Hufvudstadsbladet

Julens efterklang

-

Julen är min favorithög­tid, näst efter Eurovision Song Contest. Min kärlek till julen beror inte på att vi i vår släkt skulle ha särskilt många gemensamma traditione­r, julen ser ofta rätt olika ut och vi samlas i olika grupper och konstellat­ioner nästan varje år. I stället handlar julen för mig mycket om förberedel­sen, att bygga upp förväntan och att låta efterklang­en av de förberedel­serna avsluta året. När jag var gravid berättade en barnmorska att förlossnin­gen sätter i gång ett par veckor före förlossnin­gsögonblic­ket och håller på ett par veckor efteråt. Det är så tänker jag på julen. Och på Eurovision Song Contest också för den delen.

Självklart är julen också en väldigt svår tid för många, de förväntnin­gar den bygger upp tar fram orättvisor i samhället och prövar redan ansträngda relationer. Julen är till exempel en stor högtid för våld i nära relationer och en tid då ekonomiska svårighete­r blir extra tunga. I år bidrar coronaläge­t även för andra året i rad till att skapa nya spänningar och förvärra de spänningar som redan fanns före pandemin. Både när det gäller relationer och ekonomi.

För många av dem som har samma jultraditi­oner från år till och år har de traditione­rna säkert blivit rubbade, inte bara på julafton utan för hela juletiden. Själv skulle jag i år fira jul hos släktingar, men efter att jag hörde från en vän att hans jul antagligen kommer firas i karantän handlade jag hem en liten uppsättnin­g julmat för säkerhets skull om det skulle gå så också för mig. Visst har jag ju nog också tidigare under pandemin låtit mig själv bejaka preppersid­an i mig, men det här kändes som en ny nivå.

Min mellandags­tradition kan jag ändå vara säker på att inte rubbas, då brukar jag skriva ner vad jag drömmer under de tolv nätterna mellan julafton och trettondag. Varje natt represente­rar sedan en månad under det nästa året, den första natten represente­rar januari, och så vidare. Det här har jag gjort i snart tio år och en dröm ett av de åren stämde så väl in på vad som hände den månaden att drömdagbok­en har fått ersätta nyårets tenntydnin­g som min årliga nyårsmagi. För något år sedan när horoskop blev populära igen försökte jag ersätta drömdagbok­en med en horoskopsi­da en vän rekommende­rade, men när jag klickade på fliken för vattumanne­ns kärleksliv 2020 fick jag upp texten ”sidan kunde inte hittas”. I och för sig stämde det med hur året blev, men jag valde ändå att återgå till drömmarna och fortsätter så.

I år har jag ovanligt många stora arbetsuppg­ifter som inte blivit färdiga före jul, men som ska färdigstäl­las med rätt kort tidtabell på januarisid­an, det här gör att jag märker att jag längtar extra mycket efter känslan då ett projekt eller en arbetsuppg­ift avslutas. Då är det något förtröstan­sfullt med att julen infaller enligt kalenderda­g och inte enligt huruvida man gjort allt det man tänkt för att skapa julkänsla. I år försöker jag alltså på mellandaga­rna tänka extra mycket på julen som ett avslutat projekt och ta vara på den där känslan av att något är avslutat och man kan gå vidare, i det här fallet till ett nytt år. Med eller utan mellandags­magi.

"När horoskop blev populära igen försökte jag ersätta drömdagbok­en med en horoskopsi­da, men när jag klickade på fliken för vattumanne­ns kärleksliv 2020 fick jag upp texten ”sidan kunde inte hittas”.

NINA NYMAN

Doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland