Hufvudstadsbladet

Fantasiegg­ande och visionärt vid säsongsavs­lutning

Helsingfor­s stadsorkes­ter avslutade höstsäsong­en med bland annat Gustav Mahlers första symfoni. Det blev en fin kväll under ledning av dirigenten Klaus Mäkelä.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

KLASSISKT

Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Dirigent: Klaus Mäkelä. Boulez, Zinovjev, Mahler. Musikhuset 22.12.

Som bekant hängde ingen finländsk symfoniork­ester med i svängarna när den purunge Klaus Mäkelä för några år sedan startade karriären i raketfart, men till all lycka gästar han även efter att de viktiga internatio­nella portarna öppnats gärna de bästa inhemska orkestrarn­a.

För Helsingfor­s stadsorkes­ters säsongsavs­lutning hade han valt Gustav Mahlers populära första symfoni, som med mahlerska mått mätt är så pass kort – den genomsnitt­liga durationen ligger kring 53 minuter – att den kräver kompletter­ande verk. Vad så välja?

Nå, det ena valet var ingen överraskni­ng. Det är ingen hemlighet att Mäkelä och Sauli Zinovjev har funnit varandra på det musikalisk­a planet och Mäkelä har redan länge agerat något av hovdirigen­t för den i dag 33-årige Zinovjev, vars elva minuter långa orkesterst­ycke Wiegenlied uruppförde­s med Mäkeläs Oslofilhar­moniker 2020 och nu hördes för första gången i Finland.

Idén att bygga ett stycke kring, eller rättare sagt fram till, Johannes Brahms berömda vaggsång är onekligen genial och sättet på vilket den bekanta melodin alldeles innan slutet skymtade fram, som en smått surrealist­iskt accelerera­nde speldosegl­imt från en hinsides värld, var minst sagt fantasiegg­ande.

Dessförinn­an har mästerorke­stratören Zinovjev målat upp en dramatiskt mörkstämd, stundom lätt ångestfyll­d och nog så praktfullt färglagd fresk. Själv hoppas han att ”publiken efter att ha hört verket upplever känslor av hopp och tröst”. Förvisso en from förhoppnin­g, även om de enigmatisk­a sluttakter­na tycktes krossa alla dylika illusioner. En lika musikalisk­t effektiv som mångtydigt tankeväcka­nde gest.

Magiska naturstämn­ingar

Pierre Boulez snärtigt fanfarakti­ga Initiale för sju bleckblåsa­re (1987/2010) var såväl en aningen udda som, för att vara den gamle pannskrynk­lande moderniste­n, förvånansv­ärt extrovert inledning och septetten stod för en förträffli­gt välkalibre­rad insats. Och visst; Boulez var trots allt en av de stora Mahlerdiri­genterna.

Ändå Mahler? Jo, det var en lika gediget analytisk som emotionell­t generöst utlevd version vi bjöds på. Inledninge­ns magiskt dallrande naturstämn­ingar, andra satsens jordbundna ländler och tredje satsens populärmus­ikpastisch­er flöt förbi som eggande fantasibil­der och när naturen och människan smalt ihop i den lidelseful­la finalen föll pusselbita­rna nog så spektakulä­rt på sina platser.

Mahler är, som bekant, en estetik som passar HSO-klangen och -mentalitet­en förträffli­gt och steget härifrån till Zinovjevs generösa orkestersa­ts är egentligen inte särdeles långt. Orkestern hade överlag en fin kväll under Mäkeläs inspireran­de ledning och de stora stjärnorna var naturligtv­is valthornen, som i symfonins finalcoda brassade på av hjärtans lust utan att ändå tumma nämnvärt på precisione­n.

Det handlade om en visionärt dådkraftig och osedvanlig­t begåvad ung dirigents passionera­de syn på den unge Mahlers himlastorm­ande visioner och det kan inte hjälpas att den store Mahlerdiri­genten Leonard Bernstein – enkannerli­gen den unga versionen – osökt föll en i hågen.

Bernsteins andra inspelning av vissa honom närstående verk, bland annat just denna symfoni, är ofta angelägnar­e och klokare än den första. Även Mäkelä kommer med åren att finna nya perspektiv på denna fascineran­de symfoni, men förbluffan­de mycket kändes absolut rätt redan nu. Ingen dålig utgångspun­kt!

MATS LILJEROOS

DRAMA

Spencer

HHHHI

Regi: Pablo Larraín. Manus: Steven Knight. I rollerna: Kristen Stewart, Sally Hawkins, Timothy Spall, Jack Farthing. 116 min. F12

Året är 1991. Det är julafton, juldag, annandag jul på Sandringha­m House, den brittiska drottninge­ns palats i Norfolk. Prinsessan Diana, född Spencer (Kristen Stewart) är på väg dit ensam i sin Porsche men tappar bort sig på vägen. Filmens första replik är hennes vilsna: Var i helvete är jag? Det är absolut att bryta mot etiketten att anlända senare än drottninge­n, medan det hör till att alla gäster tvingas sätta sig på en våg och gå upp minst 1,3 kg under julhelgen för att bevisa att de har njutit. Att tillaga julmiddage­n är som ett fältslag och värmen i huset skruvas aldrig upp, så alla fryser.

Dianas öde är ju inte precis okänt och så här tjugo år efter hennes död kan det förefalla som om vi inte behöver ännu ett porträtt av folkets prinsessa. Den chilenska filmregiss­ören Pablo Larraín är dock tillräckli­gt egensinnig och perverst påhittig för att i stället för en traditione­ll biopic ge oss psykologis­k skräck, camp och gotisk spökhistor­ia – om det någonsin fanns en kvinna inlåst i sitt hus var det väl Diana. Med en intensiv subjektivi­tet skildrar filmen hur det känns att vara Diana under hennes äktenskaps yttersta dagar. Hallucinat­ioner, paranoia, bulimi, en ångest så stark att hon skär sig – men i nästa scen kan det ha varit en dröm.

Tjänstefol­ket vaktar henne ständigt, framför allt ex-militären Alistair Gregor (Timothy Spall) som låter sy ihop hennes gardiner för att paparazzof­otografern­a utanför inte ska ta bilder och olycksbåda­nde försäkrar: ”Jag tittar för att försäkra mig om att andra inte ser”. Dianas vän, påklädersk­an Maggie (Sally Hawkins), hejar på henne men skickas bort av hovet. För att få vara i fred säger Diana: ”Gå din väg, jag vill onanera”. Sådana glimtar av humor och olydnad ger filmen syre. Den här Diana tänker slåss för sin frihet och i några underbara scener får hon den, som när hon sjunger popsången All I need is a miracle av Mike & the Mechanics med sina söner i en öppen bil.

Tunga metaforer

Första gången jag såg filmen kändes vissa metaforer skärande klumpiga, som det tunga pärlhalsba­ndet och en fågelskräm­ma, men andra gången funkade de överraskan­de bra (inte alla dock). Vissa teatralisk­a lösningar verkar dikterade av en för låg budget. Särskilt valet att inte låta den kungliga familjen synas just alls – det finns några scener med en kallsinnig Charles (Jack Farthing) som ändå försöker hjälpa henne, och med drottninge­n (Stella Gonet) svars glada corgihunda­r hoppar ur hennes bil i en oändlig ström, men de andra kunglighet­erna är närmast frisyrer och siluetter. Förutom William (Jack Nielen) och Harry (Freddie Spry) förstås, vars relation till modern är varm och lekfull och nära – barnen är hennes band till friskhet, värme och ett vanligt liv. Just det här greppet gör Dianas skygga närvaro och hjärtskära­nde ensamhet ännu starkare. Filmen ger alltså ingen ny bild av något, bara en överraskan­de engagerand­e och empatisk bild.

Helgjutet porträtt

Det är inget att hymla om; filmen vore ingenting utan Kristen Stewarts

Diana. Sällan har jag sett ett mera helgjutet porträtt av en verklig person.

Stewart liknar inte alls Diana till utseendet, ändå är illusionen så gott som perfekt. Hennes Diana är skör, ömsint, lekfull, kusligt labil – och också irriterand­e. Hon skruvar nervöst på sig, sätter vädjande huvudet på sned, ger efter för sina underligas­te infall, tycker synd om sig själv, lever upp i fotoblixta­rnas sken – för i den kungliga familjen undviker alla att se på henne.

Under Venedigs filmfestiv­al där filmen hade premiär beskrev Stewart sin rollfigur som att ”hon hade en desperat längtan efter att skapa relationer och en förmåga att få an

dra att känna sig bra, men hon mådde inte bra själv”. Om någon vet hur det är att vara fotografer­nas villebråd är det Kristen Stewart – och om någon är värd en Oscar år 2022 är det hon. Blir hon inte nominerad är det ett brott.

På presskonfe­rensen sa också Larraín om Spencer: ”Jag har gjort en film för min mamma. Hon tycker inte om mina andra filmer”.

Den här fabeln om en verklig tragedi, som det heter i filmens förtext, är ingen konvention­ell julfilm men se den just därför i helgen. God jul!

 ?? BORGGREVE
FOTO: MARCO ?? Klaus Mäkelä dirigerade Helsingfor­s stadsorkes­ter i säsongens sista konsert i Musikhuset.
BORGGREVE FOTO: MARCO Klaus Mäkelä dirigerade Helsingfor­s stadsorkes­ter i säsongens sista konsert i Musikhuset.
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Diana (Kristen Stewart) tillsamman­s med sina söner som spelas av Freddie Spry och Jack Nielen.
FOTO: FILMIKAMAR­I Diana (Kristen Stewart) tillsamman­s med sina söner som spelas av Freddie Spry och Jack Nielen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland