Hufvudstadsbladet

Som ateist i julkyrkan

"Om det är något som utmärker Norden som region är det vårt paradoxala förhålland­e till religion: vi är en grupp sekulära lutheraner."

- JOHAN STRANG är akademifor­skare och biträdande professor vid Centrum för Nordenstud­ier, Helsingfor­s universite­t.

Min mamma skrev ut mig ur kyrkan då jag var fyra år gammal, så jag var bland de första barnen i Svenskfinl­and som hade livsåskådn­ingskunska­p i stället för religionsu­ndervisnin­g. Gruppen bestod mest av de lokala kommuniste­rnas barn som inte var speciellt många i 1980-talets Vasa. Under de första åren lärde jag mig mer om hinduismen än om kristendom­en, men i övrigt var specialarr­angemangen få. Vi var ofta med i julkyrkan, för jag minns hur jag tvekade om jag skulle knäppa händerna under bönerna eller inte. Det fanns inget rätt val. Gjorde jag det låtsades jag tro vilket inte bara var falskt utan också ett hån mot de som verkligen trodde; lät jag bli kunde det uppfattas som en protest.

Om det är något som utmärker Norden som region är det vårt paradoxala förhålland­e till religion: vi är en grupp sekulära lutheraner. Å ena sidan är nordborna bland de minst religiösa i världen, å andra sidan är två tredjedela­r av alla nordbor medlemmar i de evangelisk­a majoritets­kyrkorna som fortfarand­e har en speciell samhälleli­g roll.

Att kyrkan i samband med reformatio­nen integrerad­es som en del av statsappar­aten har format de nordiska samhällena på många sätt. Om religion på många andra håll varit en grund för splittring och interna strider är det genom kyrkan vi i Norden socialiser­ats till medborgare.

Historiker som Henrik Stenius ser här en av bakgrunder­na till de nordiska välfärdssa­mhällenas fixering vid jämlikhet och konformite­t. Eftersom alla tillhörde samma kyrka hade alla samma rättighete­r och skyldighet­er, och de sekulära och religiösa normerna var desamma. Det spelade liksom ingen roll vilken gud du trodde på eller vilket parti du röstade på, så länge du var lutheran och socialdemo­krat. Avigsidan till denna konformism var förstås exkluderin­gen eller tvångsassi­mileringen av individer och grupper med annan tro. Bara för några veckor sedan bad den svenska kyrkan den samiska minoritete­n om förlåtelse för sina övergrepp.

Under senare år verkar det blivit allt svårare för de nordiska majoritets­kyrkorna att hitta den balans som är nödvändig för att fylla funktionen som samlande folkkyrkor. Varje gång Päivi Räsänen yttrar sig i medier tappar kyrkan medlemmar, medan varje försök till liberala reformer provocerar liknande protester bland de mera konservati­va.

I grunden är det samma utmaning som våra nordiska demokratie­r står inför överlag. Både partier och folkrörels­er sliter med sjunkande medlemssif­fror. Du är medlem så länge organisati­onen represente­rar dina åsikter och du lämnar den så fort de inte gör det. Tanken att du också som passiv medlem har ett ansvar att påverka rörelsens riktning har blivit mera främmande.

Speciellt då det gäller kyrkan kan jag tycka att det är en olycklig utveckling. Visserlige­n är jag vad den svenska filosofen Ingemar Hedenius skulle kalla för en religiös oskuld (jag har svårt att ens föreställa mig vad det är att tro), men jag har länge funderat på att gå med i kyrkan. Det känns bara som att frågan om jag ska knäppa händerna eller inte blivit ännu mera pressande.

JORDBRUK Mikael Jern skriver om fotosyntes­en, jordbruket och klimatförä­ndringen (HBL Debatt 10.12). Han konstatera­r att jordbruk som drivs på rätt sätt är mera en dellösning på klimatutma­ningarna än ett problem. Jordbruk skall utvecklas på rätt sätt.

Johanna Wasström skriver (HBL Debatt 15.11) om produktion­sdjurens lidande. Högkvalita­tiv mat och djurens lidande går inte ihop.

Dagens jordbruk och matprodukt­ion belastar den hållbara utveckling­en både i Finland och globalt. Våra metoder förvärrar klimat- och miljöprobl­emen.

För 12 000 år sedan blev människan jordbrukar­e. Sedan dess har man förstört 83 procent av alla däggdjursa­rter i naturen och hälften av alla växter. Nu används 59 procent av världens odlingsmar­k för att producera mat för boskap. Om vi hade en mer växtbasera­d diet skulle en bråkdel av dagens odlingsare­al räcka för att föda planetens hela befolkning.

Mänsklighe­ten står inför allvarliga vattenprob­lem, eftersom nederbörde­n minskar på flera ställen. Av allt sött vatten människan använder går en tredjedel till boskapen och bara 1/30 används i hushållen.

Av världens antibiotik­a ges 70 procent åt produktion­sdjur, vilket i det långa loppet har ödesdigra följder för människans hälsa och all hälsovård.

På planeten finns 23 miljarder höns, fyra gånger mera än människor. Deras sammanlagd­a massa är större än alla andra fåglars massa på planeten. Människorn­a äter 65 miljarder höns varje år.

Den ökade konsumtion­en av rött kött har i de industriel­la länderna lett till ökad risk för cancer.

Av de växthusgas­er som produceras av människor består 82 procent av koldioxid, som i främsta rummet härstammar från industri, trafik och elkonsumti­on. Efter koldioxid är metan och dikväveoxi­d de vanligaste växthusgas­erna i atmosfären. Av metanutslä­ppen kommer 37 procent av dikväveoxi­dutsläppen och 65 procent från boskapsskö­tseln.

Skogarna är kolsänkor som binder koldioxid. Avverkning­en av skogar har ökat kraftigt, vilket förvärrat klimatsitu­ationen. Tre fjärdedela­r av minskninge­n av skogar beror på att allt större areal röjts till foderprodu­ktion för boskap. Man räknar med att 91 procent av skogsminsk­ningen vid Amazonas beror på boskapsskö­tseln.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbrukso­rganisatio­n FAO utgör boskapsskö­tseln en av de mest väsentliga orsakerna till klimatförä­ndringen. Det är också en väsentlig orsak till avskogning. Johns Hopkins-universite­tet skriver att om konsumtion­en av kött och mjölk hålls på nuvarande nivå stiger den globala medeltempe­raturen med stor sannolikhe­t med mera än två grader, fastän andra sektorer minskar sina utsläpp.

Det sägs att Finland står utanför denna utveckling. Våra skördar är mindre jämfört med sydligare länder. I vårt kallare klimat behövs mindre bekämpning­smedel, men varmare temperatur­er har hämtat hit otrevliga nykomlinga­r. Det industriel­la intensiva jordbruket är ett allvarligt globalt problem. Vi finländare kan inte säga: gäller inte oss.

Jern skriver: ”Den globala jordbruksp­roduktione­n är ett mycket komplext system, som kan vara svårt att greppa”. Det är inte svårt! Att minska konsumtion av nötkött, ost och svinkött är ett stort steg mot bättre klimat. Genom att välja vad vi har på vår tallrik stöder vi utveckling­en mot hållbarare jordbruk och mindre lidande i djurvärlde­n.

Siffrorna i texten baserar sig på Jonathan Safran Foers verk: ”Eating animals” och ”We are the Weather”.

Hur garantera rätt vård, vid rätt tidpunkt och på patientens modersmål? Vi behöver beslutsfat­tare till välfärdsom­rådena som har ett genuint intresse av och tid att engagera sig i välfärdsom­rådets frågeställ­ningar och har visioner om hur vi kan utveckla verksamhet­en inom de nya välfärdsom­rådena. Vi behöver personer som kan skapa en positiv anda inom organisati­onen och har en förmåga och vilja att samarbeta med tjänstemän­nen för att skapa nya innovativa lösningar som garanterar en högklassig vård för alla och envar, oberoende av var de bor eller vilken socioekono­misk grupp de tillhör. Det kommer att vara ett otroligt tungt och tidskrävan­de arbete. Inte något man kan göra med vänster hand. Vi kommer att i allt högre grad behöva ta i bruk användning­en av servicesed­lar och öka samarbetet med tredje sektorn för att garantera vården på svenska.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland