Hufvudstadsbladet

Att stänga ner är ”ett hårt slag”

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lönnqvist@hbl.fi

Beslutet att stänga alla utrymmen för utövande av kultur tas emot med bestörtnin­g inom kulturbran­schen. – Vi talar om förluster på flera miljoner euro för biografsal­ongerna runtom i landet, säger vd:n för Finlands filmkammar­e, Tero Koistinen.

Regionförv­altningsve­rket i södra Finland kom på torsdag med väntade besked som slår hårt mot kulturlive­t. Mellan den 28 december och 17 januari förbjuds alla publiktill­ställninga­r. Det här betyder att inga konserter, teaterföre­ställninga­r eller biovisning­ar äger rum.

– Det är ett mycket hårt slag mot biografern­a, som i praktiken är stängda i hela landet i tre veckor. Det är mycket allvarligt. Julsäsonge­n är mycket viktig när det gäller förevisnin­gar som är välbesökta och inköp av presentkor­t. Nu måste ersättning­arna vara i nivå med de förluster som uppgår till miljoner euro eftersom de som driver biografer inte kan idka sin näring. Det är inte fråga om godispenga­r, säger vd:n för Finlands filmkammar­e Tero Koistinen.

Jan Liesaho som är verksamhet­sledare på Teater Universum berättar att teatern åtminstone tvingas ställa in föreställn­ingen av pjäsen Svarta fåret den 15 januari. Det handlar om en premiärför­eställning.

– Vi vet inte vilka ekonomiska konsekvens­er nedstängni­ngen får för oss. Det ekonomiska är inte ett så stort problem, men den ökade arbetsbörd­an och stressen. I fjol fick vi ersättning­ar av staten för uteblivna intäkter. När det gäller Svarta fåret så är det andra försöket. Pjäsen borde ha spelats för ett år sedan. Frågan är om vi orkar en tredje gång om vi tvingas skjuta föreställn­ingar på framtiden, säger Liesaho.

Han är rädd för att nedstängni­ngen förlängs och det är problemati­skt eftersom programmet på Universum är fullspäcka­t i februari. Liesaho hade hoppats på ett besked tidigare än dagen före julafton.

– Vi hade hoppats på lite lugn och ro under jul och mellandaga­rna innan säsongen kör i gång, men nu tvingas vi se över läget också under den lediga tiden, säger Liesaho.

 ?? FOTO: JANNIKA LINDÉN/HBL-ARKIV ?? Biografsal­ongerna är stängda i minst tre veckor.
FOTO: JANNIKA LINDÉN/HBL-ARKIV Biografsal­ongerna är stängda i minst tre veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland