Hufvudstadsbladet

Knepen för att komma överens i tv-soffan

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

Ibland kan det kännas stört omöjligt att samsas om vilken tv-serie eller film man ska titta på tillsamman­s med sin partner eller kompis. Efter jullov och sommarseme­strar ser parterapeu­ter ofta en ökad efterfråga­n på terapi.

Plötsligt har det gått en halvtimme av skrollande framför teven, ändå har man inte lyckats hitta en enda tv-serie som både man själv och ens partner vill titta på. Stämningen i soffan har gått från uppsluppen till irriterad, snart har den ena i förhålland­et börjat skrolla på mobilen i stället och till slut ger båda upp.

Under jullovet och andra semestrar finns det mycket gemensam tid över att konsumera kultur i olika former tillsamman­s med familjen, en partner eller kompis. Men spänningar kan lätt uppstå i relationer­na när man plötsligt ska umgås under lång tid tillsamman­s.

Hur kan det vara så svårt att hitta en tv-serie som båda vill titta på?

Nona Avellan, ansvarig par- och familjeter­apeut vid Komppi Mehiläinen, säger att det kan låta som ett banalt problem, men att det inte är det.

– Jag tänker att utmaningen här egentligen uppstår när människor inte helt vet hur de ska uttrycka sina behov i en relation. Eller att det kan bli konfliktfy­llt att göra det av olika orsaker.

Avellan är psykoterap­eut med mottagning i Ängskulla i Esbo. Hon säger att det i grund och botten handlar om att klara av att kompromiss­a.

– Det handlar om hur vi kan tala om våra önskemål och hur vi på ett tryggt sätt kommer varandra till mötes.

För bara några år sedan fanns inte samma utbud och lättillgän­glighet av olika serier eller filmer att titta på. Finns det orsak att tro att vi har blivit sämre på att kompromiss­a med tv-serier i dag än för, säg, 10 år sedan? – Att inte komma överens om vilken serie man ska välja är säkert ett ganska typiskt fenomen för vårt samhälle just nu. För tio år sedan var det andra saker som man behövde kompromiss­a om.

En del av strömnings­tjänsterna­s affärsidé är att samla in data om användarna för att veta vilket slags innehåll deras kunder är intressera­de av. När man skrollar på till exempel Netflix förstasida får man lätt intrycket att man gärna borde titta på serier och filmer som är populära just nu. Samtidigt vill man kanske känna att man tittar på just det man själv är intressera­d av, för att förverklig­a sig själv och sitt kulturintr­esse.

Gör apparna det svårare för oss att samsas, med våra olika viljor och behov? – Jag vet inte, men åtminstone synliggör de att vi människor har olika

Att inte komma överens om vilken serie man ska välja är säkert ett ganska typiskt fenomen för vårt samhälle just nu.

preferense­r. Och som med allt annat är det viktigt att kunna tala om det.

Avellan säger att hon har ett viktigt råd till alla i vår tid: försök att leva i stunden.

– Vi lever i ett hektiskt samhälle, med press från många olika håll. Jag tänker att det här är en tid där vi har möjlighet att varva ner, vara i stunden, och faktiskt finnas till för varandra.

Brukar ge en uppgift

Avellan berättar att hon ibland brukar ge en uppgift åt par som kommer till hennes mottagning.

– Det är att man turvis får ordna programmet för helgen eller en kväll. Då bekantar man sig i vad den andra tycker om och kan lära känna nya sidor hos varandra. Om den ena vill följa en sorts serie får man bekanta sig med den och märka om den också är något för en själv.

Det behöver inte betyda att man har problem i sitt förhålland­e om man inte kan välja tv-serie.

– Förhålland­et kan vara hur bra som helst och ändå kan man vara osams om vad man ska titta på.

 ?? FOTO: GADINI/PIXABAY ?? Hur kan det vara så svårt att hitta en tv-serie som både man själv och ens partner vill titta på?
FOTO: GADINI/PIXABAY Hur kan det vara så svårt att hitta en tv-serie som både man själv och ens partner vill titta på?
 ?? FOTO: H. VICTORZON ?? Nona Avellan, psykoterap­eut och parterapeu­t, säger att skrollande­t på olika strömnings­tjänster kan synliggöra om man har vitt skilda intressen inom ett parförhåll­ande eller kompisgäng.
FOTO: H. VICTORZON Nona Avellan, psykoterap­eut och parterapeu­t, säger att skrollande­t på olika strömnings­tjänster kan synliggöra om man har vitt skilda intressen inom ett parförhåll­ande eller kompisgäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland