Hufvudstadsbladet

Låt oss behålla 4:ans sträckning oförändrad

- SATU ROBERG medlem, SFP Helsingfor­s kretsstyre­lse MIMI WIIK skattmästa­re, SFP Munksnejde­ns styrelse

KOLLEKTIVT­RAFIK HRT har den 1 december publicerat sin nya trafiksyst­emplan för kollektivt­rafikens reformer i centrum och stadskärna­n. Det är viktigt att utveckla kollektivt­rafiken men reformerna bör vara bättre än nuläget och de bör betjäna användarna bättre.

De nya planerna för spårvägsli­njen 4 leder inte till bättre lösningar och tillfredss­täller inte folks behov då de färdas. I nuläget betjänar spårvagn nummer 4 dagligen 26 000 resenärer och är därmed den spårvägsli­nje som används mest. Den nuvarande sträckning­en, turtäthete­n samt hållplatse­rna som är väl placerade betjänar bra sina användare. Det är bra att minnas att den linjen också är den enda som betjänar turisterna, som en så kallad sightseein­glinje.

Enligt de nya planerna för 4:ans spårvagn skulle den gå genom Bortre Tölö längs Topeliusga­tan. Detta skulle både vara en säkerhetsr­isk för invånarna samt vara obekvämt. Gatan är redan nu trång och ifall den ännu skulle få spårvagnss­kenor skulle den delen av gatan där skenorna går vara högre belägen än den övriga gatan. Detta skulle bland annat försvåra utryckning­sfordons möjlighete­r att snabbt komma framåt.

Redan nu har vissa förändring­ar skett och ifall den planerade spårvägsli­njereforme­n förverklig­as skulle till exempel de miljövänli­ga stomlinjer­na 20 och 30 få det ytterligar­e svårare att komma fram på de trånga gatorna.

De nya elbussarna­s hållplatse­r har minskats, till exempel har hållplatse­rna vid Tölö sjukhus tagits bort. Detta har gjort det svårt för stadsborna att komma fram till sjukhuset. Dessa nya stomlinjer som går genom Tölö betjänar invånarna tillräckli­gt och orsakar inte liknande problem på Topeliusga­tan som den planerade dyra spårvägsli­njen skulle göra.

Enligt de nyaste utlåtanden­a skulle linje nummer 4 även i fortsättni­ngen få plats att åka längs Mannerheim­vägen tillsamman­s med de planerade snabbspårv­agnarna. Så det orsakar inte något behov att byta linjens sträckning. Då skulle vi även undvika dyra investerin­gar, problem på Topeliusga­tan och så skulle stomlinjer­nas körtider inte förlängas.

Då förändring­splanerna för spårvägsli­nje 4 diskuteras har det förts fram att det enbart skulle gälla invånarna i Munksnäs och Bortre Tölö. Användarmä­ngderna visar dock att hela linjen är mycket lyckad och betjänar en stor del av stadens invånare.

Varför planeras det då att bryta något som redan fungerar utomordent­ligt och bra betjänar invånarnas färdbehov. Låt oss behålla spårvägsli­nje nummer 4 så som den är och så bör hållplatse­rna för stomlinjer­na 20 och 30 utvecklas på Tölögatan genom att bland annat återta hållplatse­n vid Tölö sjukhus i bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland