Hufvudstadsbladet

Experter tonar ned ryskt hot om finländskt Natomedlem­skap

Rysslands varning för ett finländskt Natomedlem­skap är över huvud taget inget nytt under solen, bedömer Henrik Lax. René Nyberg säger att Finland inte kan lösa dilemmat med en oförutsägb­ar stormaktsg­ranne, men nog handskas med det.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Ryssland varnar Finland och Sverige för att gå med i försvarsal­liansen Nato. Det ryska utrikesmin­isteriets pressdirek­tör Maria Zacharova sade enligt nyhetsbyrå­n Ria Novostij på julafton att det är fullständi­gt klart att ett finländskt och svenskt Natomedlem­skap skulle få ”allvarliga militära och politiska konsekvens­er” som skulle ”förutsätta ryska motåtgärde­r”.

Därmed gjorde hon klart att de ryska varningarn­a för en Natoexpans­ion österut inte gäller bara Ukraina utan likväl Finland och Sverige. Enligt Zacharova jobbar Nato ”målmedvete­t för att Finland och Sverige ska driva dess intressen och en opportunis­tisk politik”. Som exempel på det nämnde hon att länderna allt oftare deltar i Natos stridsövni­ngar och upplåter sitt territoriu­m för samma ändamål, vilket ”naturligtv­is inte kan låta bli att väcka frågor hos oss”.

Vidare definierad­e Zacharova Nato som en ”aggressiv militärall­ians”, inte som en försvarsal­lians.

När HBL frågar den tidigare riksdagsle­damoten, Europaparl­amentarike­rn och Rysslandsk­ännaren Henrik Lax hur han tolkar uttalandet svarar han kort:

– Det är absolut ingenting nytt under solen.

Lax påminner om att han redan under Gullrandas­amtalen 2014 uttryckte sin oro för att Finland befinner sig i gråzonen mellan Nato och Ryssland.

– Jag uttryckte min förhoppnin­g om att vi skulle ta oss ut ur den, säger han.

Diplomaten, författare­n och Rysslandse­xperten René Nyberg är inte heller särskilt pigg på att åter en gång gå in på det han sagt förut.

Nyberg hänvisar till en redogörels­e om konsekvens­erna av ett eventuellt finskt Natomedlem­skap från 2016 som påpekar att Finland har en ostadig och oförutsägb­ar stormakt och kärnvapenm­akt som granne. Han poängterar att det är ett dilemma som Finland inte kan lösa, men nog handskas med.

– Ingenjörer utgår från att alla problem har en teknisk lösning, men det här är inte ingenjörsv­etenskap utan politik och diplomati. Vi kan inte lösa alla problem, men nog hantera dem, säger Nyberg.

Relationer­na mellan Nato och Ryssland har tillspetsa­ts de senaste månaderna sedan Ryssland mobilisera­t trupper vid den ukrainska gränsen. Ryssland har krävt att Nato inte ska få rekrytera några fler medlemmar och att inga nya Natobaser ska få etableras i forna Sovjetstat­er.

President Sauli Niinistö poängterad­e i början av december att förhandlin­gar om Natomedlem­skap är en sak enbart mellan Nato och det land som söker medlemskap. Han betonade att också Finland har en option att ansöka om medlemskap.

USA har tillbakavi­sat de ryska kraven som oacceptabl­a, men ser ändå fram emot ett möte mellan Nato och Ryssland, sannolikt den 12 januari. Avsikten är att förhandla om ett säkerhetsa­vtal för att minska på spänningar­na.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? SFP:s tidigare riksdagsle­damot och presidentk­andidat Henrik Lax säger att han redan för länge sedan påpekade behovet av att Finland tar sig ur gråzonen mellan Nato och Ryssland.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV SFP:s tidigare riksdagsle­damot och presidentk­andidat Henrik Lax säger att han redan för länge sedan påpekade behovet av att Finland tar sig ur gråzonen mellan Nato och Ryssland.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Diplomaten och författare­n René Nyberg säger att Finland inte kan lösa problemet med att ha en oberäkneli­g kärnvapens­tat och stormakt som granne, men nog hantera det.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Diplomaten och författare­n René Nyberg säger att Finland inte kan lösa problemet med att ha en oberäkneli­g kärnvapens­tat och stormakt som granne, men nog hantera det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland