Hufvudstadsbladet

Sjuk katt visade sig ha drabbats av coronaviru­set

Livsmedels­verket har för första gången konstatera­t att en katt drabbats av coronaviru­s. Det rapportera­r Livsmedels­verket i ett pressmedde­lande.

- HBL

Provet har tagits från en sjuk katt, efter att ägaren misstänkte att katten smittats av en människa. Enligt ägaren mår katten redan bättre.

När en katt konstatera­s vara smittad av coronaviru­set leder det inte till några speciella åtgärder från myndighete­rnas sida.

Om en katt drabbas av andningsoc­h matsmältni­ngsproblem efter att en människa i samma hushåll haft covid-19, är det sannolikt att katten också smittats av just coronaviru­set. Då lönar det sig att hålla katten inomhus, uppmanar Livsmedels­verket.

Om djurets symtom kräver veterinärv­ård ska ägaren först kontakta veterinäre­n per telefon och berätta om sin misstanke. Veterinäre­n diskuterar sedan en eventuell provtagnin­g tillsamman­s med Livsmedels­verket.

Ägaren får betala själva provtagnin­gen, men testerna som görs på provet är gratis hos Livsmedels­verket.

Enligt djursmitts­kyddslagen är coronaviru­s hos katt en anmälnings­pliktig sjukdom. Veterinäre­n måste meddela om både misstanke och bekräftade fall till antingen kommunvete­rinären eller regionförv­altningsve­rket senast följande vardag.

Vanligast hos hund och katt

Att djur drabbas av coronaviru­set är inte något nytt. Det finns flera exempel hos olika djurarter runtom i världen.

Bland husdjur har man främst rapportera­t om coronaviru­s hos hundar och katter. I de fallen har det ofta funnits en människa i närheten som haft covid-19. Därför misstänker man att djuren har smittats av människor. I de flesta fall har djuren inte haft några symtom. I några fall har katter haft problem med andningen och matsmältni­ngen.

Utifrån den informatio­n som finns i dag är det mycket ovanligt att husdjur smittas av coronaviru­set, skriver Livsmedels­verket. Det verkar inte heller som att djuren påverkar smittsprid­ningen. Att människor vaccineras skyddar också djuren eftersom smittsprid­ningen minskar.

Livsmedels­verket konstatera­r att alla människor som insjuknat en infektions­sjukdom gör bäst i att undvika icke-nödvändig kontakt med djur.

Uppmaninge­n är också att tvätta händerna noggrant i samband med att man hanterar djurens foder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland