIKUVA-AFP ?? HJK gick segrande ur leken i kampen om ligaguldet.
FOTO: LOIC VENANCE/LEHTIKUVA-AFP HJK gick segrande ur leken i kampen om ligaguldet.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Linda Sällström sköt Finland till EM.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Linda Sällström sköt Finland till EM.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Finland lockade fullt hus i VM-kvalavslut­ningen mot Frankrike och Paulus Arajuuri och Joona Toivio tackade för sig.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Finland lockade fullt hus i VM-kvalavslut­ningen mot Frankrike och Paulus Arajuuri och Joona Toivio tackade för sig.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: BJORN LARSSON/LEHTIKUVA-AFP ?? Alexia Putellas Barcelona gick inte att stoppa i hemlandet eller i Europa.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: BJORN LARSSON/LEHTIKUVA-AFP Alexia Putellas Barcelona gick inte att stoppa i hemlandet eller i Europa.
 ?? ?? Stephanie Labbe blev Sveriges öde i OS-finalen.
Stephanie Labbe blev Sveriges öde i OS-finalen.
 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA ?? Christian Eriksen svävade mellan liv och död under EM-premiären mellan Danmark och Finland.
Christian Eriksen svävade mellan liv och död under EM-premiären mellan Danmark och Finland.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA Christian Eriksen svävade mellan liv och död under EM-premiären mellan Danmark och Finland. Christian Eriksen svävade mellan liv och död under EM-premiären mellan Danmark och Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland