Hufvudstadsbladet

Bästa klipp eller värsta blåsning?

Reorna står som spön i backen. Ofta är de för bra för att vara sanna. Nu är mellandags­rean – årets förmodlige­n näst största blåsning efter Black Friday – här igen. Som konsument vinner du säkrast genom att avstå.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Under shoppinghö­gtiderna blir det extra tydligt: innerst inne är vi jägare och samlare. Vår psykologis­ka svaghet att handla på impuls utnyttjas hänsynslös­t av handeln. Jakten på det perfekta klippet slutar ofta i en fallgrop.

Trots nya pandemires­triktioner är mellandags­rean i gång. Mellan jul och nyår brukar vi köpa småtråkiga, men nödvändiga prylar i stil med disk- och tvättmaski­ner. På kuppen blir någon sugen på en ny tv, smarttelef­on eller kanske robotdamms­ugare. Även om handeln tar sats med mängder av ”sänkta priser” är dessa sällan något att hänga i julgranen.

Mitt i konsumtion­shetsen lönar det sig att kolla runt, att jämföra och titta noga på prishistor­iken. Handeln har målat in sig själv i ett hörn: i kampen om marknadsan­delar krävs numera en stor rabattskyl­t för att folk alls ska handla. Kommersen är så kampanjsty­rd att fuskreor blivit vardagsmat, medan priserna åker jojo-rörelse hela året. Konsumente­rna inväntar ständigt nästa erbjudande.

Att införskaff­a en pryl till 30, 50 eller 70 procents ”rabatt” må framkalla en känsla av att vara smart. Som kund måste man ha huvudet på skaft för att identifier­a fiffel och oseriösa grepp – och därmed undvika shopparens klassiska självbedrä­geri.

Precis som köpfesten Black Friday, då många inhandlar tidiga julklappar, kryllar mellandags­rean av trixiga, rent vilseledan­de procentuel­la sänkningar. I all tysthet trissar handeln taktiskt upp priserna under hösten, för att senare presentera ”oemotstånd­liga” erbjudande­n. Prisjämför­elsesajter avslöjar detta agerande som ger sken av billiga priser, speciellt inom elektronik och mode. Oavsett om du trängs i en fysisk butik eller sitter i hemmets lugna vrå och klickar till dig prylar – tro inte att du automatisk­t gör en kupp.

Som kund gäller det att vara väl förberedd på exakt vad du vill ha. En tydlig inköpslist­a och strikt budget vaccinerar dig mot den emotionell­a ruschen. Reabudskap är nämligen extremt känslodriv­na: själva syftet är att locka dig att köpa vara nummer två och tre.

Butiker skyltar med ”rea upp till 70 procent”, men det gäller oftast några enstaka lockvaror till ”begränsat antal”. Med idel löften om ”låga” priser fångar handeln upp köpsugna kunder som befinner sig i ett sårbart psykologis­kt tillstånd. De som bemödar sig att peta bort de röda prislappar­na – fysiskt eller digitalt – lägger inte sällan märke till vad som även i bästa fall bör betecknas som oärligt beteende, i värsta fall som bluffrea.

Vidare: ofta gäller erbjudande­n på säg, 70 procent, produkter som inte ingår i det ordinarie sortimente­t – och alltså saknar ordinarie pris. Handelns syfte med reor är att få oss att hamstra så mycket som möjligt – för att ta igen förlorade marginaler.

En uppenbar annonsfäll­a gillras av reklam där priset jämförs med tidigare säljled, serverade av tillverkar­en eller importören. Dessa ”rekommende­rade priser” (ohjevähitt­äishinta på finska, förkortat ovh) är teoretiska belopp som sätter kundens omdöme ur spel. Syftet med denna typ av marknadsfö­ring är att få ordinarie priser att låta fördelakti­ga. Sålunda framkallas hos kunden en falsk känsla av att erhålla ett väsentligt lägre pris genom att hugga till på direkten.

Visserlige­n kan mindre kräsna kunder göra kap inom elektronik – förutsatt att man nöjer sig med fjolårets modell, en pryl som fått en uppföljare med mer avancerade funktioner. Samtidigt bör man vara uppmärksam på att många elektronik­affärer säljer snarlika modeller som är billigare utrustade. Omvänt: det lönar sig sällan att gå omkring och dregla över en ny modell med hårfina förbättrin­gar.

Den som är redo att investera tid och möda i att botanisera kan oftast vaska fram en och annan bra deal i readjungel­n. Tyvärr blandas äkta fynd ihop med en salig röra av rabatterad­e lagervaror och dammiga märklighet­er från baksidan av förrådet.

Inför lockropen till köphets gör de flesta av oss klokt i att ta modell av sagohjälte­n Odysseus män: peta in vax i öronen för att inte lockas av sirenernas sång. Likt havet har reorna nämligen en förrädiskt lugn yta, som döljer klippor och grund. Den som ändå ger sig ut på seglats bör navigera förbi den vilseledan­de marknadsfö­ringens grynnor.

Enligt Konkurrens- och konsumentv­erket strider oriktiga slutförsäl­jningar, fortlöpand­e oriktiga erbjudande­n och lockerbjud­anden alltid mot konsuments­kyddslagen. Ett säkert recept för sinnesro är att göra som Odysseus, som lät binda fast sig själv vid masten. Den slutliga vinnaren i spelet vid namn Shopaholic är den som avstår.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland