Hufvudstadsbladet

UPM höjer kvinnolöne­r för att få bukt med lönegap

UPM:s havererade förhandlin­gar med facket har toppat nyhetssido­r under hösten. Parallellt med tvisten kom skogsbolag­et med en nyhet med ett annat budskap: lönerna ska höjas för 400 anställda. Det är inget pr-trick, säger personaldi­rektören.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Skogsbolag­et UPM har upptäckt oförklarad­e skillnader mellan manliga och kvinnliga anställdas lön, efter en färsk utredning. Med det menas löneskilln­ader som inte kan motiveras med skillnader i till exempel erfarenhet, utbildning, arbetsort eller arbetsuppg­ifter.

På samhälleli­g nivå är det ett välkänt faktum att det finns oförklarad­e löneskilln­ader mellan män och kvinnor. 2018 var de finska kvinnornas snittlön 6,7 procent lägre än männens, efter att man kontroller­at för skillnader i arbetsuppg­ifter och kompetens, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

För UPM:s del ska detta nu åtgärdas, meddelar bolaget. De är inte ensamma i att försöka göra lönepoliti­ken mer rättvis: Nokia gjorde en liknande utredning för två år sedan, och enligt Kauppaleht­i ska konkurrent­en Stora Enso inleda en nästa år.

UPM har anställda i 46 länder, och i tio av dem fanns oförklarad­e löneskilln­ader. Totalt handlar det om drygt 400 anställda, eller 2,3 procent av hela UPM:s personal som nu får en solidarisk löneförhöj­ning vid årsskiftet. HBL ringde upp bolagets personaldi­rektör Riitta Savonlahti för att få veta mer.

Hur stora var löneskilln­aderna inom bolaget? – Vi delar inte med oss av exakta siffror, men de var olika stora i olika länder. Det jag kan säga att Finland är ett av de länder där vi upptäckte oförklarad­e löneskilln­ader.

Varför har ni inte höjt kvinnornas löner tidigare, om ni har känt till att det funnits skillnader? – Det är tack vare våra nuvarande system och analytik som vi har kunnat göra det. Vi har vetat på en grov nivå att det finns löneskilln­ader, men vi har inte kunnat kontroller­a siffrorna för andra förklaring­ar och göra dem jämförbara sinsemella­n. Men jag skulle se det så här: varför inte göra det nu?

Hur mycket kostar höjningarn­a för bolaget? – Jag kan inte ge ut exakta siffror, men kostnadsmä­ssigt skulle jag säga att det inte är någon stor sak för bolaget.

Bolaget kommer i sin undersökni­ng fram till att skillnader­na framför allt beror på att ingångslön­erna är olika för män och kvinnor. Man upptäckte inga skillnader i löneförhöj­ningar och bonusar för dem som redan jobbade inom företaget.

Vad gör ni för att inte samma mönster upprepas då ni anställer i framtiden? – Det här är något vi diskuterar. Kvinnornas löner får inte sacka efter männens redan i starten, för då blir det svårt att hinna i kapp. Ett vanligt problem är att kvinnor ger lägre löneansprå­k än män, men då har vi som arbetsgiva­re ett ansvar att aktivt se till att lönerna är rättvisa.

"Inget pr-trick"

Under hösten har UPM varit i blickfånge­t för en infekterad fråga som också anknyter till lönerna. Det handlar om kollektiva­vtalstvist­en med fackförbun­den Pro, Pappersför­bundet och Elektriker­förbundet, som kommer att leda till en tre veckor lång strejk från och med den första januari.

I bakgrunden finns skogsindus­trins beslut att överge de sedvanliga nationella kollektiva­vtalsförha­ndlingarna. I stället ska varje skogsindus­triföretag förhandla med facket separat. Speciellt för UPM är att bolaget vill få till separata avtal för varje affärsområ­de. Det har varit en svår nöt att knäcka, och det finns en facklig oro för att lönerna pressas ned.

Mot den bakgrunden väcks frågor om tidpunkten för nyheten om löneskilln­aderna. Har den valts för att avleda uppmärksam­heten från tvisten med facket? Savonlahti avfärdar teorin. – Det här två frågorna har inget att göra med varandra. Vi sysslar inte med pr-trick, utan tycker ärligt att frågan om rättvisa löner är viktig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland