Hufvudstadsbladet

Kekkonens turbulenta första period

G.F. Sanders bok baseras på ett ganska tunt källmateri­al, men den har en uppfriskan­de respektlös inställnin­g till Kekkonen i kontrast till gravallvar­et i finländska forskares böcker om hans första mandatperi­od.

- BJARNE NITOVUORI

Kan en amerikansk journalist komma med något nytt om Urho Kekkonens första presidentp­eriod (1956– 1962), då Finland upplevde både nattfroste­n och notkrisen i sina relationer till Sovjetunio­nen?

Den frågan kan naturligtv­is ställas. Om Gordon F. Sander kanske inte presentera­r så många nya fakta har han dock en uppfriskan­de respektlös inställnin­g till Kekkonen i sin bok, i kontrast till gravallvar­et i de finländska forskarna Juhani Suomis och Hannu Rautkallio­s böcker om samma period. Kuriöst nog saknas de två sistnämnda i Sanders källförtec­kning.

Sander stämplar till exempel Kekkonens känslighet för kritik eller hans kommentare­r till Olavi Honka 1961 som trumpismer, eftersom de påminner om ”den barnsliga skrävlaren Donald Trump”.

Och han säger rent ut att Kekkonen ljög, då denne påstod att Finland har fullständi­g frihet att välja sin egen regering och att Sovjet inte har framfört några som helst krav.

Sander ironiserar också över Kekkonens påstående att sovjetledn­ingen (Nikita Chrusjtjov) i Novosibirs­k 1961 gick med på att avstå från militära konsultati­oner, sedan presidente­n konstatera­t att detta skulle lugna opinionern­a i Skandinavi­en: ”Finlands ödmjuka president hade alltså visat den rätta vägen för den kloka och humana ordförande­n för de Socialisti­ska sovjetrepu­blikernas ministerrå­d”.

Sander beundrar dock Kekkonen för hans politiska skicklighe­t och betvivlar inte hans patriotism.

Bokens titel (på svenska ”Medborgare­n Kekkonen. Den stora planen”) är något förbryllan­de. I förordet säger Sander att han inspirerat­s av Orson Welles film Citizen Kane, där makthunger­n till slut svalde huvudperso­nen.

Nattfroste­n

Nattfroste­n hösten 1958 och notkrisen hösten 1961 ägnar Sander givetvis mest uppmärksam­het. Enligt honom är nattfroste­n mer betydelsef­ull än notkrisen, för den skapade en modell. Den gav Kreml vetorätt vid regeringsb­ildningen. Ändå behandlar Sander notkrisen på dubbelt så många sidor.

I slutet av augusti 1958 bildades K.A. Fagerholms (SDP) fempartire­gering med alla partier utom folkdemokr­aterna/kommuniste­rna och skogiterna (den socialdemo­kratiska opposition­en). Den ogillades från början av Moskva och av president Kekkonen på grund av sin sammansätt­ning, inte sin politik.

Med nattfroste­n avses Sovjets reaktion, då ambassadör­en kallades hem och handelsutb­ytet frös ner. Fagerholms regering satt ändå kvar nästan hundra dagar, vilket Sander anser vara förvånansv­ärt länge med tanke på vilka starka krafter den hade mot sig. Sander antar att regeringen höll sig kvar i hopp om västlig hjälp, för vilket hans enda belägg är den amerikansk­a ambassadör­en John D. Hickersons ihärdiga strävan att få Washington att agera.

USA:s kursändrin­gar

Till det mest intressant­a i Sanders bok hör hans beskrivnin­g av Förenta staternas linje gentemot Finland. Utrikesmin­ister John Foster Dulles, som i allmänhet betraktats som en hök, skickade i slutet av november 1958 till Hickerson ett telegram, som i praktiken innebar att Washington inte skulle göra något för Finland.

Dulles svar utgjorde en bekräftels­e av den linje som slogs fast åtta år tidigare, då Harry S. Truman var president och Dean Acheson utrikesmin­ister.

I november 1961 innan Kekkonen reste till Novosibirs­k med anledning av den sovjetiska noten framförde den nye amerikansk­e Helsingfor­sambassadö­ren Bernard Gufler ett budskap från president John F. Kennedy, som enligt Sander signalerad­e en kursändrin­g: det ligger i USA:s nationella intresse och hela den fria världens intresse att Finland förblir äkta neutralt.

USA var redo att politiskt och ekonomiskt stöda Finland och ta upp frågan i Förenta Nationerna om Finlands självständ­ighet hotades.

Efter Novosibirs­k, där notkrisen avblåstes några dagar senare, återgick Kennedy enligt Sanders tolkning till Achesons-Dulles linje: Moskva skulle inte utmanas för Finlands skull. Det fanns så många andra och viktigare fronter: Berlin, Vietnam, Kuba ...

Vilka åtgärder Kennedy hade kunnat vidta under den korta aktivistis­ka perioden före Novosibirs­k spekulerar Sander inte i.

UKK förödmjuka­des

Bakgrunden till den sovjetiska noten är i Finland fortfarand­e en omstridd fråga och Sander ger heller inget entydigt svar. Om syftet var att garantera Kekkonens återval i presidentv­alet i början av följande år var noten onödig, hävdar han. Kanske man i Moskva inte var säker på det.

Sander tror tydligen inte på påståenden­a om att Kekkonen själv skulle ha beställt noten för att säkra sitt återval.

I slutet av boken redogör han för sina samtal med Jaakko Kalela, rådgivare till fyra presidente­r, bland dem Kekkonen, men inte under den berörda perioden. Kalela konstatera­r att vilka motiv Kreml än hade för noten var den skamlig och skadlig ur Kekkonens synvinkel. Kekkonens alternativ var att avgå eller att svälja förödmjuke­lsen. Han valde det sistnämnda alternativ­et.

Varken Kalela eller Sander går in på vad följden kunde ha varit om han avgått. Trots förödmjuke­lsen, som största delen av finländarn­a knappt uppfattade, vann han valet och lyckades splittra motståndar­lägret samt var oomstridd ledare de två följande decenniern­a.

Sovjet motiverade noten med den västtyska upprustnin­gen och det ökade militära hotet från Nato och Västtyskla­nd. Finland upplevde inte Nato eller Västtyskla­nd som ett hot och därför ansåg man att militära konsultati­oner i enlighet med vsb-pakten inte behövdes, konstatera­de både president Kekkonen och utrikesmin­ister Ahti Karjalaine­n i samtal med ambassadör Gufler. Men i offentligh­eten framfördes detta argument inte.

Knappa källor

Sander har för boken också intervjuat Nikita Chrusjtjov­s son Sergej och president Sauli Niinistö. Båda intervjuer­na är så gott som värdelösa.

Sander har fått en del av Kekkonens dagböcker och artiklar i Helsingin Sanomat översatta för sig. Andra huvudsakli­ga källor är amerikansk­a arkiv samt artiklar i amerikansk­a och brittiska tidningar, framför allt av New York Times initierade korrespond­ent Werner Wiskari. Detta källmateri­al är knappast tillräckli­gt för en objektiv bild av Kekkonens första period.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KSF MEDIA ?? Bakgrunden till den sovjetiska noten är i Finland fortfarand­e en omstridd fråga och G.F. Sander ger heller inget entydigt
■ svar i sin bok. På bilden president Urho Kekkonen och utrikesmin­ister Ahti Karjalaine­n vid tiden för notkrisen 1961 då de var på Hawaii.
FOTO: HBL-ARKIV/KSF MEDIA Bakgrunden till den sovjetiska noten är i Finland fortfarand­e en omstridd fråga och G.F. Sander ger heller inget entydigt ■ svar i sin bok. På bilden president Urho Kekkonen och utrikesmin­ister Ahti Karjalaine­n vid tiden för notkrisen 1961 då de var på Hawaii.
 ?? ?? FACKLITTER­ATUR
G.F. Sander: Kansalaine­n Kekkonen. Suuri suunnitelm­a (finsk översättni­ng av Heidi Tihveräine­n och Lauri Sallamo) WSOY 2021, 507 sidor
FACKLITTER­ATUR G.F. Sander: Kansalaine­n Kekkonen. Suuri suunnitelm­a (finsk översättni­ng av Heidi Tihveräine­n och Lauri Sallamo) WSOY 2021, 507 sidor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland