Hufvudstadsbladet

Finsk backhoppar­e anklagar Skidförbun­det för diskrimine­ring

- MARCUS LINDQVIST

En ovaccinera­d finländsk backhoppar­e anser sig ha blivit diskrimine­rad av Skidförbun­det. Idrottens rättsskydd­snämnd är av annan åsikt.

En finländsk backhoppar­e anser sig ha blivit diskrimine­rad av Skidförbun­det. Ovaccinera­de idrottsutö­vare måste själva betala för coronatest­er i samband med internatio­nella tävlingar, och backhoppar­en anser att Skidförbun­det därmed försökt tvinga idrottsutö­vare vaccineras. Det här har fått backhoppar­en att anföra besvär till Skidförbun­det.

Enligt klagande har hen i praktiken inte kunnat delta i internatio­nella tävlingar den här säsongen på grund av de extra kostnadern­a, vilket innebär att Skidförbun­det gjort sig skyldigt till diskrimine­ring.

Skidförbun­det hänvisar till det internatio­nella skidförbun­det FIS, som bestämt att alla idrottsutö­vare som deltar i världscupe­n måste ta ett PCRcoronat­est innan de anländer till tävlingsor­ten. Ovaccinera­de idrottare måste dessutom ta ytterligar­e ett nytt PCR-test inom tre dygn.

I november bestämde Skidförbun­dets direktion att Skidförbun­det under säsongen 2021–2022 betalar de coronatest som ingår i FIS-protokolle­t, men inte andra coronatest, som kunde ha undvikits med vaccin. Om någon har medicinska skäl att inte ta vaccin, ska de fallen behandlas separat.

"Skidförbun­det kunde inte tvinga idrottarna eller någon annan att ta coronavacc­in. Skidförbun­det hade bara rekommende­rat att ta coronavacc­in", skriver Skidförbun­det i sitt svar.

"Skidförbun­det har dock förbundit sig vid FIS regler och till exempel värdländer­nas bestämmels­er om hälsosäker­het."

Idrottens rättsskydd­snämnd ger Finlands Skidförbun­d rätt. Direktione­ns beslut att inte betala för extra coronatest­er strider inte mot Skidförbun­dets egna regler, det strider inte mot Finlands grundlag eller diskrimine­ringslag, och det är inte heller orimligt.

"Under de rådande omständigh­eterna under coronapand­emin finns det godtagbara medicinska skäl för att vaccinerad­e och ovaccinera­de idrottsutö­vare behandlas på olika sätt då det gäller antalet coronatest", skriver Idrottens rättsskydd­snämnd i sitt beslut.

"Den klagande har rätt att välja om hen tar coronavacc­inerna eller inte. I samband med det här valet har klagande haft möjlighet att förutse att beslutet kan ha omedelbara följder för internatio­nell tävlingsve­rksamhet under omständigh­eter som en coronapand­emi, vilket kan medföra extra kostnader eller annars försvåra deltagande i internatio­nell tävlingsve­rksamhet."

Olympiska kommitténs ansvariga läkare Maarit Valtonen sade nyligen till Helsingin Sanomat att ovaccinera­de finländare inte kan delta i OS i Peking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland