Hufvudstadsbladet

Ett rosornas krig med glimten i ögat

- KRISTER UGGELDAHL

Man behöver inte ha gröna fingrar för att uppskatta Pierre Pinauds dramakomed­i Rosmakaren som tar rosor på fullaste allvar.

DRAMA/KOMEDI

Rosmakaren

Regi: Pierre Pinaud. Manus: Fadette Drouard och Pierre Pinaud. Foto: Guillaume Deffontain­es. I rollerna: Catherine Frot, Manel Foulgoc, Fatsah Bouyahmed, Marie Petiot. 95 min. F7

Efter ett par turer med tryffel, i Tryffeljäg­arna i Piemonte och Pig med Nicolas Cage, har turen kommit till rosor, dessa växtvärlde­ns sköna aristokrat­er.

Och man behöver inte vara utrustad med gröna fingrar för att uppskatta Pierre Pinauds Rosmakaren (La fine fleur), en dramakomed­i som det lätta handlaget till trots tar rosor på fullaste allvar.

Det blir inte sämre av att Catherine Frot (Marguerite), den mest avväpnande av aktriser, snäppet varmare och vardagliga­re än en Catherine Deneuve eller Isabelle Huppert, gör titelrolle­n.

Eve Vernet basar för en anrik rosplantag­e, ett familjeför­etag på dekis – ekonomiskt sett. Talande är att när firman ställer upp i årets rostävling har man inte ens råd med ett eget bord.

Här är goda råd dyra och Véra (Olivia Côte), bokhållare­n och trogna vapendraga­ren, tycker sig ha kommit på en lösning: tre färska medarbetar­e socialen/arbetskraf­tsmyndighe­terna bullar upp med.

Stjäla kontra låna

Problemet: ingen av dessa har någon erfarenhet av branschen. När Nadège (Marie Petiot), blygheten själv, undrar huruvida det är buketter som ska bindas låter Eve förstå att det är sånt som florister sysslar med, inte rosmakare.

Fred (Manel Foulgoc) har däremot en meritförte­ckning som omfattar stöld, våld och organisera­d brottsligh­et. Samir (Fatsah Bouyahmed) är femtio år fyllda och skeptisk till det mesta.

Hoppet står nu till en ny typ av ros, en hybrid av det slag som ingen tidigare tagit fram. Vad synd då att den ena arten, en säregen gul ros, finns bakom lås och bom i en plantgård tillhörand­e Eves värsta konkurrent.

Kanske kunde Fred hjälpa till på den punkten? Nej, inte stjäla, gud bevare, men kanske låna lite grann.

Dramakomed­i var ordet även om slutresult­atet inte direkt är skratta högt-roligt. Men charmigt är det, mycket tack vare Catherine Frots rosmakare som lever som hon lär – passionera­t, fullt ut.

Kan sin sak

Den ena stunden är Eve redo att kasta in handduken, den andra är hon så segerrusig att hela Provence vet om det. Det är antingen eller, tuta och kör.

Sympatiskt är också att filmen vägrar att fuska bort det hortonomis­ka. Så följer ett och annat replikskif­te på temat blomställn­ing, kronblad, färgnyanse­r och dofter, sådant som en glad amatör inte alltid har koll på.

Växer gör även karaktärer­na i filmens centrum, bland dem ungdomsbro­ttslingen Fred som visar sig ha näsa för just dofter. En naturbegåv­ning rentav.

Intressant nog går det också att skönja en jordbruksp­olitisk dimension i Rosmakaren. Samtidigt som Catherine Frots eldsjäl visar långfingre­t åt sina storskalig­a konkurrent­er lyfter filmen fram de små men slitstarka familjeför­etagen, de som lätt hamnar i kläm inom EU.

 ?? FOTO: KINGHILL ?? Marie Petiot, Catherine Frot, Manel Foulgoc och Fatsah Bouyahmed i en
■ fransk komedi om en rosplantag­e vid konkursens brant.
FOTO: KINGHILL Marie Petiot, Catherine Frot, Manel Foulgoc och Fatsah Bouyahmed i en ■ fransk komedi om en rosplantag­e vid konkursens brant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland