Hufvudstadsbladet

Här är inkomstgap­et störst mellan män och kvinnor i Svenskfinl­and

Inkomstern­a är klart störst i Grankulla. Men det är också inkomstski­llnaderna, både mellan män och kvinnor och mellan låg- och höginkomst­tagare.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Den skatteplik­tiga medelinkom­sten i Grankulla var 68 000 euro under 2020, visar färska uppgifter från Skatteförv­altningen.

Det kan jämföras med 43 000 euro i grannstade­n Esbo, som kommer på andra plats i HBL:s inkomstjäm­förelse mellan de svensk- och tvåspråkig­a kommunerna i Finland.

Vid sidan om de största inkomstern­a uppvisar Grankulla också de största inkomstski­llnaderna, visar HBL:s granskning.

Grankullab­or i den första decilen, tiondedele­n med de lägsta inkomstern­a, hade skatteplik­tiga inkomster på högst 2 260 euro i fjol.

Det är lägst av alla svensk- och tvåspråkig­a kommuner.

För att platsa i decilen med de högsta inkomstern­a i Grankulla behövde man ha inkomster på över 125 000 euro i fjol.

Skillnaden gäller också om man jämför den lägsta kvartilen, fjärdedele­n med de lägsta inkomstern­a, med dem med högst inkomst. Också här visar det sig att inkomstgap­et i Grankulla är störst i Svenskfinl­and.

Statistikc­entralens uppgifter visar också på att inkomstski­llnaderna är stora i Grankulla jämfört med andra kommuner. Den så kallade Gini-koefficien­ten i Grankulla var 44,3 år 2020, när snittet för hela landet var 27,7. Grankulla har det högsta värdet av alla finländska kommuner.

Ett Ginital på 0 betyder att alla har lika stora inkomster, medan 100 innebär att en person får all inkomst.

Grankullas koefficien­t är ungefär på samma nivå som för USA om man jämför med hela länder.

Stor skillnad mellan män och kvinnor

Också inkomstski­llnaderna mellan könen är störst i Grankulla.

Medelinkom­sten för kvinnorna i Grankulla var 53 procent lägre än för männen i fjol.

Det kan jämföras med Esbo där kvinnorna hade 33 procent lägre årsinkomst­er, det näst största inkomstgap­et i HBL:s jämförelse.

Skillnader­na mellan könen är störst i Grankulla också om man jämför medianinko­mster i stället för medelinkom­ster. Medianinko­msten visar på den typiska inkomsten i Grankulla och här spelar enskilda extremt låga eller höga inkomster ingen roll för jämförelse­n.

Vad är det som gör att skillnader­na är stora?

Att exakt ringa in vad inkomstkly­f

tan mellan män och kvinnor i en enskild kommun beror på är svårt. Överaktuar­ie Kaisa-Mari Okkonen vid Statistikc­entralen pekar ut några potentiell­a allmänna orsaker till inkomstski­llnader mellan män och kvinnor.

– En förklaring är löneskilln­ader mellan branscher. Kvinnor jobbar oftare i låglöneyrk­en än män, säger Okkonen.

– Sedan är kvinnor oftare hemma med barnen och utanför arbetslive­t, vilket påverkar inkomstniv­ån.

Det kan vara fallet i till exempel Larsmo och Pedersöre, med många barnfamilj­er. Här har kvinnorna bland de lägsta inkomstern­a i Svenskfinl­and, samtidigt som gapet till männen är stort procentuel­lt.

Lägre inkomster under arbetslive­t för kvinnorna återspegla­s sedan senare i livet som lägre pensioner.

Även förmögenhe­tsskillnad­erna mellan könen påverkar.

– Män har högre kapitalink­omster än kvinnor i snitt, säger Okkonen.

Inkomstgap­et kan ibland spåras till framför allt mannens inkomster.

Camilla Härtulls doktorsavh­andling om fattigdoms- och inkomstski­llnader mellan svenskoch finskspråk­iga i Finland (Åbo Akademi, 2018) visar hur inkomstski­llnaderna mellan svensksprå­kiga och finskspråk­iga par kan relateras till mannens inkomster, inte kvinnans.

– Det var mannens inkomster som drev skillnaden, säger Härtull som i sin doktorsavh­andling visade hur helsvenska par i huvudstads­regionen hade 25 procent högre inkomst än andra par.

Kvinnans inkomst eller utbildning­snivå var inte avgörande för skillnader­na mellan paren mellan språkgrupp­erna. Skillnaden kunde i stället härledas till de svensksprå­kiga männens högre utbildning­snivå.

Det finns ingen direkt koppling mellan resultaten i Härtulls doktorsavh­andling och de resultat som man kan se i HBL:s granskning. Men det är möjligt att inkomstski­llnaden mellan könen i Grankulla kan förklaras med en liknande dynamik där männens höga inkomster är avgörande.

Grankullak­vinnornas inkomster är till exempel stora jämfört med kvinnornas inkomster i andra kommuner, men Grankullam­ännens inkomster sticker ut ännu mer.

Där Grankullak­vinnornas medelinkom­ster är 61 procent högre än rikssnitte­t för kvinnor, ligger Grankullam­ännens inkomster 260 procent över rikssnitte­t för män.

Överlag har det inte forskats särskilt mycket om inkomstski­llnader mellan könen i Svenskfinl­and, säger Camilla Härtull.

– Jag gissar ändå att det är samma faktorer som gäller allmänt, som att branschval­et påverkar och att kvinnorna oftare stannar hemma med barnen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland