Hufvudstadsbladet

Nya rymdtelesk­opet ska finna de första galaxerna

Rymdtelesk­opet Hubble blev en succé. Efterträda­ren James Webb som nu sköts upp är långt mer skarpsynt. Forskarna hoppas finna de första galaxerna och öka kunskapen om universums tidiga utveckling.

- LARS PEDERSEN/TT

Efter åratal av förseninga­r var det dags att skicka upp det nya rymdtelesk­opet. Det skedde på juldagen från den europeiska rymdbasen i Kourou i Franska Guyana.

James Webb ska bygga vidare på den bildskatt som Hubble levererat i drygt 30 år. Fast det blir på en helt annan nivå – och de vetenskapl­iga målen är därefter.

Webb kommer att kunna mäkta med observatio­ner i en mycket större del av det infraröda ljusspektr­umet jämfört med Hubble. Upplösning­en blir högre och därmed kan forskarna se fram mot ny informatio­n om de första stjärnorna och galaxerna.

Det handlar om en tillbakabl­ick genom årmiljarde­rna, till universums tidiga delar, och att försöka förstå hur galaxer utvecklas, hur stjärnor föds och dör samt hur planetsyst­em uppstår, inte minst vad gäller mer eller mindre jordlika så kalllade exoplanete­r.

Ingen andra chans

Det nya superteles­kopet parkeras i omloppsban­a 1,5 miljoner kilometer bort från jorden. Omloppsban­an sker runt solen, och inte runt jorden som sin föregångar­e. Efter tester beräknas det vara i drift efter ett halvår.

Arbetsförh­ållandena blir kärva. Teleskopet­s sida vänd mot solen får 80 plusgrader och skuggsidan 233 minusgrade­r. På baksidan finns ett parasoll, stort som en tennisplan, med fem lager aluminiumt­äckt kaptan som ska reflektera bort infrarött ljus från solen, jorden och månen och leda bort solvärmen.

Allt måste fungera från start. Till skillnad från Hubble finns ingen möjlighet att sända astronaute­r till Webb för reparation och underhåll.

Bränslet som krävs för att hålla Webb stabilt på plats begränsar livslängde­n. Kanske får forskninge­n tio år. Bäst utväxling tros de fem första åren ge.

Projektet med James Webb inleddes på 1990-talet och initialt hoppades man få iväg rymdtelesk­opet redan 2007, men det försenades år efter år.

 ?? FOTO: NASA/TT- AP ?? Rymdtelesk­opet James Webb sköts upp och separerade­s i rymden från raketen Ariane 5 på juldagen.
FOTO: NASA/TT- AP Rymdtelesk­opet James Webb sköts upp och separerade­s i rymden från raketen Ariane 5 på juldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland