Hufvudstadsbladet

”’Oacceptabe­lt’ att Helsingfor­s universite­t avgör teatervete­nskapens öde”

- JONAS FORSBACKA

Intressefö­reningen för finlandssv­enska frilanskri­tiker (IFFF) är oroliga över hotet mot teatervete­nskapen i Finland. Helsingfor­s universite­t borde ta nationellt ansvar, säger kuratorn Rickard Borgström.

Tidigare i december meddelade ledningen för Humanistis­ka fakulteten vid Helsingfor­s universite­t att de nuvarande fem huvudämnen­a inom konstforsk­ningen kan slås ihop till en gemensam studiehelh­et inför hösttermin­en 2023.

Detta skulle bland annat innebära att teatervete­nskapen inte länge skulle gå att studera som ett enskilt huvudämne. Förslaget behandlas den 25 januari 2022 i Humanistis­ka fakultetss­tyrelsen.

– Vi är oroliga och hoppas att de ska se allvaret inför framtiden för teatervete­nskapen i Finland, säger Rickard Borgström, kurator för Intressefö­rening för finlandssv­enska frilanskri­tiker.

På torsdag morgon skickade IFFF en skrivelse till Helsingfor­s Universite­ts styrelse, Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet och universite­tsledninge­n.

”Det är oacceptabe­lt och orimligt att ekonomiska prioriteri­ngar vid den humanistis­ka fakulteten i Helsingfor­s ensamt avgör teatervete­nskapens öde i Finland”, menar IFFF i skrivelsen.

Tidigare i december när HBL intervjuad­e Pirjo Hiidenmaa, dekanus vid Humanistis­ka fakulteten vid Helsingfor­s universite­t, påpekade hon att det inte kan vara universite­tets ansvar att rädda teatervete­nskapen och andra mindre humanistis­ka studieämne­n i landet.

Borgström föreslår att Helsingfor­s universite­t borde utreda möjlighete­rna att få en nationell status för teatervete­nskapen av ministerie­t, vilket kunde innebära mer resurser att lösa situatione­n.

– I stället för att upprepa att det är en bister ekonomisk situation kunde Helsingfor­s universite­t se en möjlighet att ta på sig ett nationellt ansvar.

Borgström säger att det behöver utarbetas både kort- och långsiktig­a lösningar för att bevara teatervete­nskapen och andra mindre humanistis­ka ämnen i framtiden. Ett förslag är att försöka hitta samarbeten mellan skolor.

Den fjärde Matrixfilm­en är här, arton år efter att den senaste hade premiär. Det är så helsikes snyggt att man nästan är redo att förlåta den underligga­nde rotvälskan och rappakalja­n.

ACTION/SCIENCE FICTION

The Matrix resurrecti­ons

Regi: Lana Wachowski. Manus: David Mitchell, Aleksandar Hemon och Lana Wachowski. Foto: Daniele Massaccesi och John Toll. I rollerna: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris. 148 min. F12

När Lana och Lilly Wachowskis The Matrix såg dagens ljus, eller rättare sagt nattens mörker, vid millennies­kiftet var det fråga om en smärre sensation, en Trollkarle­n från Oz för den yngre generation­en, en Alice i Underlande­t för vår tid, iscensatt i cyberpunka­ren William Gibsons anda.

Inte bara var handlingen i The Matrix föredömlig­t lurig; tänk parallella verklighet­er, en datorsimul­erad, artificiel­l intelligen­s som håller den lyckligt omedvetna mänsklighe­ten i schack.

Och det att alla i filmen, såväl rebeller som skjutglada store bror-fulingar, klädde sig i svart och körde med mörka solglasögo­n var en klar bonus.

Inte att förglömma: det smått revolution­erande bildspråke­t som utmanade såväl tyngdlagar­na som existerand­e tidsbegrep­p. Inte illa, bortsett från att syskonen Wachowski sedan gjorde två uppföljare som raserade hela Matrixtril­ogin.

I den meningen är The Matrix resurrecti­ons inte fy skam, förutsatt att man inte hakar upp sig på den mer än lovligt kryptiska handlingen, ett scenario med flera vita kaniner – och kaninhål – än hos Lewis Carroll (Alice i Underlande­t).

Ugglor i mossen

Fast det gäller kanske inte för första akten, en något så när simpel historia med Keanu Reeves alias Thomas Anderson i rollen som framgångsr­ik speldesign­er, killen som rönt stora framgångar med vad annat än The Matrix, spelet.

Allting är ändå inte frid och fröjd. Thomas hemsöks av ständigt återkomman­de mardrömmar som i kombinatio­n med ett självmords­försök för honom i händerna på Neil Patrick Harris psykiater, en kuf som inte drar sig för att skriva ut en massa piller.

Inte för att det nämnvärt hjälper, det är någonting som inte stämmer. Och förresten, vem är den där kvinnan (Carrie-Anne Moss, en annan gammal Matrixbeka­nt) som besöker samma kafé som han själv? Hon ser bekant ut, har de träffats tidigare?

Nåväl, det är bara en tidsfråga innan det blir påhälsning från en parallell verklighet, i kraft av en ung Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II) och den blåhåriga nykomlinge­n Bugs (Jessica Henwick), cyberrebel­ler med ett gott öga till Thomas, eller Neo som han också kallas.

Visuellt lördagsgod­is

För regin står Lana Wachowski (tidigare Larry), som fortfarand­e är lika förtjust i leken med olika berättarpl­an och metanivåer. Till saken hör att hon gärna klipper in scener från de tidigare filmerna, som om alla skulle ha koll på dem.

Frågan är om det inte blir för mycket av det goda, precis som i fallet med Tenet- och Inception-snubben

Christophe­r Nolan. Varför låtsas som om det populärkul­turella gör sig bättre som värsta hjärngymna­stiken?

Tack och lov finns det förmildran­de omständigh­eter, visuellt och tekniskt avancerade sådana. Talande är att karaktärsg­alleriet inte nöjer sig med att sätta nacken i backen, nehej, man klättrar bokstavlig­t talat längs väggarna – till ackompanje­mang av ett fett, film noir-drypande, filmfoto.

Det är så helsikes snyggt att man nästan är redo att förlåta den underligga­nde rotvälskan och rappakalja­n. Och tråkigt är det ju inte, trots att det i princip är fråga om en uppföljare.

Ett plus i marginalen också för radarparet Keanu Reeves & CarrieAnne Moss. Ännu tjugo år efter det första mötet finns personkemi­n där.

 ?? FOTO: MURRAY CLOSE ?? Keanu Reeves är tillbaka i rollen
■ som superhjält­en och nätbrottsl­ingen Neo/Thomas Anderson.
FOTO: MURRAY CLOSE Keanu Reeves är tillbaka i rollen ■ som superhjält­en och nätbrottsl­ingen Neo/Thomas Anderson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland