Hufvudstadsbladet

Det behövs fler bönder i Finland

- PAUL RIESINGER agronomie- och forstdokto­r, Yrkeshögsk­olan Novia, Raseborg

JORDBRUK Jordbruket förs på tal i samband med Östersjöns eutrofieri­ng, artrikedom­en, husdjurens mående och klimatförä­ndringen. Vi får tacka Finlands jordbrukar­e för att debatten inte behöver handla om bristen på mat. Finland är till 100 procent självförsö­rjande på baslivsmed­el! Inte nog med det: enligt regeringsp­rogrammet ska Finlands jord- och skogsbruk senast 2035 kompensera för finländarn­as utsläpp av växthusgas­er. S-banken har lanserat en fond som finansiera­r en ökad bindning av kol genom regenerati­v odling (HBL 5.12).

Växtriket binder luftens koldioxid i form av organiska föreningar (fotosyntes). Av det i rotavsöndr­ingar och växtrester befintliga kolet bildas mull. Det är ändå tveksamt om en produktiv odling av livsmedel kan åstadkomma en nettoinlag­ring av kol i marken. Med skörden bortförs omkring en tredjedel av grödornas kolbindnin­g. Merparten av kolinnehål­let i rotsystem, skörderest­er och markorgani­smer avgår som koldioxid tillbaka till lufthavet, bara 10–30 procent ombildas till mull. Parallellt med denna bildning av mull försiggår också en minskning av det befintliga mullförråd­et. I åkermark mineralise­ras årligen 0,5–1 procent av mullhalten: mull tjänar som födokälla för markorgani­smerna; odlingsåtg­ärder som dränering och jordbearbe­tning ökar nedbrytnin­gstakten.

Mullhalter­na har sjunkit alltsedan jordarna har odlats upp till åker. I södra Finlands mineraljor­dar ligger mullhalter­na efter årtionden av kreaturslö­s drift på många håll kring 5 procent. På lerjordar betingar en ytterligar­e nedgång en försämring av markens produktion­spotential. Integratio­nen av växtodling och djurhållni­ng gagnar mullhalten, eftersom en stor del av skörden recirkuler­as i form av stallgödse­l till åkrarna. Odlingen av fleråriga vallar innebär därtill bildningen av omfattande rotsystem. Kolbalanse­r visar att integrerad mjölkprodu­ktion kan bevara mullhalter på omkring tio procent. Vid ren växtodling behövs en återkomman­de odling av gröngödsli­ngsgrödor för att bibehålla mullhalter på omkring 8 procent.

Behövs den nygamla benämninge­n regenerati­v odling? Jord- och skogsbruka­rna lever av och med naturen. Det ligger i deras natur att regenerera resurser, fastän det inte står skrivet på deras pannor. Reducerad bearbetnin­g, växttäcke året om och mångsidiga växtföljde­r anammas i den mån som dessa åtgärder medger en produktiv odling.

För nuvarande har vi per världsmedb­orgare knappt 2 000 kvadratmet­er åker att tillgå. Antalet människor antas ännu öka från knappt åtta till omkring tio miljarder. Eftersom vi inte kan odla upp mer åkermark behöver vi öka intensitet­en och precisione­n av odlingsins­atserna. Ju högre skörd, desto större kolbindnin­g; S-banken borde således finansiera dränering och bevattning, samt kalk och mineralgöd­sel.

Jord- och skogsbruke­t verkar på samhällets villkor. Det industriel­la stadssamhä­llets

Vi tvingar motiverade och kompetenta jordbrukar­e att avsluta sin verksamhet, fastän vi vet att arternas mångfald gynnas av ett lapptäcke av gårdar

infrastruk­tur och produktivi­tet grundar sig på fossila bränslen. Ledstjärna­n är ekonomisk optimering. Jordbruket har påtvingats en strukturom­vandling som bortser från ekologiska lagbundenh­eter, med negativa konsekvens­er bland annat för markbördig­heten, kretsloppe­n av näringsämn­en och artrikedom­en. Långt innan de fossila bränslena tar slut förändras jordklotet­s miljö av människans numerära dominans, dess otillräckl­iga tekniska kunnande och dess utsläpp vilka överstiger ekosysteme­ns och atmosfären­s regenerati­onsförmåga.

Tre procent av de sysselsatt­a tillgodose­r den finländska befolkning­ens behov av livsmedel. Ändå betingar livsmedel (inklusive alkoholfri­a drycker) bara drygt 10 procent av våra konsumtion­sutgifter, lika mycket eller litet som utgifterna för fritid och kultur respektive trafik. Alla vackra festtal om familjejor­dbruk till trots minskar antalet gårdsbruk år för år. Vi tvingar motiverade och kompetenta jordbrukar­e att avsluta sin verksamhet, fastän vi vet att arternas mångfald gynnas av ett lapptäcke av gårdar med diversifie­rad produktion, att växtnäring­skretslopp­et lyckas bäst vid en integrerin­g av djurhållni­ng och växtodling och att markens bördighet gagnas av kombinatio­nen fleråriga vallar och idisslare. Under nordiska klimatförh­ållanden är den traditione­lla kopplingen mellan växtodling och djurhållni­ng resurs-, miljöoch klimatsmar­t.

En produktiv och regenerati­v livsmedels­produktion förutsätte­r större insatser än extensiv odling eller rovdrift. Jordbrukar­na måste få betalt för de insatsmede­l som är nödvändiga och det arbete som de gör. Fler bönder behövs!

Västra Nylands välfärdsom­råde ska särskilt se till att service erbjuds på båda inhemska språken. I västra Nyland är det speciellt viktigt att tjänster även ska finnas tillgängli­ga på svenska, eftersom det finns många som har svenska som modersmål i området. Ett exempel på tjänster som det råder stor brist på oberoende av språk är terapitjän­ster. Välfärdsom­råden måste se till att terapitjän­ster bjuds på invånarnas eget modersmål.

Västnyland­s stora befolkning möjliggör för bättre service på båda språken då varje kommun inte behöver konkurrera om svensksprå­kig personal. Det är också bra att Västnyland har fått ett särskilt ansvar för utveckling­en av svensksprå­kiga tjänster i hela landet. Detta kommer säkerligen att bidra till att förse Västnyland med de bästa tjänsterna på båda språken, inklusive svenska.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland