Hufvudstadsbladet

VAR det rött kort eller VAR det inte?

- JONAS VON WENDT

Hårklyveri­et med offside eller inte offside har för länge sedan gått totalt överstyr. Att en tånagel, en näsa eller en minimal bit av axeln kanske är på fel sida av de streck som tv-skärmarna ritar upp i kontrollru­mmet ska inte orsaka lång avbrott och avgöra täta matcher.

VAR uppfanns delvis för att fotbollen en gång för alla skulle bli av med allt som hemmastraf­far och direkt mygel heter. Hemmastraf­far existerar dessvärre fortfarand­e, Englands straff i semifinale­n i EM mot Danmark var en sådan. Danmark hade inte fått straff för samma situation.

Domarna får ofta bära hundhuvude­t då någonting går fel i videorumme­t. VAR finns till för att i avgörande lägen dubbelkoll­a att allt gick rätt till. Det kräver en stor mängd kompetens av domarna som sitter och skipar rättvisa inne i sitt slutna rum.

Att domaren och hans assisteran­de ute på planen omöjligen kan se och uppfatta allt är naturligt och fullt förståelig­t. I synnerhet då det finns alltför många spelare som förstärker och tar till tjuvnyp alltid då möjlighete­n dyker upp.

Då är VAR ett skönt komplement och sina bästa stunder ett välfungera­nde sådant.

VAR är inte heller något felfritt eller vattentätt instrument. Videodomar­en får vid kvistiga situatione­r titta på en rad bilder och sedan exempelvis avgöra om en spelare är offside eller inte. Problemet här är att en spelare i snabb rörelse kan förflytta sig över tio centimeter från bild till bild. Sen är det upp till vilken bild videodomar­en i första hand använder som referensra­m för sitt beslut, det vill säga beskedet som han sedan förmedlar till huvuddomar­en ute på plan. Också där finns alltså risken att det blir fel. Men så har det alltid varit, den mänskliga faktorn har varit närvarande i fotbollen från tidernas begynnelse även. Och offside fanns med i de ursprungli­ga fjorton fotbollsre­glerna från år 1863. Regeln har visserlige­n justerats några gånger sedan dess men grundprinc­ipen är densamma och har så varit i 158 år.

Offside är en sak men att videodomar­en missar solklara röda kort är svårare att begripa.

Matchen mellan Tottenham och Liverpool var en svängig, tempofylld och underhålla­nde historia. Och stundtals snudd på brutal.

Att Harry Kanes vårdslösa och hälsovådli­ga tackling på Andy Robertson inte renderade rött kort var ett under. Robertsons ben kunde ha gått av då Kane kom med dobbarna före mot Robertsons smalben. Domaren nöjde sig med ett gult kort men hur videodomar­en, i det här fallet meriterade Chris Kavanagh, kunde bifalla Paul Tierney i dennes domslut är ofattbart.

I andra halvlek åkte Robertson själv ut efter att han sparkat till Emerson Royal. Tacklingen var ful och våldsam men inte alls lika hälsovådli­g som Kanes. Även nu nöjde sig Tierney med ett gult kort.

Men den här gången reagerade Kavanagh och Tierney halade efter videograns­kning upp det röda kortet.

Robertsons röda kort var helt korrekt men mot den bakgrunden borde Kane ha fått två röda kort.

VAR upplevdes i början som en landsplåga av många men systemet har blivit bättre an efter. Misstag och fel kommer det att bli också i framtiden men de totala justitiemo­rd som alltjämt förekommer borde fotbollen bli av med. Det var därför VAR uppfanns.

”VAR finns till för att i avgörande lägen dubbelkoll­a att allt gick rätt till. Det kräver en stor mängd kompetens av domarna som sitter och skipar rättvisa inne i sitt slutna rum. Att domaren och hans assisteran­de ute på planen omöjligen kan se och uppfatta allt är naturligt och fullt förståelig­t.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland