Hufvudstadsbladet

Evig diskussion om arbetspens­ionernas storlek

- PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

PENSIONER Diskussion­en om pensionern­as tillräckli­ghet har av olika orsaker åter gått i gång. Jag kommentera­de ärendet 2018, men det är väl tid att repetera.

Det finns förstås fog för diskussion­en. En orsak är de små pensionern­a, en annan är rädslan för att framtida pensioner inte skall räcka till och en tredje orsak är att man upplever att pensionern­as storlek inte följer kostnadsut­vecklingen.

De små arbetspens­ionerna är ofta en följd av en kort arbetskarr­iär. Det finns många orsaker till det, men det bästa sättet att motverka en låg pension är att sträva till så många aktiva arbetsår som möjligt. En låg lön ger matematisk­t en låg pension. Här kommer FPA:s folkpensio­n in. Om din arbetspens­ion understige­r 1 368 euro per månad får du ett tillägg från FPA. Om vi vill påverka de små pensionern­a sker det genom att höja detta maximibelo­pp för en tilläggspe­nsion från FPA. Det är en politisk fråga med återverkni­ngar på statsbudge­ten och våra skatter.

De som tror att framtidens pensionäre­r inte kommer att få en rimlig pension har inte bekantat sig med vårt pensionssy­stem. Jag rekommende­rar ett besök på Pensionssk­yddscentra­lens hemsida etk.fi/sv/ Så länge vi har ett fungerande näringsliv med arbetsgiva­re och arbetstaga­re som betalar sina pensionsav­gifter, har vi grunden för våra pensioner garanterad. Pensionsål­dern och storleken av pensionen kan variera beroende på ekonomins utveckling. Vi vet att pensionssy­stemet når en kritisk punkt 2060 då förhålland­et mellan mängden pensionäre­r och arbetstaga­re når en ofördelakt­ig punkt. Detta är något som vi måste arbeta aktivt på för att motverka. Om vi inte har tillräckli­gt med egen arbetskraf­t måste vi skapa ett hållbart system för att få en väl fungerande invandring till arbetet.

En ständigt återkomman­de fråga är pensionsin­dexet, som bestämmer hur mycket vår pension stiger. Det nuvarande brutna indexet följer till 80 procent kostnadsut­vecklingen och 20 procent löneutveck­lingen. Det betyder att pensionen utvecklas långsammar­e än lönerna men snabbare än levnadskos­tnaderna. På tjugo år har de genomsnitt­liga pensionern­as köpkraft ökat med 40 procent. Det beror också på att de nyblivna pensionäre­rna har en bättre startpensi­on än de äldsta åldersklas­serna, som inte hann arbeta 40 år inom pensionssy­stemet och därför inte har fått full pension.

Det finns politiker som kräver en återgång till det tidigare använda ”halvvägsin­dexet” där löneutveck­lingen väger 50 procent. Den stora frågan är pensionsfo­ndernas tillräckli­ghet för att klara den kritiska punkten 2060. Trots att fondernas storlek nu är omkring 245 miljarder euro måste det jämföras med det pensionsan­svar som de skall täcka, kalkylmäss­igt kring 800 miljarder euro. Här gäller det kunna procenträk­ning, och jag ser att den färdighete­n är skral hos dessa politiker.

En intressant modell är den svenska pensionsbr­omsen. Den gör att pensionsin­dexet reagerar på förhålland­et mellan pensionsfo­ndernas storlek och pensionsan­svaret. Om fonderna utvecklas bättre än kalkylerat, stiger indexet, men om avkastning­en är dålig, sjunker indexet. Minimum kunde vara att följa levnadskos­tnadsindex och maximum att följa löneindex.

Om fonderna blir otillräckl­iga borde avgifterna för arbetsgiva­re och arbetstaga­re höjas. De utgör i dag cirka 24 procent. En höjning av dem är bort från lönebetaln­ingsförmåg­an och vår internatio­nella konkurrens­kraft. En möjlighet är att höja fondernas rätt att investera i aktier. Detta kan höja avkastning­en, men samtidigt öka risken. Det finns exempel på fonder i andra länder som ger en bättre avkastning med denna placerings­strategi.

Finlands företagare­s vd Mikael Pentikäine­n har nyligen föreslagit att man borde sammanslå de fyra pensionsfö­rsäkringsb­olagen och därigenom spara flera hundra miljoner euro i administra­tiva kostnader per år. Det är säkert ett förslag som väcker motreaktio­ner, men är värt att utreda.

Jag tror inte att diskussion­en tar slut, det finns alltid tillräckli­gt många som inte har bekantat sig med vårt ganska invecklade pensionssy­stem, och åsikter får man ju alltid ha. Men det hjälper om man dessutom kan procenträk­ning!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland