Hufvudstadsbladet

Veta hut i trafiken!

- BERRA LINDELL

Nu måste du och jag ingripa så att det blir hyfs och pli på returtrafi­ken. Julen är över och man behöver inte längre spänna sig inför julgubbens besök utan kan kosta på sig att återigen vara lite elak.

90 procent av bilförarna anser sig vara bättre förare än genomsnitt­et, men nu måste vi få upp det till 100 procent. Eller 110 procent som dagens matematike­r säger, de är ju inte längre lika duktiga på matematik som förr. Åtgärderna är följande: Bilister som använder blinkljuse­n när de kör in i en rondell men inte när de kör ut får körkortet indraget i tjugo år, utan möjlighet att överklaga. Sådant kan bara inte accepteras!

Bilister som svänger snävt in framför bilen vid regn och rusk så att den nytvättade bilen blir översköljd av smuts, ja för dem tänkte jag först på dödsstraff men kom fram till att det är för lindrigt. I stället kräver jag att de under sex timmar dagligen i två års tid måste lyssna till brödraduon från Åbo som sjunger om att de jobbar varje dag och att kvinnan ligger bakom allt.

Månne inte ett dylikt straff mjukar upp det mest inbitna slalomåkan­det mellan körfilerna!

Bilister som kör mot rött fråntas bilen, de mister släktkleno­den och får trettituse­n euro i böter. Detta gäller dock inte för bilister från Vörå som irrar runt i storstaden, inte heller för Sibbobor som kommit in för att övningskör­a.

Taxibilist­er som låter bilen gå på tomgång fråntas taxilicens­en på obestämd tid och skickas till arbetsläge­r för tre års omskolning. Månne inte Sibirien blir en god läromästar­e!

Bilister som kör för fort fråntas körkortet och militärgra­den om det är en man, Tupperware­burkarna om det är en kvinna. Lag och ordning måste råda!

Bilister som däremot kör för sakta får finna sig i att resten av sitt liv åka sparkcykel i oasfaltera­de återvändsg­ränder och på skogsvägar. Dock icke elsparkcyk­el. Och som bonus dra på sig en villkorlig fängelsedo­m på hundrasjut­tifem år som domsluten i USA brukar vara. Någon sorts ordning får det väl vara!

Månne inte de här åtgärderna reder upp i trafikträs­ket. Så att du och jag kan köra hem ostörda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland