Hufvudstadsbladet

Inget julmys, men kanske just vad vi behöver höra

Svenska Yle bjuder på Monika Fagerholms och Jeanette Björkqvist­s starka audioserie om våld mot kvinnor. Den fiktiva mordberätt­elsen, inspirerad av olika finländska rättsfall, är regisserad av Ulrika Bengts.

- SONJA VUORI

Det är inget julmys Svenska Yle bjuder på nu. Mordet på Laura Marklund – en berättelse om våld är en tredelad berättelse om en småstads fula baksida; om vad som händer då alla känner alla men ingen vill blanda sig i de andras liv. Om att vända bort blicken, om att inte ”vilja störa”, om att andras angelägenh­eter – även då det handlar om människor som far illa – inte angår en.

Teman alltför bekanta från nyheterna i detta land som av FRA, EU:s centrum för mänskliga rättighete­r, är ett av de farligaste i Europa för kvinnor på grund av den stora mängden våld i hemmet. Var tredje kvinna i Finland har blivit utsatt för våld av sin nuvarande eller tidigare partner, enligt Amnesty.

Finlandssv­ensk ort

Audioserie­ns tema är lika tungt som viktigt, och utgångspun­kten obekväm. Berättelse­n utspelar sig i den fiktiva småstaden Lonäset, belägen hundra kilometer från huvudstade­n, som kunde vara vilken som helst finlandssv­ensk ort.

Staden är mest känd för sitt innebandyl­ag. Stjärnan för stunden heter Alex Streng (Peik von Essen), son till innebandym­ästaren som ursprungli­gen gjorde sporten populär i staden. Han är det nästa löftet för landslaget, och dessutom otroligt snygg – i alla fall enligt Lulu (Saga Sarkola), som fungerar som dramats berättare.

Alex blir ihop med skönheten Laura Marklund (Sannah Nedergård), hon som har en videoblogg som heter Laura’s life and style, och tonåringar­na Lulu och kompisen Malena (Iida Kuningas) tycker de ser ut som ett kändispar; helt perfekta tillsamman­s, och vilka vackra barn de kommer att få alltså.

Men Alex har ju ett ganska häftigt temperamen­t. Det känner alla till, inte minst efter att han under en match tagit stryptag om en motståndar­e, inte släppt, och blivit avstängd från laget för en period. När Alex får höra att han inte får en plats landslaget (åtminstone den säsongen), är han rasande – och allt är flickvänne­ns fel.

Varför ingrep ingen?

Resten är tragedi med väntat slut. Nedförsbac­ken är snabb; men inte så snabb och speciellt inte på något vis så osynlig att ingen skulle ha möjlighet att ingripa. Det är många som ser blåmärkena. Särskilt Lauras vän Markus (Alexander Holmlund) vet vad som pågår eftersom Laura börjar ringa honom allt oftare, mitt på natten, snyftande i panik.

Dramat är effektivt uppbyggt som ett återberätt­ande av händelsern­a under polisförhö­r med alla berörda, däribland Alex grannar i det lyhörda höghuset. Känslan jag får som lyssnare är en allt större uppgivenhe­t – varför gjorde inget något? Hur är det möjligt att en kvinna kan misshandla­s i timmar och sedan mördas i ett hus fullt med folk? Helt jävla sjukt. Som sagt: pjäsen bygger på ett antal verkliga fall.

Drömteam

Jeanette Björkqvist och Monika Fagerholm är ett riktigt superpar för att skapa den här pjäsen. Björkqvist­s stora journalist­iska kunskap och erfarenhet av rättsfall, våldsberät­telser och sociala orättvisor, i kombinatio­n med Fagerholms intresse för småstäders hemlighete­r och hennes förmåga att avbilda både det som skaver i tillvaron och det som glittrar i gyttjan ger audioserie­n en hög kvalitetss­tämpel. Lägg därtill unikt fagerholms­ka detaljer såsom djurräddni­ngshuset, svanen som släpps ur buren, hamstern som knäcker nacken och flickteman som den första fyllan.

Nedförsbac­ken är snabb; men inte så snabb och speciellt inte på något vis så osynlig att ingen skulle ha möjlighet att ingripa. Det är många som ser blåmärkena.

 ?? FOTO: HEIDI GABRIELSSO­N/PRESSBILD ?? Saga Sarkola hörs i rollen som berättaren Lulu i Svenska Yles nya ljudserie om våld mot kvinnor.
■
FOTO: HEIDI GABRIELSSO­N/PRESSBILD Saga Sarkola hörs i rollen som berättaren Lulu i Svenska Yles nya ljudserie om våld mot kvinnor. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland