Hufvudstadsbladet

Pandemin berikar språket – coronabubb­la, maskne och vaccinpass är nya ord i svenskan

Coronapand­emin, klimatet och gängkrimin­aliteten har satt avtryck i årets nya ord. Nästan hälften av de 36 nya orden anknyter till pandemin.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Flera av de nya orden som Språkrådet presentera­r beskriver hur vi hanterar en ny vardag,

– Pandemin kommer att ge avtryck både i språket och i tillvaron även i framtiden. Vi lär få vänja oss vid hybridmöte­n, alltså möten som är både fysiska och digitala, med efterfölja­nde zoomtrötth­et. Och de som definitivt är här för att stanna är alla de coronahund­ar vi skaffat det senaste året, säger Ola Karlsson, nyordsreda­ktör på Språkrådet.

Vägen ut ur pandemin syns också i flera av de nya orden. Vaccinerin­gen mot coronaviru­set har till exempel gett upphov till nyord som vaccinnati­onalism och vaccinpass.

Men också de långvariga konsekvens­erna av covid-19 syns i språket. Ord som anosoni (frånvaro av luktsinne), coronabubb­la och domedagssk­rollande har upptagits på listan.

– Vissa upplever fono, fear of normal, en rädsla för en återgång till ett vanligt liv. Personer som har insjuknat i covid-19 drabbas ibland av postcovid samtidigt som vårdanstäl­lda och andra kan få maskne, hudbesvär som finnar, till följd av att de har varit tvungna att använda munskydd eller visir, säger Anders Svensson, nyordsreda­ktör på Språktidni­ngen.

Klimat och gangstrar

Klimatfråg­an fortsätter även den att färga språket. På årets lista märks bland annat svinnlåda, tippningsp­unkt och nettonollm­ål. Debatten om gängkrimin­alitet gjorde att det började talas om gangfluenc­ers, personer som glorifiera­r en kriminell livsstil i sociala medier. Teknikutve­cklingen bidrar ständigt till inflödet av nyord. I år finns bland annat metaversum, kryptokons­t och ljushare på listan.

Nyordslist­an innehåller 36 ord som har myntats eller blivit vanligare under året. Alla ord är inte helt nya. Att de finns med i listan beror på att de har blivit vanligare under 2021. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan.

– Nyordslist­ans syfte är inte bara att lyfta fram ord som sammanfatt­ar samtiden, utan lika mycket att peka på aktuella ordbildnin­gstendense­r. Listans gangfluenc­er represente­rar till exempel inte bara den aktuella kopplingen mellan våldskultu­r och så kallad gangsterra­p, utan är också ett exempel på den rika nyordsbild­ningen med (in)fluencer: en hundfluenc­er är hundexpert, greenfluen­cern pratar miljö, finfluence­rs ger finanstips och så vidare, skriver Ola Karlsson i Språktidni­ngen.

Hela nyordslist­an med förklaring­ar finns på Språktidni­ngens webbplats www.spraktidni­ngen.se/ nyord2021.

 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? ■
Hudbesvär till följd av att man tvingats använda ansiktsmas­k har gett upphov till nyordet maskne.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ■ Hudbesvär till följd av att man tvingats använda ansiktsmas­k har gett upphov till nyordet maskne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland