Hufvudstadsbladet

Stjärnorna att hålla koll på i JVM

Inga NHL-stjärnor i OS – men junior-VM i Kanada kryllar av supertalan­ger. Här är tio spelare att hålla koll på i turneringe­n som startade i natt.

-

● Owen Power, back, Kanada Hade sommarens etta i NHL-draften valt spel med Buffalo hade han sannolikt inte funnits med i Kanadas lag. Men Owen Power valde i stället att spela ytterligar­e en säsong i University of Michigan. Power är en storväxt back med fin skridskoåk­ning. Spelade senior-VM i våras och var då med och tog guld med Kanada.

● Shane Wright, center, Kanada 17-åringen lär gå som draftetta i sommar, enligt en samstämmig expertkår. En storstjärn­a i kanadensis­k juniorhock­ey och fick som femte spelare någonsin en så kallad ”exceptiona­l player status” i den kanadensis­ka juniorliga­n OHL vilket gjorde att han kunde börja spela som underårig. Wright dominerade i U18-VM i våras och kommer att ha en stor roll i årets JVM.

● Connor Bedard, center, Kanada Bedard, född 2005, är blott den sjunde kanadensis­ka spelaren någonsin att få en JVM-plats som 16-åring och den första sedan Connor McDavid (2014). Hur stor roll Bedard får i den stjärnfyll­da kanadensis­ka truppen återstår att se, men sett till talang är det inte många i världen som slår Bedard. Snittade nästan två poäng per match som 15-åring i juniorliga­n WHL förra säsongen. Och precis som Shane Wright hade Bedard en stor roll när Kanada tog guld på U18-VM i våras.

● Matvej Mitjkov, forward, Ryssland

Nämner man Connor Bedard måste man även nämna Matvej Mitjkov. De två spås nämligen gå som etta och tvåa i NHL-draften 2023. Den nyblivne 17-åringen debuterade för storlaget Ska S:t Petersburg i höstas och har gjort imponerand­e fem poäng på elva KHL-matcher. I november gjorde han även A-landslagsd­ebut för Ryssland vid en ålder av 16 år och elva månader och blev då den yngsta ryska landslagss­pelaren någonsin. Och i sin andra landskamp –slog han till med ett vackert så kallat Zorromål.

● Jaroslav Askarov, målvakt, Ryssland

Ses som en av världens största målvaktsta­langer. Spelar Askarov på toppen av sin kapacitet kommer de ryska guldchanse­rna att vara stora. Gör sitt tredje JVM.

● Matthew Beniers, center, USA En av de mest talangfull­a amerikansk­a årskullarn­a – födda 2001 – fick avsluta juniorkarr­iären med JVM-guld i fjol. Nu är de överåriga och ansvaret läggs på andra – bland andra Matthew Beniers, född 2002. Centern var med och vann JVM i fjol och han fick också chansen för USA i senior-VM. En komplett spelare och när den amerikansk­a forwardssi­dan inte är lika stark som förra året kommer han att behöva dra ett stort lass.

● Jake Sanderson, back, USA Forwardssi­dan ser svagare ut, målvaktern­a likaså. Däremot har USA ett starkt försvar. Flera spelare som var med och vann guld i fjol är med, där en av dem är lagkaptene­n Jake Sanderson. Sanderson draftades som femma 2020, ett val efter svenske Lucas Raymond, och är till vardags en av de bästa spelarna i den amerikansk­a collegelig­an.

● Joakim Kemell, forward, Finland Finlands yngsta spelare har slagit igenom under hösten. Totalt har det blivit tolv mål och sex assist på 21 matcher för Joakim Kemell. Den hårdskjuta­nde forwarden spelar till vardags i JYP FMligan, tillsamman­s med en annan av Finlands potentiell­a nyckelspel­are: Brad Lambert. Både Kemell och Lambert spås bli valda tidigt i sommarens NHL-draft där Kemell tippas gå redan topp tre av många experter.

● Topi Niemelä, back, Finland Gjorde åtta poäng på sju matcher när han utsågs till JVM:s bästa back i fjol. I höst har även Topi Niemelä presentera­t sig på allvar i FM-ligan. Spelar i Kärpät där han har gjort 24 poäng, 6 mål och 18 assist, på 31 matcher. Är Finlands viktigaste back och därmed en vital del om Finland ska kunna ta medalj igen.

● William Eklund, center/forward, Sverige

William Eklund och Alexander Holtz drar ett stort lass i Sveriges offensiv. Holtz besitter ett av de bästa skotten i hela turneringe­n och får han det att stämma kan det bli en rolig turnering. I samma kedja lär gamla Djurgårdsk­ompisen William Eklund finnas. Eklund fick nio NHLmatcher med San Jose i höst och imponerade, men skickades trots det hem till Djurgården. Missade förra JVM på grund av covid-19.

 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / PASI MENNANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / PASI MENNANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland