Hufvudstadsbladet

Drottninge­n hyllade prins Philip i jultalet

-

Storbritan­niens drottning Elizabeth var ovanligt personlig i sitt traditione­lla juldagstal. Under året dog hennes make prins Philip och drottninge­n påminde bland annat om hans "spjuverakt­iga glimt i ögat".

Drottning Elizabeth uppehöll sig länge vid saknaden av sin framlidne make hertigen av Edinburgh, prins Philip, som avled i april i år 99 år gammal. Den 95-åriga monarken framförde den förinspela­de hälsningen sittande vid ett bord med ett fotografi av prins Philip och henne själv taget 2007 då paret firade sin 60:e bröllopsda­g (diamantbrö­llop). Symboliskt hade hon på sig den safirbrosc­h hon bar på parets smekmånad och under firandet av diamantbrö­llopet.

– Julen kan vara svår för dem som förlorat sina nära och kära. I år förstår jag detta särskilt väl, sade drottninge­n som var gift med prins Philip i 73 år.

Tidigare denna vecka meddelade Buckingham Palace att en särskild minnesguds­tjänst ska hållas för prins Philip på våren. Endast 30 personer kunde på grund av coronapand­emin delta i begravning­en.

Drottninge­n förklarade också att hon med glädje mindes prinsen för hans "intellektu­ella nyfikenhet" och inte minst hans "oslagbara förmåga att ur vilken situation som helst hitta något roligt".

– Den där spjuverakt­iga glimten i ögat var lika klar vid slutet som den var första gången jag såg honom, tilllade hon och sade att "hur mycket jag och min familj än saknar honom, så vet jag att han skulle vilja att vi skulle njuta av julen."

Drottninge­n uppmärksam­made också den rådande covidpande­min och konstatera­de att det inte heller i år blir den jul man tänkt sig.

Nästa år firar Elizabeth platinajub­ileum som monark, det vill säga hon har då suttit 70 år på tronen.

Intrång på slottet

En beväpnad man greps på juldagsmor­gonen inne på ägorna till slottet Windsor Castle i Storbritan­nien. Mannen hade lyckats ta sig in på slottsområ­det, där drottning Elizabeth befann sig för att fira jul.

"Mannen har gripits misstänkt för intrång på skyddat område och för att ha burit ett farligt vapen. Mannen lyckades inte ta sig in i några byggnader. Han har omhänderta­gits av polisen och är i fortsatt förvar," säger polischefe­n Rebecca Mears vid Thames Valley-polisen.

 ?? FOTO: VICTORIA JONES/TT-AP ?? Storbritan­niens drottning Elizabeth under inspelning­en av sin årliga julhälsnin­g som sändes på juldagen.
FOTO: VICTORIA JONES/TT-AP Storbritan­niens drottning Elizabeth under inspelning­en av sin årliga julhälsnin­g som sändes på juldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland