Hufvudstadsbladet

Estland öppnar krogar till nyårsnatte­n – fritt också på Åland

Lika bra att hålla krogarna öppna, folk firar ändå, resonerade man i Estland. På Åland kan man också gå till krogen som normalt.

- TIM JOHANSSON

Restaurang­erna i Estland har i december varit tvungna att stänga sina dörrar klockan 23 på grund av pandemin. Nu gör de estniska myndighete­rna ett undantag för nyåret. Restaurang­erna får hålla öppet på nyårsnatte­n och också den första och andra januari.

– Folk festar under nyåret i vilket fall som helst. Det kan vi inte förhindra med restriktio­ner. Det är möjligt att nyårsfiran­det leder till fler smittfall, men den risken tar vi, säger Irja Lutsar, professor i virologi och ordförande för ett vetenskapl­igt råd för covidhante­ringen i Estland, till Iltalehti.

Incidensen i Estland ligger på kring 700 fall per 100 000 invånare och två veckor. Det är på ungefär på samma nivå som i Nyland men högre än i hela Finland.

I stora delar av Finland måste restaurang­erna sluta servera alkohol klockan 17 och stänga senast klockan 20.

Stora delar av nyårsfiran­det i Finland ställs in eller arrangeras på coronatryg­gt sätt. Det gäller till exempel Helsingfor­s stads nyårskonse­rt i Hartwallar­enan. Publiken är portad och konserten sänds på tv i stället.

På rederiet Tallink Silja har Estlands beslut att hålla nyårsöppet inte påverkat bokningarn­a.

– Det är mycket lugnt. Vi ser inte några tecken alls på att finländarn­a skulle åka till Tallinn till nyåret, säger kommunikat­ionsdirekt­ören Marika Nöjd.

I december är det i stället Stockholm som intressera­t finländarn­a mer än Tallinn, säger Nöjd.

Även Stockholm och Sverige har gått in för strängare restriktio­ner. Restaurang­erna får ändå ha öppet som normalt. Det är bara tillåtet med sittande besökare och avståndet ska vara minst en meter mellan sällskap.

På Åland är läget bäst för restaurang­erna vid norra Östersjöns kuster. Krogarna på Åland får sedan julafton hålla öppet som normalt. Då upphörde också kravet på att kunderna ska ha en egen sittplats. Att de åländska restaurang­erna får hålla öppet beror på liten spridning av coronaviru­set. Tvåveckors­incidensen på Åland föll till under 100 fall per 100 000 invånare strax före jul. Lika låg var den då i Finland bara i Norra Karelen och Östra Savolax.

På tisdagen hade den åländska incidensen stigit till kring 120 efter några nya coronafall under julhelgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland