Hufvudstadsbladet

Beslut om inställt U18-VM upprör

På julafton meddelade det internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF) att U18-VM för damer ställs in – två dagar innan JVM för herrar börjar.

-

U18-VM för damer skulle ha spelats i Linköping och Mjölby den 8–15 januari 2022, men ställs nu in precis som i fjol. U20-VM för herrar inleddes å sin sida på annandag jul och finalen i Kanada spelas den 6 januari.

Det internatio­nella ishockeyfö­rbundet, IIHF, som meddelade styrelsebe­slutet om att ställa in turneringa­rna i januari på julafton, säger sig ha tagit beslutet med hänsyn till smittsprid­ningen av covid-19.

IIHF:s beslut har bemötts av en våg av kritik.

På twitter skriver förra tennisstjä­rnan Billie Jean King att det är ”oacceptabe­lt” och ”bidrar till att bredda klyftan mellan dam- och herridrott”.

Även lagkaptene­n för USA:s damlandsla­g i ishockey, Kendall Coyne Schofield, skriver: ”Internatio­nella ishockeyfö­rbundet har prioritera­t herrishock­eyn under pandemin, samtidigt som man ställer in damernas turneringa­r – oacceptabe­lt. Se till att hitta en lösning att genomföra turneringe­n på ett säkert sätt, precis som man gjort med killarna”.

”Det här har inget att göra med säkerhet om de kan genomföra herrarnas JVM. Där det finns en vilja finns en väg. Jag ifrågasätt­er ”viljan”, skriver legendaris­ka Hayley Wickenheis­er på Twitter.

”Det är väldigt förolämpan­de och nedvärdera­nde att ställa in (inte ens flytta) damernas U18-VM medan herrarnas turnering genomförs två år i rad. Ni kan bättre”, skriver kanadensis­ka OS- och VM-guldmedalj­örmålvakte­n Shannon Szabados.

”Det här är mer än en besvikelse. IIHF har kontinuerl­igt prioritera­t herrarnas mästerskap under pandemin men U18-damernas mästerskap ställs in – igen. Damernas U18VM måste spelas den här säsongen precis som U18-herrarnas och herrarnas VM. De förtjänar det”, skriver amerikansk­a OS-vinnaren Meghan Duggan.

Räty efterlyser stöd av Ishockeyfö­rbundet

Finlands ishockeyfö­rbund publicerad­e ett inlägg på Instagram där man beklagade sig över IIHF:s beslut.

”Det grämer nu, men vad kan man göra: IIHF har beslutat att ställa in flickornas VM och övriga turneringa­r i januari”.

Landslagsm­ålvakten Noora Räty anser att man på förbundsni­vå kunde ha gjort klart mycket mer för sitt landslag.

”Hur så 'vad kan man göra'? Ta ställning till att hur orättvist det är att ställa in turneringe­n”, skriver Räty i sin Instagram story.

”Diskrimine­ring i våra ögon”

Det svenska U18-landslaget har i ett öppet brev till IIHF krävt att mästerskap­et får nya speldatum – och flyttas fram, i stället för att helt och hållet ställas in. I ljuset av att det på herrsidan spelas ett mästerskap under så gott som samma period blir beslutet orättvist, skriver laget.

”Smittar vi mer än killarna?”, frågar laget, som också ifrågasätt­er varför herrspelar­na fått vara i en tiodagarsb­ubbla inför mästerskap­et medan damerna inte fått det.

Laget motsätter sig inte smittskydd­såtgärder, utan säger att de respektera­r att förändring­ar krävs med tanke på omständigh­eterna.

De skriver: ”Med tanke på logistiken kan man tro att det är första gången men samma sak hände förra året. Killarna fick spela, tjejerna fick vara hemma i besvikelse. Var är rättvisan i det här? Hur länge ska det få vara så här?”

Beslutet kan leda till att ishockeysp­elare på damsidan ger upp sina drömmer, poängterar laget, som ser hanteringe­n av frågan som ett jämställdh­etsproblem.

”Vi känner oss förminskad­e. Det här är diskrimine­ring i våra ögon”.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/PETR SZNAPKA ?? ■
U18-VM i ishockey för damer ställdes in, U20-VM för herrar spelas.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/PETR SZNAPKA ■ U18-VM i ishockey för damer ställdes in, U20-VM för herrar spelas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland