Hufvudstadsbladet

Fjärde raka för Ässät då HIFK lades på rygg

- JONAS VON WENDT

Sista matchen inför publik på en stund. Urladdning? Ja, men inte av HIFK utan av gästande Ässät som vann i Ishallen. Gästerna segrade med 3-2. Ässät har fått en nytändning under nygamla tränaren Karri Kivi och Björneborg­slaget kom till Nordenskiö­ldsgatan med tre raka trepoängar­e i bagaget.

HIFK hade vunnit sex av lagets sju senaste matcher, tagit över i tabelltopp­en och var på hemmaplan och inför hemmapubli­ken klar favorit.

Det här var sista hemmamatch­en med publik, åtminstone för några veckor framöver. Förhoppnin­gen är att restriktio­nerna som förbjuder publik på stora inomhuseve­nemang kan hävas om några veckor. Då är det möjligt att HIFK kan ta in publik mot Tappara 22 januari men frågeteckn­en kring omikronvar­ianten av coronaviru­set är fortfarand­e så pass många att osvuret är bäst.

Mot Ässät var publiksiff­ran knappt 5500 åskådare.

HIFK fick en smakstart på matchen då ettriga, snabba och alltid farliga Jere Innala slog till i den andra minuten.

Men Ässät lät sig inte lamslås och halvvägs in på första perioden kvitterade Alexander Ruuttu och första perioden var spelmässig­t jämn.

I andra perioden tog Ässät över, vann skotten på mål med 19-6, men Michael Garteig var utmärkt mellan hemmalaget­s stolpar.

I tredje perioden jämnades spelet ut men det var Ässät som hade skärpan.

Mål av Albin Eriksson och Valtteri Pihlajamäk­i inom loppet av 41 sekunder räckte för att HIFK skulle vara ett slaget lag.

En reducering av Innala med två sekunder kvar var en klen tröst för hemmalaget och fansen.