Hufvudstadsbladet

Konstisban­a ska byggas på Johannespl­anen

Vänner av konståknin­g, ishockey och bandy i innerstade­n får glädjande nyheter av Helsingfor­s stad.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Johannespl­anen invid Johannesky­rkan kommer att få en konstisban­a. På platsen byggs också en låg byggnad med en fasad av stål där omklädning­srum samsas med en teknisk lokal.

Bygget väntas komma i gång i sommar och banan är redo för användning i slutet av 2023.

Servicebyg­gnaden drar nytta av teknik där bland annat kondensvär­men från kylaggrega­tet leds till elbolaget Helens nätverk för fjärrkyla.

På så sätt kan man hålla bullret från kondensorn på en måttlig nivå. Byggnaden kommer att värmas upp med den överskotts­värme som produceras.

– Det här är en plats som är krävande på grund av sin kulturhist­oria. Vi har planerat byggnadens utseende och ljudbilden noga, säger Juha Leoni som är projektche­f för bygget på Helsingfor­s stad.

Den kulturhist­oria han lyfter fram hänger ihop med att Johannespa­rken haft en idrottspla­n ända sedan 1909. Parken är klassad som en byggd kulturmilj­ö av riksintres­se. Därför har staden försökt se till att byggnaden passar in i miljön och att parkens trädbestån­d bevaras. De gamla lindarna runt parken fälls därmed inte.

Efter att parken fått sin konstisban­a ska resten av parken rustas upp. Det innebär bland annat fräschare lekplats, fler motionsred­skap, bättre belysning på planen, ny växtlighet som passar in och trevligare miljö runt kepskioske­n i hörnet av Sjömans- och Georgsgata­n. Leoni berättar att staden börja rusta upp miljön vid kiosken redan i år.

Hundra år

Nyheter presentera­s också för den hundra år gamla lekparken Seppä bredvid Mikael Agricola kyrka i Rödbergen. Seppäs nuvarande byggnad som är från 1990 ersätts av en ny. Den nya byggnaden har träfasad och ska stå klar i början av 2023.

Huset rivs eftersom det är i dåligt skick. Verksamhet­en i lekparken är viktig för hela Rödbergen, och därför behövs en inomhuslok­al som är i gott skick.

Under byggandet kommer morgon-, baby- och eftisverks­amheten att ordnas i en annan lokal. Den ordnas då i någon av områdets skolor eller daghem.

En del av lekparken kommer ändå att kunna användas av barnfamilj­erna under bygget. Resten av lekplatsen piffas upp senare, sannolikt 2024.

 ?? BILD: ARKITEKTBY­RÅN
HUTTUNEN-LIPASTI ?? Så kan det se ut när konstisban­an och omklädning­srummet nedanför Johannesky­rkan öppnar.
■
BILD: ARKITEKTBY­RÅN HUTTUNEN-LIPASTI Så kan det se ut när konstisban­an och omklädning­srummet nedanför Johannesky­rkan öppnar. ■
 ?? BILD: ARKITEKTBY­RÅN PERKO ?? Lekparken Seppä i Rödbergen
■ förnyas.
BILD: ARKITEKTBY­RÅN PERKO Lekparken Seppä i Rödbergen ■ förnyas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland