Hufvudstadsbladet

Ruskig tysk true crime om en hemmafrus försvinnan­de

En pensionera­d polischef söker sin systers mördare i mörka skogar och explicita porrtidnin­gsannonser i Netflix true crime-nyhet Fallet Birgit Meier.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

DOKUMENTÄR

Fallet Birgit Meier 4 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Manus och regi: Nicolas Steiner. F16

Den första känslan som drabbar mig när jag ser den nya true crime-serien Fallet Birgit Meier är överraskan­de nog nostalgi. Västtyskt åttio- och nittiotal, grönvita polizeibil­ar, murriga interiörer, damer med rödlackade naglar och män i blanka läderrocka­r väcker minnen av de tyska polisserie­r mina föräldrar brukade se varje helg under min barndom – Derrick, Der Alte, Ein Fall für zwei …

Men snart tar andra känslor över, obehag och ångest över hur vidrig människan kan vara.

För även om regissören Nicolas Steiners vrålsnygga bildberätt­ande gör att det ibland känns som man bevittnade händelsern­a i en fiktiv kriminalse­rie, är den välbärgade medelålder­s hemmafrun Birgit Meiers försvinnan­de i Hamburgtra­kten 1989 ett verkligt fall.

Hennes anhöriga finns med från seriens start för att påminna tittaren om att hon var en älskad mamma, dotter, syster och faster som spårlöst försvann från sin villa en augustinat­t. I nästan tre decennier är hennes försvinnan­de ett totalt mysterium för familjen.

Utreder systerns död

En huvudroll spelar brodern Wolfgang Sielaff, vars detektivar­bete serien följer.

Vid tiden för försvinnan­det är han ansedd polischef i Hamburg, men kan av naturliga skäl inte utreda sin egen systers försvinnan­de och förlitar sig därför på den lokala polisstyrk­an i Lüneburg – med ödesdigra konsekvens­er. Serien riktar hård kritik mot polisarbet­et, en följd av inkompeten­s, men frågan väcks också om det tyska delstatssy­stemet i vissa fall kan bidra till att ge enskilda polisdistr­ikt för stor autonomi. En annan märklig omständigh­et är en lagparagra­f som förbjuder rättsväsen­det att utreda en död misstänkt.

När Sielaff själv går i pension, efter en lång och framgångsr­ik kamp mot maffian som förärat honom smeknamnet ”Don”, bestämmer han sig för att tillsamman­s med ett team pensionera­de brottsutre­dare inleda en egen mördarjakt. Otroligt nog tar pensionäre­rna revansch på lokalpolis­en och löser fallet 2017. Informellt har skulden länge legat på ex-maken, som flitigt intervjuas i serien, men nu börjar profilen av en annan misstänkt teckna sig, en man som frekventer­ar mörka skogar och sunkiga och explicita kontaktann­onser i porrtidnin­gar.

Hög mardrömsfa­ktor

Jag måste säga att det här är en serie jag egentligen önskar jag inte sett – mardrömsfa­ktorn är hög och mörkare än så här blir det inte. Samtidigt är Fallet Birgit Meier på många sätt banbrytand­e för sin genre. Dels är det ovanligt med en så påkostad europeisk, icke-anglosaxis­k true crime-serie på Netflix paradplats, dels ger serien prov på ett nytt slags bildberätt­ande nära fiktionen som samtidigt i hög grad använder sig av arkivmater­ial.

Och sedan närheten. True crime tycks bara komma närmare och närmare offret, de anhöriga och utredarna. Orsaken till att familjen går

❞ Dels är det ovanligt med en så påkostad europeisk, icke-anglosaxis­k true crime-serie på Netflix paradplats, dels ger serien prov på ett nytt slags bildberätt­ande nära fiktionen som samtidigt i hög grad använder sig av arkivmater­ial.

med på att medverka i den här dokumentär­en är uppenbar. Det finns misstankar om att mördaren inte agerade utan assistens, och serien blir ett sätt att dra åt snaran kring en misstänkt medhjälpar­e, ännu vid liv och på fri fot.

 ?? ??
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Utredninge­n om Birgit Meiers försvinnan­de 1989 präglas under flera år av polisens misstag, men hennes bror ger inte upp jakten på sanningen.
FOTO: NETFLIX Utredninge­n om Birgit Meiers försvinnan­de 1989 präglas under flera år av polisens misstag, men hennes bror ger inte upp jakten på sanningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland