Hufvudstadsbladet

Stjärnfall i Tour de Ski – Niskanen på hugget

Tour de Ski-inledninge­n blandade direkt om i förhandssp­ekulatione­rna.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

I damernas fristilssp­rint i Lenzerheid­e tog USA:s Jessica Diggins en övertygand­e seger – och bröt samtidigt svenskorna­s järngrepp om sprinterna i världscupe­n. Mathilde Myhrvold, Norge, var tvåa, före Sloveniens Anamarija Lampic.

Prologen levererade den största överraskni­ngen då de svenska stjärnorna Frida Karlsson och Ebba Andersson

blev utslagna direkt. De var inte favoriter inför sprintlopp­et, men i och med att de blev utslagna från kvartsfina­lerna tappade de en drös med bonussekun­der med tanke på fortsättni­ngen.

Samtidigt stod Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen för hyfsade insatser i prologen, med 13:e respektive 17:e plats. Anne Kyllönen tog 24:e plats. Pärmäkoski och Kyllönen blev utslagna i kvartsfina­lerna, men Kerttu Niskanen slog sig fram ända till semifinale­rna. Niskanen var till slut femma i sin semifinal.

– Fristilssp­rint. På förhand sett min sämsta sträcka i touren, och tionde plats, som är min bästa plats hittills i fristilssp­rint. Jag är nöjd, säger Niskanen.

Pärmäkoski slutade på 18:e plats, medan Kyllönen var 23:a. Johanna Matintalo (39:a) och Riitta-Liisa Roponen (79:a) blev utslagna i kvalet.

Fristilssp­rinten blandade om i förhandssp­ekulatione­rna. Fjolårsvin­naren Jessica Diggins leder nu i sammandrag­et med över en minut till Frida Karlsson, som många lyfte fram som den största favoriten i sammandrag­et då Therese Johaug inte deltar. Kerttu Niskanen är 38 sekunder bakom Diggins totalt.

I herrarnas sprint blev det som väntat Norges Johannes Høsflot

Klaebo som tog segern före den franska duon Richard Jouve och Lucas Chavanat. Rysslands storstjärn­a Alexander Bolsjunov, som vunnit sammandrag­et två gånger i rad, blev sensatione­llt utslagen i kvartsfina­lerna.

Lauri Vuorinen var den enda av finländarn­a som tog sig vidare från prologen, men det blev respass direkt i kvartsfina­lerna. Vuorinen var till slut 22:a.

Iivo Niskanen, som var tia i sammandrag­et för två år sedan, var en bra bit bakom täten på 40:e plats i prologen.

Även Ville Ahonen (50:a), Perttu Hyvärinen (52:a), Remi Lindholm (70:a) och Arsi Ruuskanen (84:a) blev utslagna i prologen,

Tour de Ski fortsätter redan på onsdagen. Då är det 10 km och 15 km i klassisk stil som gäller.

 ?? FOTO: JENS SCHLUETER/LEHTIKUVA ?? Jessica Diggins inledde Tour de Ski med seger.
FOTO: JENS SCHLUETER/LEHTIKUVA Jessica Diggins inledde Tour de Ski med seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland