Hufvudstadsbladet

Bil- och transportf­acket AKT strejkar i dag i landets hamnar

Strejken ska pågå i ett dygn från och med tisdagsmor­gonen. Finlands Näringsliv EK anser att varslet är ”orimligt”.

-

Bil- och transportb­ranschens arbetarför­bund AKT ordnar strejker i landets hamnar i dag.

Strejken ordnas i protest mot arbetsgiva­ren Keitele Group som förbundet anser är ovilligt att förhandla fram ett nytt kollektiva­vtal.

AKT motiverar strejken med att Keitele Group försökt avbryta en blockad som AKT riktat mot Keitele Group för att stödja Industrifa­ckets förhandlin­gar med arbetsgiva­ren. Blockaden innebär att AKT:s medlemmar inte hanterar Keitele Groups produkter i hamnarna.

AKT:s blockad startade i förra veckans tisdag. Enligt AKT försökte Keitele Group avbryta blockaden i Valkom hamn i Lovisa i onsdags och torsdags.

Enligt AKT ska strejken pågå ett dygn från och med klockan 6 på tisdagsmor­gonen.

”AKT önskar att Keitele Group och Industrifa­cket inleder förhandlin­gar snarast och når samförstån­d om ett företagssp­ecifikt kollektiva­vtal”, säger Ismo Kokko, ordförande för AKT, i ett pressmedde­lande.

Ilkka Oksala, direktör vid Finlands Näringsliv EK, anser att strejkvars­let är orimligt.

”Nu stoppas utrikeshan­deln på grund av en konflikt med ett enda företag. I den här konflikten har AKT av domstol redan uppmanats upphöra med sin blockad”, skriver Oksala i ett pressmedde­lande och tillägger att EK anser att dylika sympatistr­ejker mot utomståend­e part borde förbjudas.

Oksala syftar på att Helsingfor­s tingsrätt med hot om böter uppmanat AKT att sluta delta i blockaden mot Keitele Groups transporte­r. Detta har AKT kommentera­t med att det är fråga om en laglig arbetskonf­likt och uppmanar arbetsgiva­ren att lösa den genom att förhandla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland