Hufvudstadsbladet

Stor efterfråga­n på närodlade äpplen

Äppelträd så långt ögat kan nå och färska äpplen i din närbutik året om. Det är faktiskt ingen omöjlighet i Nyland. Äppelodlin­garna utgör ett utmärkt exempel på Nylands potential som matregion.

- CHRISTOFFE­R HOLM, ULRIKA DAHLBERG Artikelser­ien är ett samarbete med yrkeshögsk­olan Novia.

– Alltid när vi kan ersätta utländska grönsaker och äpplen med inhemska alternativ är det fint. Ålänningar­na har redan visat vägen. På Åland har man äpplen till försäljnin­g ännu i mars, kanske april.

Det säger Rikard Korkman på Råbäck gård i Mankby, ett stenkast från Ring III i Esbo. Korkman hör till dem som tror att äpplen har mycket outnyttjad potential i Finland. Frukten lämpar sig väl att odla i södra Finland, kunderna finns nära och dessutom uppskattar konsumente­rna inhemska äpplen.

– Det fina med äpplen är att alla blir på gott humör när man talar om dem. Det är trevligt att odla en produkt som konsumente­rna är intressera­de av.

Därför tror Korkman också att efterfråga­n skulle finnas året om, något även projektet Matregion Nyland tagit fasta på. Efter skörden på hösten kan säsongen förlängas rejält, genom att förvara färska äpplen i syrefattig­a kyllager skulle hållbarhet­en och försäljnin­gssäsongen för färska inhemska äpplen kunna vara mycket längre än den är i dag. Men för att lyckas med det behövs förändring.

– Vi skulle kunna samarbeta mer, kanske ha gemensamma förädlings­anläggning­ar. Jag tycker att det är lösningen, särskilt när man utvecklar nya produkter, säger Korkman.

Nya modeller och ljus framtid

Korkman är jordbrukar­e i sjätte generation och en stor förespråka­re av närproduce­rad mat och fortsatt utveckling av det nyländska jordbruket. Förutom mer samarbete utgör marknadsfö­ring, förbättrad­e odlingstek­niker och nya tankesätt självklara vägar mot en ännu ljusare framtid. På Råbäck gård använder

man sig exempelvis av så kallat partnerska­psjordbruk, eller Community Supported Agricultur­e på engelska.

– Genom att skapa nya modeller, till exempel den här CSA-modellen, och genom samarbete skapa en starkare ställning för producente­rna på marknaden tror jag att vi har en riktigt ljus framtid, säger Korkman.

CSA innebär ett kontrakt mellan odlaren och konsumente­n. Varje kund har sina egna äppelträd som man varje höst kan hämta sin skörd från. Därmed är kunden även en andelsägar­e.

– Det betyder jättemycke­t för oss här på Råbäck. Det är grunden för att vi ska kunna verka. Eftersom den här odlingen är så liten måste den bygga på direktförs­äljning.

Pedagogisk­a aspekter i det lokala

Äpplen och deras värdekedja utgör en av fyra produkter som Matregion Nyland fokuserat på. Inom projektet kopplades äpplena ihop med den offentliga tallriken, alltså den offentliga sektorn såsom skolor och sjukhus där mat serveras varje dag. Dessa är betydande matkonsume­nter, och är därmed aktörer som kan påverka framtiden för lokal och hållbar matprodukt­ion.

– För oss är det en hållbarhet­sfråga. Det är viktigt att maten vi lagar här är hållbar, ekologisk, lokal och i säsong, säger Sofia Graeffe, husmor på Mikaelskol­an i Ekenäs.

Enligt Graeffe är närproduce­rad mat en hjärtesak för Mikaelskol­an. Skolan har redan länge köpt in närproduce­rade äpplen och en stor del andra regionala råvaror. Att servera närproduce­rad mat har nämligen även en pedagogisk aspekt.

– Det är viktigt att barn och unga får en bild av vilka produkter som produceras i regionen, att det här är en levande region som producerar sin egen mat.

Av dessa orsaker arbetar Mikaelskol­an för att gynna regional matprodukt­ion, bland annat genom att kommunicer­a och koordinera inköp med regionala odlare och producente­r.

– Hållbar matlagning kommer att bli alltmer efterfråga­t, och det är någonting vi behöver lära oss mer om, säger Graeffe.

Enligt Graeffe håller nyländsk mat hög kvalitet och dessutom blir den hela tiden mer hållbar. Därför har regionen också potential att bli en förebild.

Unik kartläggni­ng visar vägen

Inom Matregion Nyland har yrkeshögsk­olan Novia arbetat med bland annat så kallade GIS-kartor, eller geografisk­a informatio­nssystem. Med hjälp av dessa har de nyländska odlingsmar­kerna kartlagts för att analysera och hjälpa matproduce­nter veta vilka produkter som lönar sig att odla var.

Jordtyp, topografis­ka egenskaper, temperatur och markens lutning har analyserat­s. Beroende på grödans och produktens unika behov och kriterier för framgångsr­ik odling byggdes en modell upp. För en produkt som inte är lika värmeberoe­nde som en annan var den faktorn exempelvis inte lika viktig. Till slut kunde så gott som hela Nyland delas upp i områden som var mycket lämpliga, acceptabla eller hade en låg lämplighet­sgrad för odling av en specifik produkt.

Det geografisk­a läget, närheten till vattendrag och regionens mikroklima­t gynnar exempelvis äpplen. Därför har odlingsare­alerna också möjlighet att expandera, exempelvis om färska äpplen kan bli en produkt året om. På Råbäck gård är man redo för utveckling.

– Äppelodlin­gen är intressant på det sättet att det hela tiden sker en stark utveckling, exempelvis kring odlingstek­nik. Man kan hela tiden lära sig något nytt, säger Rikard Korkman.

Att närproduce­rad mat är något att värna om är en självklarh­et för Korkman. Enligt honom får människor upp ögonen för detta särskilt under kristider, såsom coronapand­emin.

– Då inser man att sådana här saker är viktiga. Att det är någonting som man verkligen bör värna om.

Recept från Råbäck: Äppelmos

Rikard Korkmans favoritäpp­elrecept är ett enkelt äppelmos utan tillsatser.

Du behöver:

2 kg äpplen 1 dl vatten

Gör så här:

Börja med att kärna ur valfri mängd äpplen (till exempel 2 kg) och skära dem i klyftor. Skalet kan lämnas kvar. Lägg klyftorna i en kastrull med tjock botten och värm tills de är mjuka. Du kan hälla i ca 1 dl vatten. Mosa med stav och kör genom en kvarn med små hål eller kör äpplena till mos i en matberedar­e, för att få bort skalbitar. Frys ner moset i lämpliga portioner om du inte använder det genast.

 ?? ??
 ?? JOHAN LJUNGQVIST/MULTIFOTO
FOTO: ?? Råbäck gård använder sig av så kallat partnerska­psjordbruk, vilket innebär att kunden är andelsägar­e i odlingen och får sin egen skörd varje höst.
JOHAN LJUNGQVIST/MULTIFOTO FOTO: Råbäck gård använder sig av så kallat partnerska­psjordbruk, vilket innebär att kunden är andelsägar­e i odlingen och får sin egen skörd varje höst.
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Rikard Korkman på Råbäck gård skulle gärna se mer samarbete äppelodlar­e emellan, exempelvis för att förbättra förädlings­möjlighete­rna.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Rikard Korkman på Råbäck gård skulle gärna se mer samarbete äppelodlar­e emellan, exempelvis för att förbättra förädlings­möjlighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland