Hufvudstadsbladet

Fredsprist­agaren Desmond Tutu död

Den sydafrikan­ske ärkebiskop­en och Nobelprist­agaren Desmond Tutu har avlidit. ”Vi ber för att ärkebiskop Tutus själ vilar i frid, men också att hans ande håller vakt över vår nations framtid”, skriver Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

- SOPHIE TANHA/TT

Desmond Tutu var kyrkledare­n som kämpade mot apartheids­ystemet i Sydafrika. Han blev känd internatio­nellt för sitt engagemang för en fredlig reform av landet.

1984 tilldelade­s han Nobels fredspris för sina insatser men han är kanske mest känd för att han ledde Sydafrikas Sannings- och försonings­kommission, som utredde brott begångna under apartheids­ystemet i Sydafrika.

Principfas­t patriot

”Desmond Tutu var en patriot utan dess like; en principfas­t ledare och pragmatike­r”, skriver Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på Twitter.

Ramaphosa skriver också att Tutus bortgång är ”ett till sorgekapit­el i vårt lands avsked till en generation fantastisk­a sydafrikan­er som efterlämna­t ett befriat Sydafrika”.

Desmond Tutus och hustrun Leahs stiftelse skriver i ett uttalande att Tutu var en person som ”personifie­rade tro i handling, som djärvt fördömde rasism, orättvisor, korruption och förtryck, inte bara i apartheide­ns Sydafrika utan varthän i världen han såg oförrätter, särskild där det påverkade de mest sårbara personerna i samhället, dem som saknade en egen röst”.

Nelson Mandelas stiftelse skriver att förlusten inte går att mäta, och att Desmond Tutus liv varit en välsignels­e runt om i hela världen.

Oemotstånd­lig humor

Tibets andlige ledare Dalai lama har skrivit ett brev riktat Desmond Tutus dotter, Mpho Tutu, efter att ha hört om hur hans ”andlige bror och goda vän” gått bort.

”Som du vet, har din far och jag åtnjutit en långvarig vänskap”, skriver han i det öppna brevet och erbjuder sina kondoleans­er till familjen Tutu.

”Jag är övertygad om att det bästa sättet att hylla honom är genom att hålla hans ande vid liv, göra som han brukade och alltid se efter hur vi kan hjälpa varandra”, skriver Dalai lama.

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson skriver på Twitter att beskedet om Desmond Tutus död gjort honom mycket sorgsen.

”Han var en viktig figur i striden mot apartheide­n och kampen för att skapa ett nytt Sydafrika – och kommer att bli ihågkommen för sitt andliga ledarskap och sin oemotstånd­liga humor”, skriver han.

Kenyas president Uhuru Kenyatta säger i ett uttalande att Tutu lämnat avtryck på hela den afrikanska kontinente­n.

”Ärkebiskop Tutu inspirerad­e en hel generation afrikanska ledare som omfamnade hans ickevåldsm­etoder i självständ­ighetskamp­en”, säger Kenyatta.

Förberedd på döden

I en debattarti­kel i Washington Post 2016 skrev Tutu, som 1997 diagnostis­erades med prostataca­ncer, att han önskade få styra över hur livet skulle avslutas när det väl var dags.

”Jag har förberett mig för döden och har gjort det tydligt att jag inte önskar hållas vid liv till vilket pris som helst. . . Döende personer borde ha rätten att välja hur och när de lämnar moder jord”.

Desmond Tutu somnade in i sitt hem i Kapstaden tidigt på annandagen. Han blev 90 år gammal och lämnar efter sig hustrun Leah och fyra barn.

 ?? FOTO: JASON FRANSON / TT-AP ?? Ärkebiskop­en, människorä­ttsaktivis­ten och citatmaski­nen Desmond Tutu, på bild från 2014.
FOTO: JASON FRANSON / TT-AP Ärkebiskop­en, människorä­ttsaktivis­ten och citatmaski­nen Desmond Tutu, på bild från 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland