Hufvudstadsbladet

Ligger tomten och sover i den röda lastbilen?

Coca-Cola-lastbilen spred justämning, och läskburkar, på torget i Vasa. Men tomten var försvunnen och vem körde egentligen bilen?

- TEXT & FOTO: PIA BACKMAN-NORD

– Vi har inte så mycket julpynt hemma ännu, förutom en gran. Men snart ska vi nog baka pepparkako­r, berättar Malin Storlund när hon tittar ut över alla lampor som lyser upp torget.

Malin har kommit hit med familjen. Hennes mamma har berättat om den stora, röda lastbilen av märket Kenworth från år 1978. Den har just startat sin resa för i år, och är nu på väg söderut. Tidigare har den hälsat på i Santa Claus Village uppe vid polcirkeln, men julgubben, eller jultomten som många barn i Österbotte­n säger, verkar inte ha följt med. Malin är ändå nöjd.

– Det är jättefint här. Och jag tänkte ”Yeah, äntligen får jag dricka cola!”.

Malin syftar på gratisburk­arna som delas ut från Coca-Colabilen. För att förhindra att marken fylls med tomburkar efteråt får man lämna in sin burk och delta i ett lotteri. Burkpanten går till Ronald McDonalds hus, där föräldrar och syskon till svårt sjuka barn kan bo medan barnen får sjukhusvår­d.

Tomten tog en tupplur

En annan familj som har kommit för att se på julevenema­nget är familjen Burman och deras kompisar.

Mamma Caroline berättar att det är pappa Simon som har berättat för barnen om julreklame­n och den röda lastbilen.

– Den lyckas ju faktiskt med att ge jättebra julstämnin­g, säger Simon.

Särskilt juligt blir det när snön börjar bilda små högar på våra huvuden, och jag frågar barnen vad som ger dem julstämnin­g? – Julmusik! ropar Thilde Burman. – Att det snöar, säger Hanna Sabel. – Julpynt och tomten, säger Ted och Noel Burman.

Tomten, ja, men var håller han hus egentligen? Kan det ha varit han som körde?

– Tomten låg nog och sov i lastbilen på golvet, för att han tycker att det är skönt, tror Ted.

Förhoppnin­gsvis har han vilat färdigt snart, för snart är det julafton och då finns det ju inte tid till att ligga och sova ...

 ?? ?? Från vänster Caroline, Ted och Simon Burman, Bondana Herasymenk­o, Thilde Burman, Hanna Sabel och Noel Burman som peppar sig inför julen.
Från vänster Caroline, Ted och Simon Burman, Bondana Herasymenk­o, Thilde Burman, Hanna Sabel och Noel Burman som peppar sig inför julen.
 ?? ?? ■ Malin Storlund drack gärna läsk för välgörande ändamål.
■ Malin Storlund drack gärna läsk för välgörande ändamål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland